< terug

Meer dan een cadeautje

Maandagavondtraining, volle bak. De lopers worden geteld terwijl ze passeren. Zesentwintig en een nieuw gezicht. Toch niet, het is Raymond! Maanden niet gezien. Tijdens het inlopen zoek ik hem op. Hij lacht wat schaapachtig als ik hem vraag naar zijn afwezigheid bij de club. “Druk met mijn werk, ook ’s avonds nog!” antwoordt hij. ”Ik heb wel hard gelopen hoor, voor mezelf en af en toe een loopje!” volgt er verontschuldigend achteraan. Een nieuwe column van Henk van Duuren.

18 december 2016 (0 reacties)

Hardlopen

Maandagavondtraining, volle bak. De lopers worden geteld terwijl ze passeren. Zesentwintig en een nieuw gezicht. Toch niet, het is Raymond! Maanden niet gezien. Tijdens het inlopen zoek ik hem op. Hij lacht wat schaapachtig als ik hem vraag naar zijn afwezigheid bij de club. “Druk met mijn werk, ook ’s avonds nog!” antwoordt hij. ”Ik heb wel hard gelopen hoor, voor mezelf en af en toe een loopje!” volgt er verontschuldigend achteraan.
 

Mensen, zoals Raymond, zijn er veel. De dag is gevuld met allerlei zaken die belangrijk zijn, in hun ogen, en die moeten. Dit moet af, dat moet af, daar moet ik bij zijn, dat mag ik niet missen en zo is er altijd wel iets om je sport of hobby als het laatste onderdeel van je wekelijkse te doen lijst te beschouwen. Voor Raymond betekent het dat er hard gelopen wordt als het een keer kan of als er een andere bezigheid wegvalt. Het is ook een manier om je sport te benaderen, als af en toe een cadeautje aan jezelf.
 

Sport, in dit geval hardlopen, kun je ook zien als een vast, vanzelfsprekend en belangrijk onderdeel van je week. Het is een goede compensatie voor alle werk- en sociale druk. Het levert de algemeen bekende voordelen op: goed voor je bloedsomloop, longen en algemene gesteldheid, een plattere buik, betere conditie. Daarnaast blijkt het goed voor het brein, vermindert het stress, worden “gelukstoffen” aangemaakt, voorkomt het verslaving (behalve aan het hardlopen) en levert het een beter seksleven op.
 

Bij het uitlopen zoek ik Raymond op. “Heb je lekker gelopen?” Een brede grijns en heldere ogen in een bezweet gezicht zijn het antwoord. Met alle voordelen van het hardlopen is hij beslist niet bezig geweest. Het hard lopen, mee kunnen met de groep, de blijdschap bij weer het goed afwerken van een soepele vierhonderd meter en het bespreken van alles en nog wat in de dribbelpauze, hebben centraal gestaan. Hij heeft genoten van het cadeautje dat hij zichzelf heeft gegeven. Onder het douchen adviseer ik hem om het hardlopen net zo belangrijk te vinden als werk of andere zaken. Hij  kijkt me aan met een verwaterde blik en open mond. Ik zie hem nadenkend worstelen met de gedachte om zijn hardlopen vast te zetten in zijn weekplanning. “Tot volgende week!” roep ik hem na als hij de kleedkamer verlaat. Hij draait zich om, straalt en vol overtuiging antwoordt hij: “Tot volgende week! Zeker weten!”

© hardloopnieuws.nl

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.