< terug

OAD cross is Twents erfgoed

De tweede wedstrijd in het OAD reizen crossklassement werd zaterdag 17 december georganiseerd door de enthousiaste vrijwilligers van AV Rijssen. “Het is prachtig al die mensen die belangeloos ons helpen”, aldus deelnemer, winnaar en vrijwilliger Leon Sanderman. De Ter Steege crossloop werd gelopen onder echte winterse omstandigheden. Klik voor de fotos

21 januari 2014 (0 reacties)

Enthousiaste vrijwilligers zetten zich in voor AV Rijssen


Start van de 5 km

Door Herman Weening

De tweede wedstrijd in het OAD reizen crossklassement werd zaterdag 17 december georganiseerd door de enthousiaste vrijwilligers van AV Rijssen. “Het is prachtig al die mensen die belangeloos ons helpen”, aldus deelnemer, winnaar en vrijwilliger Leon Sanderman. De Ter Steege crossloop werd gelopen onder echte winterse omstandigheden.

Vrijwilligers
sMorgens vroeg moest er nog brood gebakken worden maar om acht uur was Leon Sanderman present bij “de Koerberg”. Een van de meest succesvolle Twentse hardlopers Leon Sanderman is vooral ook een clubman. “Het is prachtig om te zien hoe al die vrijwilligers hier vanmorgen om negen uur al klaar staan om mee te helpen. Je hoeft hier in Rijssen echt niet te vragen om hulp, de mensen komen vanzelf”. Zelf stond de Rijssense atleet samen met vader Dick Sanderman het parcours aan te harken. Ook uniek daar in Rijssen. Het crossparcours wordt helemaal vrij gemaakt van blad en ongeregeldheden om de atleten goed zicht te geven op de ondergrond. “We willen het voor de atleten zo goed mogelijk doen”, aldus Sanderman. Een struikelpartij over een uitstekende boomwortel is immers snel gebeurd. Dit jaar een extra zware klus vanwege de sneeuwval op het parcours.

Mooie crosswedstrijden
De thuishaven van AV Rijssen was zaterdag het decor van de Ter Steege crossloop. De serie crosslopen in het Twentse land begonnen twee weken terug met de Nijverdalse bergcross en kregen het vervolg in de Ter Steege crossloop met een parcours op de flanken van de Rijsserberg. De deelnemers waren vol lof na afloop. Een crosswedstrijd zoals hij moet zijn was een veelgehoorde kreet. “Zoals die moet zijn”, had vooral betrekking op de zwaarte van het parcours. Geen veldloop over een mooie vlak parcours maar een crosscountry over hellingen en kleine bospaden. “Machtig mooi en let op daar in Holten en op de Herikerberg is het nog zwaarder”, verklaarde een deelnemer aan een geïnteresseerde debutant. De serie wedstrijden, al vanaf de eerste editie in 1997 gesponsord door het reisconcern OAD, behoren vrijwel tot het culturele erfgoed van de Overijsselse cross. De midwinterblazers pasten daarom prima in het winterse decor van de Ter Steege crossloop

Jeugd
Onder de donkere tonen van de Midwinterblazers ging de jeugd van start. Denise van Herp was opnieuw de grote verrassing bij de jeugd. De Daventria atlete is veel te sterk voor alle deelnemers in de jeugdcategorie. Van Herp profiteert van het uitstekende trainerswerk dat voor een sterke lichting jeugd zorgt bij Daventria. Ze won met overmacht de wedstrijd in 5.45.De 2.5 km werd ook al gewonnen door een Daventriaan. Ruud Boom won zijn wedstrijd in 8.57.

5km
Al zes keer schreef Leon Sanderman het OAD crossklassement 5km op zijn naam. Ook dit jaar zal dat niet anders zijn. Na Nijverdal won Sanderman ook voor eigen publiek. Hij won ogenschijnlijk moeiteloos de 5 km cross. “Het is zaak in het begin een gat te slaan en dan consolideren”, aldus Sanderman na afloop. Sanderman finishte solo in 17.00. Werner Wessels (AV Goor) kan zich troosten met de gedachte dat de achterstand met Sanderman beperkt bleef tot slechts veertien tellen. De derde plaats was er voor AV Atletics atleet Ruud Blikman (17.29) Bij de dames won net als in Nijverdal de Holtense atlete Heidi Veneklaas in 21.52. Sanderman gold in zijn juniorentijd als een grote belofte. “In mijn juniorentijd kon ik goed meedoen met de landelijke top”, aldus Sanderman. “Een jongen als Arnoud Okken kon ik goed partij bieden op het NK cross”. Waar Arnoud Okken zich ontwikkelde tot een nationale topper, koos Sanderman voor het harde labeur van het bakkersvak. Drie keer trainen is wel het maximum voor de Rijssenaar.

Peter Bruinsma
Peter Bruinsma is een groot liefhebber van de hardloopsport. Zo liep de Nijverdaller dit jaar al drie marathons, dit overigens tegen de zin van Atletics trainer Gerrit Voortman. Bruinsma was net als in 2004 de sterkste man op de langste afstand. Hij won dit jaar in een snelste tijd van 34.13. “Ging lekker hoewel ik ook nog een keer onderuit ging in de bocht. “Ik droeg wel spikes maar de spijkertjes waren al jaren oud en hielpen niet echt meer”. Tweede op grote achterstand werd Bert Kelder uit den Ham. De sportman uit Den Ham leverde daarmee een uitstekende prestatie en verbeterde zich met zijn 35.40 in het tussenklassement. Op de derde plaats finishte AV Atletics atleet Bertil Krukkert in 35.45. Hij wist in de laatste omloop Leon Sanderman (!) op achterstand te zetten. Peter Bruinsma deed in Rijssen goede zaken aangezien MPM atleet Eric Borg niet van start ging. Borg was de winnaar in Nijverdal. De laatste twee crosswedstrijden gaan dus nog een bijzonder interessante finale opleveren. Drie wedstrijden tellen mee voor het eindklassement.

Veel jeugd
Jan Tijhuis de trainer van AV Rijssen was tevreden over de wedstrijd en vooral over deelname van de jeugd. “Het gaat erg goed met onze jeugd en de vereniging”. “We hebben nu 440 atleten en vooral bij de jeugd werken we nu gericht aan een selectie die volgend seizoen mee gaat doen in de baancompetititie”. Met een nieuwe kunststofaccomodatie in het verschiet mogen de vrijwilligers van AV Rijssen tevreden zijn over het goede werk voor hun vereniging.

© dehardloopkrant.nl

Naschrift- Peter Bruinsma meldde ons dat hij niet meer begeleid wordt door trainer Gerrit Voortman.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *