< terug

Na een enerverend weekend.

Hoe jonger je bent, hoe meer je verrast kunt zijn door wat er op je weg komt. Talloze eerste keren vallen je ten deel in velerlei vormen tijdens de jeugd. Later kan de demping van ervaringen tot dompers leiden en soms tot succes en enige wijsheid. Je kunt er niet altijd wat aan doen dat je je als hardloper in het algemeen vaak aan dezelfde steen stoot en het is ook helemaal niet zeker dat de mens verheven is boven de ezel, zoals het aloude gezegde al aangeeft. Dit staat nog los van het feit dat de steen des aanstoots vaak ergens anders ligt als je hem opnieuw tegenkomt op je levenspad. De nieuwe column van Jitze Weber is uit

31 augustus 2015 (0 reacties)

Overpeinzingen

Door Jitze Weber

Hoe jonger je bent, hoe meer je verrast kunt zijn door wat er op je weg komt. Talloze eerste keren vallen je ten deel in velerlei vormen tijdens de jeugd. Later kan de demping van ervaringen tot dompers leiden en soms tot succes en enige wijsheid. Je kunt er niet altijd wat aan doen dat je je als hardloper in het algemeen vaak aan dezelfde steen stoot en het is ook helemaal niet zeker dat de mens verheven is boven de ezel, zoals het aloude gezegde al aangeeft. Dit staat nog los van het feit dat de steen des aanstoots vaak ergens anders ligt als je hem opnieuw tegenkomt op je levenspad.

 

Het moet verrassend zijn om wereldkampioene te worden. Een ervaring die de meeste hardlopers aan zich voorbij zien gaan. Alle superlatieven zijn de media al gepasseerd, maar nu is het weer maandag en daarmee verschuift het gespreksonderwerp weer naar 31 graden op maandag 31 augustus. Een goed moment om de zaterdagkrant nog eens door te nemen.  Deze bevatte alle versies van running. Nogmaals Dafne Schippers die maar tweehonderd meter nodig had voor eeuwige roem. Daar kan ik met mijn drie maal de wereld rond in dertig jaren niet tegenop. Zeker niet als het om sportief rendement gaat. Alhoewel? Dan Jeroen van der Veer en Jesse Klaver die een nieuwe aflevering van Herenleed in elkaar probeerden te flansen met samen joggen op de Veluwe. Recreanten ten voeten uit op zoek naar ideeën. Op hun eigen bestuurlijke manier bezig met overtollige warmte, maar het blijven dolenden in het tuintje van God. Wat is er mis mee dat een Chinees ook graag een autootje wil? De Elfstedentocht blijft dan wel wat langer weg. En als hij nooit meer komt? Misschien kan ik wel helemaal niet meer schaatsen. Dan komt het toch maar goed uit dat de stijging van de gemiddelde temperatuur door een kritische grens is gegaan. Lopen blijft kunnen en zonder Elfstedentocht hoef ik mijn gebrek aan schaatstraining niet te legitimeren na uitstappen in Bolsward, alwaar de voorjaarsvegetatie elk jaar een paar dagen eerder boven de grond verschijnt.

 

Het zijn geen dingen om lang bij stil te staan, beter is het te gaan lopen, ook vandaag. Iedereen kent de geveinsde bezorgdheid van passanten bij een training als het weer eens 31 graden is. Een dorpsgenote wees me er weer eens op dat ik tot de risicogroepen behoor. Ze wist niet half hoe vaak ik het al had gehoord, dat we doodlopers zijn, dat ze hem al hebben. Altijd weer die overbezorgde verpleegsters op zoek naar werkgelegenheid. Ik weet het, bijna 63, geen 31 meer, het hart in de gaten houden en zorgen dat het op de goede plek blijft zitten. Dat moet wel mis gaan. Daarom maar gewoon doorgelopen. Het grootste risico dat ik loop is het ten prooi vallen aan zorg na het te vaak overslaan van trainingen. Stel je voor dat je als ervaren koploper trainingsvolume moet opgeven omdat de grond je te heet onder de voeten wordt. Ik moet er niet aan denken. Als de verwarring toeslaat moet je wegwezen. Wordt het eindelijk vaker mooi weer in Nederland en nu moeten we dat erg vinden. Echt, er is niets aan te doen. De overtuigingskracht schuilt altijd in putten vol verdronken kalveren, maar leven is iets anders dan denken dat je grote ontwikkelingen tegen kunt houden. Beheersing is al een enorme stap. Het passeren van de grenzen van de groei wordt nergens mooier in beeld gebracht dan in het hardlopen. Daar heet het overtraining.

 

De steen waar we ons allemaal regelmatig aan stoten is de dood. Die krijg je er bij vanaf je geboorte en hoe de confrontatie met de dood zich in het hardlopen uit, kan heel verschillend zijn. De eigen dood is einde training, mits de eeuwige jachtvelden toch blijken te bestaan. De dood van naasten veroorzaakt bij hardlopers meestal twee loopreacties. De eerste: De loper stopt en onderbreekt de training om de rouwverwerking de ruimte te geven. Als alle praktische plichten en mentale problemen wat terug zijn gebracht tot iets wat weer leefbaar lijkt, hervat de hardloper voorzichtig de training. Sommigen kunnen het niet meer opbrengen en kappen met de sport. De tweede: Hoe groter de ramp, hoe harder er gelopen wordt. Dat kan ook. De training valt dan bovenmodaal met de rouwverwerking samen. Het ene persoonlijke record na het andere. Alles wat werkt is goed, er is geen beter. Stress en stressreductie kunnen heel goed uiterlijk overeenkomen. Orde daarbinnen is theorie. Gezond leven heeft ook een eigen theorie. Veralgemeniseren is het risico op het miskennen van context.  Wat je met warmte aan moet is van meer afhankelijk dan alleen het fysieke aspect en wat je met de dood aan moet is eveneens theorie, geloof of helemaal niets.

 

Zo herinner ik me het algemene advies uit de hardloopbrochure van de toenmalige KNAU. Boven de 23 graden niet trainen. Ongezond, ventilatieproblemen, vochttekort. Dat advies volgen gaat de kans aanzienlijk verkleinen dat we volgend jaar in Rio nog iets in de melk te brokkelen zullen hebben. Voor de beginner is het stof tot nadenken. Lichaam en geest kun je niet eindeloos blijven scheiden en het is dus volstrekt naief om te denken dat conditioneren iets is dat je alleen met je hoofd kunt. Alle kennis en kunde ten spijt, de lange duurloop is de basis voor presteren tijdens de marathon. Naar buiten dus, trainen, ik wil ook naar Rio en gelukkig is het weer 31 graden.

© hardloopnieuws.nl

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *