< terug

Onvoldoende bewijs dat goede status vitamine D leidt tot betere prestaties

28 oktober 2020 (0 reacties)

Vitamine D wordt veel in verband gebracht met prestatie, maar er is momenteel onvoldoende bewijs om te concluderen dat vitamine D een directe prestatieverbeteraar is. Dit concludeert Asker Jeudrup op de website www.mysportscience.com. Dit komt deels door een gebrek aan goed gecontroleerde en voldoende grote onderzoeken. Maar een recente publicatie (1) van het team van professor Neil Walsh aan de universiteit van Bangor in Wales behandelde deze kwestie in 2 onderzoeken: in het eerste werd de relatie tussen vitamine D-status en een vrij groot (bijna 1000) aantal mannen en vrouwen bestudeerd . De tweede studie leverde veilig gesimuleerd zonlicht of vitamine D3-supplementen om te zien of prestatieverbeteringen konden worden bereikt.

Onderzoek 1: prestatie gecorreleerd met vitamine D

In de eerste studie voltooiden alle 967 deelnemers een hardloopsessie van 1,5 mijl en werd zowel de maximale dynamische lift als de explosieve kracht beoordeeld. Alle deelnemers gaven ook bloed voor 25 [OH] D-analyse en er werd vastgesteld dat tijdens de winter slechts 9% van de mannen en 36% van de vrouwen vitamine D voldoende was. Toen de onderzoekers vervolgens de vitamine D-status correleerden met prestatiemaatstaven, ontdekten ze dat er een verband was tussen de vitamine D-status en het uithoudingsvermogen. Dit effect was aanwezig bij zowel mannen als vrouwen. Vitamine D-status verklaarde ongeveer 5% van de variatie in prestatie. Elke toename van 1 nmol / L in 25 [OH] D resulteerde in een 0,42 sec snellere run van 1,5 mijl. Dergelijke correlaties met maximale dynamische lift of explosieve kracht waren er niet.

Onderzoek 2: prestaties worden niet beïnvloed

In de tweede studie kregen 137 mannen gesimuleerd zonlicht of vitamine D3-supplementen, een placebo-supplement of placebo-gesimuleerd licht. Beide behandelingen (zonlicht en supplementen) waren effectief bij het bereiken van vitamine D-voldoende (bij 97% van alle deelnemers). De prestaties werden echter niet beïnvloed door de suppletie. De auteurs bespreken dat de duur van de suppletie (12 weken) misschien niet voldoende was om significante effecten te zien.

Conclusies

Deze nieuwe publicatie is een aanvulling op de literatuur en biedt een aantal interessante nieuwe gegevens. De auteurs erkennen ook dat er enkele beperkingen zijn. In studie 1, waar correlaties werden waargenomen, is het bijvoorbeeld niet mogelijk om te bepalen wat oorzaak en wat gevolg is. Het is mogelijk dat hogere vitamine D-spiegels de prestaties verbeteren. Het is echter ook mogelijk dat mensen met betere prestaties meer tijd in de zon doorbrengen en een betere vitamine D-status hebben.

Als praktische boodschap suggereren de auteurs dat suppletie moet beginnen vóór het begin van het winterseizoen om de achteruitgang te voorkomen, in plaats van te proberen een tekort te herstellen.

Lees verder bij de bron

Belangrijk
Vitamine D is vooral belangrijk voor onze botten. Een tekort aan deze vitamine kan leiden tot stressfracturen en zwakkere botten. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. Vitamine D zit ook in eten: vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Vitamine D wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. 

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd