< terug

Mijn naam is haas

“Mijn naam is haas”, volgens het gezegde betekent dat iemand van niets weet. Als je het letterlijk opzoekt in combinatie met hardlopen of marathon komt het volgende tevoorschijn. De nieuwe column van Jeroen van Damme is uit

12 oktober 2015 (0 reacties)


Foto Jeroen van Damme

"Mijn naam is haas", volgens het gezegde betekent dat iemand van niets weet. Als je het letterlijk opzoekt in combinatie met hardlopen of marathon komt het volgende tevoorschijn.

 

Tijdens hardloopevenementen worden vaak hazen ingehuurd om tempo te houden. Op die manier hopen organisaties het tempo van de lopers hoger te houden. De lopers zelf gebruiken dit vaak om achter een haas aan te gaan met wie ze hun doel kunnen halen. Tijdens de race stoppen ze één voor één, zodat de hardlopers de race op eigen krachten uitlopen.

 

Afgelopen zondag was ik zelf zo'n gangmaker tijdens de marathon van Eindhoven. Volgens mijn startnummer zelfs "pacer", gewoon haas dus.

 

Leuk om te doen, maar wel met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je moet ervoor zorgen dat een atleet die zich maanden heeft voorbereid op die ene ultieme dag, in een zo'n stabiel mogelijk tempo over het parcours wordt geloodst.

 

Nu kreeg ik in Eindhoven wel een perfect parcours voorgeschoteld. Met mijn vierkante bochtentechniek zijn die lange rechte wegen een heuse zegen. Gewoon motortje afstellen en kilometers draaien op dezelfde snelheid.

 

Mijn laatste optreden in Eindhoven was al meer dan 8 jaar geleden, dus het voelde aan of alles weer nieuw was. Na al dat blessureleed had ik voorgenomen om nooit meer een marathon te gaan lopen…maar door de geweldige sfeer, het enthousiaste publiek, de marathonbeleving bij de deelnemers….is de nee toch wel een beetje richting misschien uitgeslagen.

 

Wie weet wat 2016 zal gaan brengen.

Oh ja, ik ben als haas niet alleen in te huren voor feesten en partijtjes…..ook voor loopwedstrijden.

© hardloopnieuws.nl

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.