< terug

Ooit had je drie uur om de marathon te winnen, en tijd voor een biertje onderweg

10 mei 2019 (0 reacties)

Met een leger aan hazen en andere begeleiders doet de Keniaanse atleet Eliud Kipchoge dit jaar nog een nieuwe poging om als eerste een marathon binnen de twee uur te lopen. Zonder zo’n minutieuze voorbereiding lukte het de winnaar van de eerste grote marathon ooit, tijdens de eerste moderne Olympische Spelen in 1896, om net binnen de drie uur te finishen. Hij klokte 2.58,50.

Lees hier verder

Klassieke fout
Aardige column in Trouw alleen met een klassieke fout.De schrijver verhaalt over de afstand tussen het Griekse Marathon en Athene en beschrijft dat deze afstand overeen zou komen met de huidige marathonafstand van 42 kilometer en 195 meter iets wat niet klopt. De huidige marathonafstand kwam pas in 1908 tot stand. Dit lezen we in Isgeschiedenis

“De Olympische spelen van 1908 hanteerden voor het eerst de welbekende 42 kilometer en 195 meter. Het parcours van 40 kilometer was al uitgezet in 1907 vanaf het Olympisch stadion in Londen naar Windsor Palace. De Britse koningin ontdekte echter dat met die lengte de finish zich niet voor de koninklijke tribune zou bevinden. Ze eiste dat de marathon verlengd zou worden zodat de finish precies voor haar zitplaats zou zijn. Aan die wens werd gevolg gegeven. Sindsdien is de afstand van de marathon 42 kilometer en 195 meter. Deze wonderlijke afstand is dus het gevolg van een historisch compromis tussen de oude Griekse geschiedenis en die van het moderne Britse koningshuis”

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *