< terug

Prestigieuze Dam tot Damloop prooi voor Kimeli en Keino 

17 september 2023 (0 reacties)

De 37e editie van de Dam tot Damloop is vandaag gewonnen door de Kenianen Methew Kimeli en Agnes Keino. De 25-jarige Kimeli plaatste in de laatste kilometer de beslissende versnelling. Hij triomfeerde tijdens zijn debuut op de 10 Engelse Mijl in 45.20 minuten.

Marathonloopster Keino schudde de concurrentie net voor de streep in de Peperstraat in Zaandam van haar af en liet 52.18 minuten noteren. Het grootste hardloopfeest in Nederland barst om 10.19 uur los op de Prins Hendrikkade in Amsterdam. Traditiegetrouw bijten de vrouwen het spits af en lopen zij als eerste de IJtunnel door, op weg naar de finish in Zaandam. Al snel wordt er een grote groep van Afrikaanse loopsters gevormd, waaronder Olympisch kampioene Almaz Ayana. Er is één Nederlandse dame die dit hardloopgeweld aan kan: Diane van Es.

De mannen gaan om 10.25 uur in de achtervolging. Tot het 10 km-punt in het Molenwijkpark is een achttal topatleten nog in de race voor de overwinning. Als een langgerekt lint lopen ze vervolgens over de Zuiddijk en wordt het tempo opgeschroefd. Met de versnelling van Kimeli en Kibet raken er grote namen in de problemen. Vanaf de Burcht is de Keniaan echt los en is het duidelijk dat hij de prestigieuze 10 Engelse Mijl gaat winnen. Vincent Kibet volgt op zeven seconden in 45.27 minuten. De Spanjaard Adel Mechaal maakt het podium compleet in 45.39 minuten.

Khalid Choukoud
Khalid Choukoud komt geëmotioneerd als tiende en beste Nederlander over de streep (46.45). “Ik ben door de aardbeving in Marokko kapot gemaakt van binnen. Ik wilde niet lopen, omdat ik zo verdrietig ben. Met mijn tijd kan ik super tevreden zijn, dit is van een goed niveau. Ik ben in bloedvorm en dit geeft veel vertrouwen richting de Amsterdam Marathon, waar ik me wil kwalificeren voor de Olympische Spelen”, aldus Choukoud.Hij was vorige week met zijn vader en moeder in Marokko tijdens de aardbeving en sliep twee nachten buiten. Filmon Tesfu eindigt als tweede Nederlander in 47.08 en derde wordt Richard Douma in 47.39.Vrouwen
De vrouwen worden door de mannen na zo’n 13 km in de wedstrijd gepasseerd. Hierdoor was de man-vrouw wedstrijd tijdens deze editie snel beslist. Het is dan ook duidelijk dat Almaz Ayana, Cynthia Chemeno en Agnes Keino gaan uitmaken wie er gaat winnen vandaag. Pas in de Peperstraat slaat Keino een gat en gaat zij na 52.18 door het finishlint. De klok stopt voor Chemweno op 52.21 en voor Ayana op 52.23.Glunderend komt Diane van Es als zesde dame binnen in 53.02. “Het ging goed, dit is zo’n leuke wedstrijd. Er was veel publiek en ik hoorde ontzettend veel mijn naam, dat was erg tof”, zegt ze na afloop. “Ik kon lang bij de Afrikaanse dames blijven. De laatste kilometers gingen ze wel echt te snel en moest ik ze los laten.” Jill Holterman kwam als tweede Nederlandse binnen in 54.37 en Anne Luijten als derde (55.16).

Alle uitslagen

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *