< terug

Olympische spelen in een pandemie dat hoeft voor Nageeye niet.

12 januari 2021 (0 reacties)

Abdi Nageeye is al verzekerd van een startbewijs voor de Olympische marathon. Geen enkele Nederlandse marathonloper komt in de buurt van zijn snelste tijden. Maar naar een wereldstad gaan in een pandemie dat hoeft voor hem niet aldus Nageeye in het NRC.

Nageeye is in het gesprek met het NRC duidelijk, topsport is belangrijk maar in vergelijking met gezondheid stelt het niets voor. Eten drinken en gezondheid zijn veel belangrijker.Nageeye is op dit moment bij zijn gezin in Eldoret. Hij zag voor het eerst sinds anderhalf jaar weer zijn kinderen. Over de coronapandemie en de Spelen is hij van mening dat het onverantwoord is om de spelen over een half jaar in Tokyo te organiseren.„Eerst moeten we het normale leven weer zien op te pakken. Weer kunnen bouwen.” Hij leest in de media de berichten over de stijgende besmettingcijfers in Tokyo en zegt in een interview met het NRC. „Tachtig procent wil het niet. Dat is geen klein aantal, hè. Dan zit het echt diep” Nageeye stelt voor dat al die miljoenen die geïnvesteerd worden in de Spelen waar niemand op zit te wachten, worden gebruikt om sportfederaties te helpen met overleven.”

Niet veilig
Nageeye was al deelnemer aan de Spelen van 2016 in Rio de Janeiro en heeft daar amper van genoten. Er stond om de honderd meter beveiliging aldus Nageeye. Hij voelde zich er niet veilig. „En dan gaan we nu naar een wereldstad tijdens een pandemie? Van mij hoeft het niet.” Nageeye vindt dat de miljoenen investeringen maar gebruikt moeten worden om de sportbonden te helpen met overleven

Vaccin
Over de vaccinatiestrategie in Kenia kan Nageeye meedelen dat die er niet is. Hij laat het NRC weten het geluk te hebben dat hij volgens de Nederlandse regels in aanmerking komt voor een vaccin. Hij checkt het nieuws over de vaccinstrategie in Nederlands dagelijks. Hier in Kenia gaan de artsen gewoon door en laat zien hoe oneerlijk de wereld is. Atletenmanager Michel Boeting laat aan het NRC weten dat hij erop vertrouwt dat alle Afrikaanse atleten een vaccin krijgen.„In deze landen is het zo dat als er een vaccin is, de president een decreet uit zal vaardigen waardoor het olympisch team in één klap wordt ingeënt. Het wordt verplicht gesteld. Dat zie ik Mark Rutte nog niet doen.”

Bron NRC
Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *