< terug

Mike Foppen en Diane van Es favorieten voor NK 10000 meter

16 september 2020 (0 reacties)

Zonder publiek maar met opmerkelijk veel topatleten wordt de 49ste editie van de Gouden Spike zaterdag 19 september in Leiden een bijzondere. Organisator Norbert Groenewegen is blij met de aanwezigheid van de Franse topsprinter Christophe Lemaitre, afstandslopers als Mike Foppen en de Keniaan Nicolas Kipkorir Kimeli, Femke Bol, Jamile Samuel, Taymir Burnet, Liemarvin Bonevacia op de sprint en speerwerpster Lisanne Schol die vorig jaar de bokaal won. Maar de afwezigheid van toeschouwers vanwege coronamaatregelen gaat de organisator aan het hart.

,,Belangstellenden kunnen wij ditmaal alleen op afstand bedienen’’, verklaart Groenewegen. Dat betekent onder andere dat de nationale en internationale topatleten deze keer niet vanaf de tribune te bewonderen zijn, maar wel via drie livestreams op het YouTube kanaal van de Atletiekunie. ,,Bijzonder daarbij is dat nationaal recordhouder Kamiel Maase – erelid van Leiden Atletiek –  commentaar geeft bij de 10.000-meterraces. De kans bestaat dat Maase dan zijn eigen toptijd ziet sneuvelen.”

NK 10.000 meter

De 10.000-meterraces voor vrouwen en mannen in Leiden gelden voor de vierde keer als Nederlands kampioenschap. Dat betekent dat de vaderlandse top zich verzamelt voor 25 spannende rondes op de atletiekbaan in de Leidse Hout. Bij de vrouwen is het podium van 2019 weer van de partij. Jasmijn Lau, Bo Ummels en Diane van Es zijn ook nu titelkandidaten. Gezien haar progressie op de 5000 meter is Van Es topfavoriet.

Mike Foppen debuteert

Bij de mannen is er een indrukwekkend deelnemersveld van 33 atleten, van wie er 21 meedingen naar de Nederlandse titel. Hoewel hij debuteert op de 10000 meter is Mike Foppen meteen topfavoriet. Onlangs evenaarde hij in Monaco het Nederlands record van eerder genoemde Maase op de 5000 meter. Bijna de gehele top 10 van het NK op de 5000 meter vorige maand in Utrecht staat in Leiden aan de start, met de in topvorm stekende Frank Futselaar en Stan Niesten als voornaamste uitdagers van Foppen. Van de buitenlandse inbreng springt Nicolas Kipkorir Kimeli eruit. Deze Keniaan werd in de wereldrecordrace van Joshua Cheptegei in Monaco tweede op de 5000 meter in een tijd van 12.51.78.

Mooie duels op de sprint

In de schaduw van Churandy Martina heeft Taymir Burnet zich ontwikkeld als het Nederlandse sprinttalent op de 200 meter. Met een persoonlijk record van 20.34 debuteerde hij vorig jaar zeer verdienstelijk op de wereldkampioenschappen in Doha. Onlangs liep hij in Ostrava 15.34 op de 150 meter. In Leiden zal hij een poging doen dit officieuze Nederlands record aan te scherpen. Daarbij krijgt hij tegenstand van Christophe Lemaitre, een Franse atleet met een grote erelijst. Lemaitre werd Europees kampioen op de 100 en 200 meter en veroverde brons op de Olympische Spelen van Rio 2016 op de 200 meter.

Femke Bol en Jochem Dobber maken uitstapjes

Op de 200 meter verheugen we ons in Leiden op een duel tussen 400 meter specialisten Liemarvin Bonevacia en Jochem Dobber die dit jaar internationaal is doorgebroken. Dinsdag nog werd hij in het Zwitserse Bellinzona nipt geklopt door de wereldrecordhouder Wayde van Niekerk. Bij de vrouwen maakt het nieuwe fenomeen Femke Bol een opmerkelijk uitstapje naar de 100 meter. De snelste in de  wereld op de 400 meter horden zal zich meten met Jamile Samuel en de snelle Britse Kristal Awuah.

Bekijk hier de deelnemerslijsten

Bekijk hier de deelnemerslijsten van het NK 10.000 mtr

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *