< terug

Op bezoek bij wereldrecordhouder Abraham Kitptum

14 november 2018 (0 reacties)

Door onze verslaggever Gert Brienne

Onze verslaggever Gert Brienne bracht een bezoek aan de kersverse wereldrecordhouder halve marathon Abraham Kiptum. De rising star in Kenia gaat trouwen en wil zijn persoonlijk record op de marathon aanscherpen.

Kapsabet.

Als je het vliegveld van Eldoret verlaat kom je op een T-splitsing. Naar rechts ga naar de stad Eldoret “the City of Champions” en Kaptagat de plaats waar de Marathon WR houder (2:01:39) Eliud Kipchoge traint. Verlaat je het vliegveld naar links dan ga je richting de “Source of Champions en kom je na 45 minuten rijden in het plaatsje Kapsabet.Dit is de plaats waar de kersverse WR houder op de Halve Marathon woont en traint. Abraham Kiptum heeft op 28 oktober in Valencia het WR halve marathon aangescherpt. Hij legde de 21,0975 kilometer af in 58:18. De Keniaan verbeterde het vorige record met 5 seconden. De Eritreeër Zersenay Tadese liep op 21 maart 2010 in Lissabon de vorige record tijd (58:23). Tadese zal op 2 december in Nederland lopen tijdens de Montferlandrun (15km) van ‘s-Heerenbergh.

In Valencia liepen 3 atleten onder de 59 minuten, dat is gemiddeld 2:46 per kilometer.Jemel Yimer Mekonnen (Eth.58:32) werd 2e voor zijn landgenoot Abadi Hadis Embaye (58:43). De nummers 4 t/m 10 waren ook erg snel en finishte allemaal binnen het uur. Vorig jaar werd er ook al snel gelopen in Valencia. Toen was het Joyciline Jepkosgei die haar eigen wereldrecord op de halve marathon verbeterde. De Keniaanse kwam in Valencia tot een tijd van 1:04:51 en was daarmee één seconde sneller dan haar oude toptijd, gelopen een paar maanden eerder in Praag. Jepkosgei liep destijds met behulp van mannelijke hazen.

Afgelopen april liep de Ethiopische Netsanet Gudeta eveneens in Valencia een wereldrecord (1:06:11) halve marathon met enkel vrouwelijke deelnemers.Het oude record was nog in handen van de Nederlandse Lornah Kiplagat Volgende maand op 9 december maakt Jepkosgei haar marathondebuut in Honolulu. Voor Kiptum staat er ook nog een hele marathon op het programma. Hij loopt op 7 december de eerste editie van de Abu Dhabi marathon. Halverwege wil hij doorkomen in 1:02:30 en als finishtijd heeft hij een tijd net onder de 2:05 in gedachten.In april won hij de marathon van Daegu (Zuid Korea) in 2:06:29 en vorig jaar werd hij derde in Amsterdam (2:05:27). Ook heeft hij twee keer de marathon gewonnen in Lagos, Nigeria (2016,2017).

Kiptum

Ongeacht het resultaat in Abu Dhabi gaat Kiptum sowieso feest vieren, want twee weken na de marathon staat er een huwelijk gepland. Op 20 december gaat Abraham Kiptum trouwen met Judith Jepngetich. Judith is ook een (baan) atleet en loopt voor de KDF (Kenyan Defense Force). Ik zal er helaas de twintigste niet bij zijn, maar onlangs was ik wel even in Kenia.Via Eunice Kirwa (zilver 2016 Olympische Spelen marathon Rio) en haar man (de coach van Kitum) was ik uitgenodigd voor een trainingsrondje. En dus ging ik vanuit het vliegveld linksaf naar de “Source of Champions”, op bezoek bij kersverse wereldrecordhouder halve marathon.

image5

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *