< terug

Michel Butter gaat stoppen

19 september 2020 (0 reacties)

Na 20 fantastische jaren zet ik een punt achter mijn topsportcarrière. Het niveau sluit niet langer aan bij de ambitie. In januari bij de Egmond Halve Marathon zwaai ik af en start een nieuw hoofdstuk in mijn leven. Met deze mededeling kwam vandaag Michel Butter (34). De Castricummer zal daarbij niet meer uitkomen op de Olympische spelen.

Op 21 oktober 2012 liep hij in Amsterdam als vierde Nederlander ooit de marathon onder 2 uur en 10 minuten na Abdi Nageeye (2.06.17) Kamiel Maase (2:08.21) en Gerard Nijboer (2:09.01)). Hij verbeterde daarmee tevens zijn pr op deze afstand tot 2:09.58 en kwalificeerde zich voor de wereldkampioenschappen van 2013 in Moskou. Butter moest daar al in het begin van de wedstrijd uitstappen. Er was sprake van een stressfractuur in zijn rechterheup. Het was een keerpunt in zijn carriere. Butter kwam bijna anderhalf jaar niet meer uit in wedstrijden. Het presteren op een groot toernooi was Butter door blessureleed of het niet lopen van de vereiste tijd niet gegund. De OS 2016 in Rio de Janeiro miste hij vanwege het niet lopen van de vereiste limiettijd.Alleen op het EK in eigen land (Amsterdam) was hij van de partij en kwam uit in de halve marathon. Zijn mooiste prestatie is de zesde plaats in de marathon van New York in 2017.

Butter is veelvoudig nationaal kampioen 10km en halve marathon. Ook won hij de titels 5000 en 10.000 mtr op de baan. In 2011 en 2018 werd hij in Amsterdam nationaal kampioen in de marathon. Tevens was hij een aantal keren nationaal kampioen cross. Butter wilde zich nog kwalificeren voor de Olympische marathon 2020. Dat verliep dramatisch. Een poging in Londen in april 2019 mislukt. Hij moest door een blessure vroegtijdig uitstappen. Een paar maand later ging het opnieuw mis in New York toen hij in 2.25.06 als 37e finishte. De voorbereiding op een nieuwe poging in de marathon van Valencia eind dit jaar verliep niet meer soepel er was veel fysiek ongemak. . Bij het NK 5000 mtr in Utrecht finishte hij in de achterhoede. Nu komt er dus een afscheidButter gaat zich toeleggen op het opstarten van eigen bedrijf in vitaliteitsbevordering.

Butter liep zijn hele carriere bij het Team Distance Runners. Michel Butter neemt afscheid in zijn thuiswedstrijd in januari 2021 in de halve marathon van Egmond. De plek waar ook Kamiel Maase, een van Nederlandse beste lang afstandslopers in 2009 afscheid nam van de wedstrijdsport.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *