< terug

Nederlandse toplopers van start in Stadsloop Appingedam

21 juni 2024 (0 reacties) Nederlandse toplopers van start in Stadsloop Appingedam

Tom Hendrikse foto Bjorn Parée

Appingedam – De organisatie van de 26e Stadsloop Appingedam is er in geslaagd vele Nederlandse toplopers aan de start te krijgen. De wedstrijd in Appingedam, het stadje welke ook wel bekend staat om zijn hangende keukens, wordt dit jaar op zaterdag 29 juni georganiseerd.

Grote deelname
Op dit moment hebben een recordaantal van ruim 1200 deelnemers zich via de voorinschrijving voor een van de onderdelen (wandelen, peuterrun, kidsrun, 5 km of 10 km) aangemeld. Voor de bedrijvenloop hebben zich zelfs 78 teams aangemeld. De trotse voorzitter Bert Schonewille is dan ook zeer blij met deze grote deelname, wederom tien procent meer dan vorig jaar. Atleten die nog willen meedoen kunnen zich op de dag van de wedstrijd nog na-inschrijven in de Nicolaïkerk.

Filmon Tesfu
Bij de Europese Kampioenschappen atletiek in Rome behaalde Filmon Tesfu eerder deze maand in een zeer sterk veld de negentiende plaats op de halve marathon. In januari kwam hij in Valencia tot een tijd van 28.12 minuten op de 10 km en heeft daarmee op de startlijst van de Huis & Hypotheek Stadsloop Appingedam de snelste tijd staan. Zijn tijd is slechts dertien seconden langzamer dan het Nederlands record.Van Nederlandse zijde zal hij in Appingedam concurrentie krijgen van Frank Futselaar en Tom Hendrikse. Frank Futselaar werd afgelopen maand in Nijmegen Nederlands Kampioen op de 10.000 meter. Hij won de wedstrijd daar in 29.01.45 minuten en heeft op de weg al eens 28.43 minuten gelopen. Tom werd bij de Nederlandse Kampioenschappen 10.000 meter knap derde en was in 2023 Nederlands kampioen bij het veldlopen.

Alex Kibet
Sterke internationale tegenstanders zijn twee in de Benelux woonachtige Afrikanen. De winnaar van de in april gelopen Parelloop in Brunssum, Alex Kibet, is tegenwoordig in België woonachtig maar heeft nog wel de Keniaanse nationaliteit. Zijn persoonlijk record liep hij op 1 juni in Frankrijk, hij finishte daar in 28.32 minuten. Op de halve heeft Alex echter een zeer snel persoonlijk record van 58.55 minuten, op de wereldranglijst allertijden is hij daarmee de 42e atleet. De andere internationale atleet is de uit Ethiopië afkomstige vluchteling Mustefa Kedir. Hij woont al een tijdje in Nederland en won in februari de Groet uit Schoorl Run. Hij won die wedstrijd in 28.39 minuten. Afgelopen zaterdag won hij de internationale Wiezoloop in Wierden.Outsiders voor het podium zijn Roy Hoornweg (pr van 28.37.39 minuten), Max Polak (29.20 minuten) en de Ethiopiër Getachew Niguse (29.27 minuten).

Jacelyn Gruppen en Jill Holterman
Bij de dames staat in de persoon van Jacelyn Gruppen de Nederlands Kampioene 10 km aan de start. Ze won het kampioenschap in Schoorl in een mooie tijd van 32.59 minuten. Begin deze maand vertegenwoordigde ze net als Filmon Nederland bij de Europese Kampioenschappen. Ze werd in Rome op de halve marathon tweeënveertigste. Afgelopen won Gruppen voor de tweede keer de internationale Wiezoloop in Wierden.Tegenstand zal ze vooral krijgen van Jill Holterman. Jill heeft een persoonlijk record van 32.15 minuten en liep in 2021 voor Nederland mee bij de Olympische Spelen op de marathon. Yasmine Hillebrink verraste afgelopen maand in Nijmegen met een zilveren medaille bij de Nederlandse Kampioenschappen 10.000 meter. Ze finishte deze wedstrijd in 34.45.68 minuten. Een outsider voor een podiumplaats in Appingedam is de Belgische Hanna vandenbussche met een persoonlijk record van 33.43 minuten.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *