< terug

Maureen Koster over lichaamsgewicht

3 oktober 2022 (0 reacties)

Het is een belangrijk thema in de topsport,lichaamsgewicht. Steeds vaker lezen we over atleten die zich daarin helemaal verloren hebben en de eigen gezondheid schade toebrengen door teveel focus op lichaamsgewicht. Atlete Maureen verwoordt op haar instagrampagina haar gezonde aanpak. Ter overdenking.

“Gewicht is en blijft een gevoelige kwestie binnen de atletiek en met name het hardlopen. En helaas merk ik dat de gedachte ‘hoe dunner, hoe beter’ nog steeds prominent aanwezig is.

Je kunt uiteraard niet ontkennen dat gewicht van belang is bij het hardlopen. Maar dat dun zijn, wat dat ook mag betekenen, een vereiste is voor goede prestaties is een grote illusie.

Toen ik als junior mijn PR op de 1500m van 4:13 naar 4:06 bracht, werd mij verteld dat als ik zou afvallen ik nog beter zou worden. Dit terwijl ik het hele seizoen de sterren van de hemel liep.Maar toen ik in 2016 zwaar overtraind aan de startlijn van de OS in Rio stond, kreeg ik dat seizoen geregeld complimenten over mijn afgetrainde en fit-uitziende lijf. Je moest eens weten, dacht ik dan. Ik was verre van fit.

Net als mijn vorm, fluctueert mijn gewicht. Midden in het outdoorseizoen ben ik wat stricter, maar daarna de laat ik de teugels wat meer vieren en kom ik zo’n 2 tot 3 kilo aan. Goed zorgen voor lichaam en geest is de reden dat ik al vanaf mijn 16e topsport bedrijf en dat mijn blessures op 1 hand te tellen zijn.

Voor mij bestaat er namelijk geen ideaal wedstrijdgewicht. Als ik wil pieken, ben Ik slechts op zoek naar een gevoel. Ik wil mezelf sterk en zeker voelen. Alleen dan komen de prestaties en daar zit geen gewicht op de weegschaal aan gekoppeld”

 

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *