< terug

Nog steeds geen duidelijkheid over Olympische kwalificatie Nederlandse marathonlopers

27 april 2019 (0 reacties)

Nadat de Rotterdam marathon is geweest volgt zondag de Londen marathon. Voor de Nederlandse topmarathonlopers zijn deze voorjaarsmarathons belangrijk om wellicht Olympische kwalificatie af te dwingen. Maar daarover heerst nog grote onduidelijkheid. De Nederlandse atletiekunie hult zich in stilzwijgen. Abdi Nageeye zal zich met zijn toptijd van 2.06.17 (Rotterdam marathon) de minste zorgen maken over een Olympische optreden.Voor een atleet als Michel Butter is dat anders.

Michel Butter gaf gisteren te kennen dat hij hoopt op een topklassering in Londen. De IAAF heeft in maart bij de bekendmaking van haar minimumeisen al bekend gemaakt dat een topklassering in een World Majormarathon ook kwalificatiewaardig is. De tijd die als minimumeis door de IAAF is gesteld is 2.11.30 en bij de vrouwen 2.29.30. De Nederlandse atletiekunie hanteert voor kwalificatie haar eigen eisen. Het is nog steeds onduidelijk welke aanvullende eisen de atletiekunie gaat stellen voor de Olympische kwalificatie 2020.

Proces
Het Nederlandse NOC*NSF bepaalt in overleg met de sportbond of en welke aanvullende eisen worden gesteld. De Atletiekunie doet hiervoor een voorstel en daarop volgt afstemming tot overeenstemming wordt bereikt. Onderdeel hiervan is de rol van de Atletencommissie, zij kijken namens de atleten mee en kunnen desgewenst een advies uitbrengen over de door de bond ingediende voorstellen. Al eerder liet de Atletiekunie middels een persbericht weten dat dit proces nog niet is afgerond.

Michel Butter
In Londen starten zondag Michel Butter en Ruth van der Meijden. Butter miste vier jaar geleden de kwalificatie voor Rio met acht seconden. Hij was slechts één keer aanwezig op een groot mondiaal eindtoernooi maar toen sloeg ook nog een keer het blessurespook toe. Bij het WK Moskou 2013 moest Butter met een blessure vroegtijdig uitstappen. Straks zijn de grote voorjaarsmarathons geweest en is er nog altijd geen duidelijkheid over de Olympische kwalificatie.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *