< terug

Oost-Afrikanen doen aanval op razendsnel wedstrijdrecord in Wiezoloop

21 juni 2019 (0 reacties)

Wierden-De 21e Wiezoloop belooft aanstaande zaterdag op de tien kilometer een waar spektakelstuk te worden. Met twee Oost-Afrikanen die al eens sneller liepen dan achtentwintig minuten is de doelstelling van de organisatie dat voor het eerst in Wierden de achtentwintig minuten grens wordt doorbroken. Een razendsnelle haas zal de kopgroep aanvoeren.  Ook de tweevoudig winnaar Roy Hoornweg gaat van start in Wierden. Nog niet eerder stond er in Wierden een dergelijk sterk deelnemersveld achter de startlijn

Sneller dan achtentwintig minuten
Er gaan in Wierden een tweetal Oost-Afrikanen van start met een persoonlijk record sneller dan achtentwintig minuten. De Eritrese atleet Filmon Ande is een nieuw talent in de wegatletiek. Ande won in 2018 een tien kilometer in Johannesburg en in december realiseerde hij met 27.57 een nieuw persoonlijk record in de tien kilometer van Houilles. De Keniaan Josphat Chumo is de andere favoriet in Wierden. Hij liep vorig jaar in Praag een nieuw persoonlijk record van 27.58.

Internationaal deelnemersveld
Het deelnemersveld in Wierden is opnieuw internationaal. Kevin Kibet is afkomstig uit Oeganda en liep dit jaar met 28.31 naar een derde plaats in Brunssum. Zijn landgenoot Daniel Kiprotich won dit jaar de Zandvoortcircuitrun. Hij klopte daar met een tel verschil Kevin Kibet. De Oegandees Joel Ayeko won vorig jaar met 29.06de Parelloop in Brunssum en werd tiende bij het WK cross. Ook hij heeft daarmee een nominatie in bezit voor het WK in Doha.  Het internationale veld wordt verder aangevuld met de snelle Belgen Kristof Nackaerts, Ludwig Lefebre, Erik Caluwaerts en Stefan vanden Broek

Roy Hoornweg van start met borstnummer één
Roy Hoornweg is de laatste Nederlandse winnaar. Hij is sinds vorig jaar toegetreden tot het mondiale NN Runningteam en is daarmee teamgenoot van bijvoorbeeld de recordhouder op de marathon, Eliud Kipchoge. Hoornweg verricht haaswerk voor het gelouterde NN Runningteam. Hij was in 2015 en 2017 de Nederlandse winnaar in de Wiezoloop, een unieke prestatie. De inwoner Papendrecht krijgt daarom borstnummer één toegewezen. De frontrunner heeft een persoonlijk record van 28.58 en is van plan om zaterdag lang in het spoor van de snelle Afrikanen te blijven. Het doel is om zijn eigen record nog eens scherper te stellen. Saillant detail; hij was vorige week in Nijmegen de haas van dienst en loodste Akalnew naar een WK kwalificatie 10.000 mtr.

Luxe haas
De elitelopers worden voorafgegaan door een haas die als richttijd 28 minuten zal aanhouden. Abel Sikowo is aanstaande zaterdag de luxe haas in Wierden. De Oegandees is niet de minste hij is de trainingspartner van de wereldrecordhouder 15 km en wereldkampioen cross Joshua Cheptegei. Sikowo is een steeple atleet en zal dit jaar deelnemen aan het WK in Doha. Het is de bedoeling dat Sikowo zo lang mogelijk het veld zal aanvoeren.

Danny Koppelman meet zich met nationale top.
Danny Koppelman uit Hoge Hexel is dit jaar de atletiekrevelatie van Overijssel. De 23-jarige atleet verrast al weken de atletiekwereld. Hij won dit jaar de Koningsloop in Hasselt met een nieuw persoonlijk record van 30.23 en was afgelopen week goed voor een uitmuntende winst in de vijf kilometer van Rijssen met een razendsnelle 14.46.  Hij kan zich met deze tijden meten met de nationale subtoppers; Tom Hendrikse, Jorrit Cley en Luc Schouten die ook van start gaan in Wierden.

Vader en zoon ten Kate
Fabian ten Kate, de zoon van voormalig marathonicoon Marti ten Kate, gaat ook van start in Wierden. Hij bereidt zich voor op zijn tweede marathon dit jaar, de Amsterdam marathon. Ook de zestigjarige Marti ten Kate strikt zijn schoenen voor de Wiezoloop. Het wordt zijn eerste wedstrijd in de categorie zestigjarigen. Ten Kate is een begrip in de Nederlandse atletiekhistorie.

Dames
Bij de dames debuteren Nancy Cheptegei uit Oeganda. De jonge moeder heeft een persoonlijk record van 33 minuten. Bone Cheluke uit Ethiopië is voor de wegatletiek nog een onbeschreven blad. Ze loopt in Wierden haar eerste wegwedstrijd. De Nederlandse atletes Yasmin Hillebrinks, Saskia Weinans, Lisanne Meuleman en Lesley Smit zorgen voor de Nederlandse inbreng.

Wedstrijdrecord
Het wedstrijdrecord bij de mannen werd gelopen door de Eritrese atleet Samuel Tsegay die in 2013 met 28.04 de achtentwintig minuten grens benaderde. Bij de dames werd vorig jaar voor het eerst de tweeëndertig minuten grens geslecht. De Ethiopische Tsehay Gemechu liep een winnende tijd van 31.53.

Voor meer info www.wiezoloop.nl

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *