< terug

Nationaal hitteplan treedt in werking: hardlopers opgelet

6 augustus 2020 (0 reacties)

Het RIVM heeft in verband met de warmte het Nationaal Hitteplan geactiveerd en een smogwaarschuwing afgegeven. Pas goed op jezelf en neem deze tips over hardlopen en hitte ter harte.

Het is extreem warm weer met temperaturen boven de 30 graden. Hardlopen met dit weer kan onverstandig zijn of zelfs gevaarlijk als je niet goed voorbereid van huis gaat. Daarom geven we een aantal tips zodat je verantwoord kunt blijven hardlopen. Belangrijkste tip: ken je grenzen en stop als je lichaam het laat afweten. 

  • Pas je tempo en je afstand aan
  • Goed drinken
  • Controleer je vochtbalans
  • Smeer je goed in
  • Trek luchtige kleding aan

Aandachtspunten voor hardlopers

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft advies: vandaag kan het zeker 28 graden worden en de dagen daarna stijgt het kwik verder. Zaterdag is dan waarschijnlijk op veel plaatsen de derde tropische dag (boven de 30 graden) op rij. De ruim 7 miljoen sportende Nederlanders moeten door het warme weer extra opletten. 
Organisaties van atletiek- en loopevenementen wordt geadviseerd extra maatregelen te treffen voor deze extreme weersomstandigheden. Extra maatregelen zoals het uitdelen van water en het inzetten van extra verzorging- en sponsposten langs de baan/route waar voldoende water en sportdrank beschikbaar is. Hardlopers zijn zelf verantwoordelijk voor hun gezondheid. Aanbevolen wordt dat zij er zelf alles aan doen om het risico op warmtestuwing zo klein mogelijk te houden. 

hoe om te gaan met hitte tijdens loopevenementen

Tien tips

Tot slot nog enkele informatieve artikelen over dit thema alsook uitgebreide tips voor hardlopers op een rij gezet.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *