< terug

Molla en Chepngetich razendsnel in Dubai marathon. (Uitslagen)

25 januari 2019 (0 reacties)

Ongekend is het woord dat in je opkomt na de Dubai Marathon van 2019. Ondanks de reputatie van Dubai om snelle tijden te produceren hadden volgers nog nooit zoiets gezien als wat we vrijdagochtend zagen.


Mannen

Bij de mannen was Getaneh Molla uit Ethiopië die met 2:03:34 – het snelste debuut-in de marathon ooit maakte de winnaar. Het was ook een parcoursrecord en zijn eindtijd maakt van Molla de achtste snelste marathonloper aller tijden. Hij eindigde met zes seconden voorsprong op landgenoot Herpassa Negasa (vorige pb van 2:09:14), die een nieuw PR van 2:03:40 liep. Negassa is nu de 10e snelste marathonloper aller tijden.


Dames

Maar de race van vrijdag in Dubai was allesbehalve normaal, omdat de tijden in de damesrace nog ongeloofwaardiger waren dan die in de herenrace. Winnares Ruth Chepngetich uit Kenia – die haar PR 2:18:35 met meer dan een minuut verbeterde had minder dan 11 weken geleden in Istanbul nog een marathon gewonnen. Zij klokte 2:17:07 en verpulverde het parcoursrecord met meer dan twee minuten en is nu de nummer drie op de wereldranglijst allertijdent. Alleen Paula Radcliffe (2:15:25) en Mary Keitany (2:17:01) zijn ooit sneller geweest. Runner-up Worknesh Degefa, die twee jaar geleden met haar debuut in Dubai won, liep ook historisch snel: haar 2:17:41 zet haar als nummer 4 op de all-time lijst en geldt als de snelste niet-winnende tijd in de geschiedenis. Het was een PR van meer dan twee minuten.

Temperaturen waren vergelijkbaar met wat ze in de afgelopen jaren waren (18 graden celcius en 86% luchtvochtigheid). Door gebruik te maken van de vroege starttijd van 6:00 uur (het was 6:30 vóór 2018) ), wat betekent dat de zon pas halverwege de mannenrace opkwam(7:03 uur) was opnieuw een snelle wedstrijd mogelijk. Het was ook bewolkt tijdens de race, wat betekent dat de atleten tijdens de tweede helft niet werden blootgesteld aan brandende zon.

Wedstrijd heren

De herenrace ging snel van start. De gangmakers hadden de opdracht halverwege 61:30 te lopen maar kwamen in 61:43 door, waardoor een enorme kopgroep van 14 mannen werd gevormd (waarvan drie pacers waren).Onvermijdelijk eiste het hoge tempo zijn tol in het veld en mannen moesten geleidelijk aan in de tweede helft van de wedstrijd lossen uit de kopgroep. 2016 Boston Marathon kampioen Lemi Berhanu was een van de eerste slachtoffers net halverwege de wedstrijd. Guye Adola, wiens debuuttijd door Molla gebroken werd (2:03:46), bezweek bij 27k. Beide mannen zouden uiteindelijk afhaken .De wereldkampioen 10.000 Ibrahim Jeilan, gepland om zijn marathondebuut te maken, stapte zelfs uit de wedstrijd. De 35 km werd gepasseerd in 1:42:17 en toen was het een tweestrijd tussen Molla en Negasa, die beiden nog steeds op tempo waren om 2:03:19 te lopen. Maar ook zij begonnen uiteindelijk de effecten van al die snelle kilometers te voelen en liepen hun 36e kilometer in 3:06 – de langzaamste van de race. Dat gaf de Ethiopische atleet Asefa Mengstu, die hier vorig jaar de vierde was, de mogelijkheid om terug te komen maar hij zou niet lang vooraanblijven. Ondanks het feit dat ze hun langzaamste vijf kilometer van de race (14:59) liepen werd hij door  Molla en Negasa gelost.Zij liepen samen de 40km in 1:57:16. Ze bleven samen tot net iets minder dan een kilometer voor de finish, toen Molla een klein gaatje sloeg en wegliep bij Negasa. Negasa had geen antwoord en Molla vergrootte geleidelijk zijn voorsprong en won met zes seconden verschil.

Damesrace

De snelle start van de heren was niets vergeleken met de damesrace, waarbij drie atleten – Chepngetich, Degefa en Ethiopian Worknesh Edesa (2:24:04 pb) halverwege in een razendsnelle 68:10 passeerden (de mannelijke pacers, voor Chepngetich hadden volgens plan 69:30 moeten lopen. Edesa moest uiteindelijk tussen 25 en 30k lossen, waardoor Chepngetich en Degefa overbleven voor de winst.  Met een sub-2: 17 tempo werd de 30k gepasseerd en ze bleven bij elkaar tot 35k.Daarna versnelde  Chepngetich en liep helemaal alleen – zonder pacers – op weg naar de finish. De enige keer dat Chepngetich ooit in problemen leek te komen, was bij de drankstations, waar ze moeite had haar bidon te kiezen bij meerdere gelegenheden. Ondanks haar snelle start wist Edesa als derde te finishen met een pb van 2:21:05

2019 Dubai Results

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *