< terug

"Varietas delectat" en meer van die dingen.

Voor het eerst sinds vele jaren neemt het aantal georganiseerde sporters af. Meetpunt : NOC-NSF. Dat is een prima organisatie waar heel veel sporters indirect iets mee hebben zonder het zelf te weten. Zelf weet ik helemaal niet of ik nog gelieerd ben aan NOC-NSF. Er zijn nog steeds een paar verenigingen die binnen mijn persoonlijke sportbeleving de tand des tijds hebben doorstaan nl. de ” Vereniging de Friesche Elfsteden ” en VIOS, de visvereniging van Enschede waarvan ik ongeveer even lang lid ben. De nieuwe column van Jitze Weber

2 december 2014 (0 reacties)

Overpeinzingen

Door Jitze Weber

Voor het eerst sinds vele jaren neemt het aantal georganiseerde sporters af. Meetpunt : NOC-NSF. Dat is een prima organisatie waar heel veel sporters indirect iets mee hebben zonder het zelf te weten. Zelf weet ik helemaal niet of ik nog gelieerd ben aan NOC-NSF. Er zijn nog steeds een paar verenigingen die binnen mijn persoonlijke sportbeleving de tand des tijds hebben doorstaan nl. de " Vereniging de Friesche Elfsteden " en VIOS, de visvereniging van Enschede waarvan ik ongeveer even lang lid ben. Verder ben ik lid van NL-Coach , dat moet ook wel met opgroeiende kinderen. Van geen van de lidmaatschappen is mij de relatie met NOC-NSF helemaal duidelijk. Hooguit van die van VIOS : Dat heeft geen relatie met de Olympische beweging, het liefst zit men bewegingsloos naar het dobbertje te staren. Wat doe je dan bij de hardloopkrant? Wel ja, schrijven over de sport die je het liefst bedrijft moet kunnen. Dat is nog steeds hardlopen.

 

Hardlopen heeft veel gemeen met vissen. Je doet het om tot rust te komen, maar je kunt er ook heel druk mee zijn. Daarom maar eens iets over de positieve invloed van vissen op de hardloopconditie. Wie vist moet naar het water, alleen dat al. Je kunt met de auto gaan, maar het laatste stukje moet toch echt te voet worden afgelegd, anders gaat er het een of ander fout. In het beste geval jaag je alle vissen weg. Voordeel is dan wel dat je daarna ongestraft afgeleid mag worden door wat er allemaal om je heen gebeurt : vogels, een zachte bries, een mooie zonsopgang en meer van die bijkomstigheden die eigenlijk hoofdzaak zijn. Bij vissen is een goede techniek heel handig, maar wie daar niets aan doet en met de vaste stok, een fabriekstuigje en een boterham naar het water komt zal ook een leuke dag kunnen beleven.

 

Hardlopen kent veel ingrediënten die overeenkomen met de vissport. Jazeker, vissen is een sport, net als schaken en andere al dan niet in competitie uitgevoerde bezigheden die ogenschijnlijk totaal zinloos zijn. Maar goed, ik koos ooit voor hardlopen omdat het rendement voor mij de hoofdzaak was. Ik geef toe dat het aanvankelijk alleen maar om ondersteunende training voor het schaatsen ging, maar ja, het vriest niet altijd en dan ga je vanzelf steeds meer lopen en als dan al doende blijkt dat je voor hardlopen geen toegangskaartje hoeft te betalen, niet naar een baan hoeft, eigenlijk alleen maar kleren en schoenen en enige basiskennis hoeft te hebben, ja, dan wordt het steeds leuker. Je hoeft bovendien je schoenen niet te slijpen. Wat er gebeurt als je na dertig jaar besluit om door te lopen zonder trimloop- of wedstrijddeelname, komt neer op het vergeten van je hengel . Tijdens iedere training kan ik nu zonder schuldgevoel mijn horloge thuis laten en langzaam terecht komen in een wisselend landschap met vogels, een zachte bries en af en toe bij een mooie zonsopgang.

 

Hardlopers blinken uit in het ongeorganiseerd actief bedrijven van hun sport. Naar schatting twee miljoen Nederlanders lopen geregeld hard en nog geen honderdveertigduizend lopers doen dat binnen de kaders van de Atletiekunie. Die verhouding ligt bij de voetballers heel anders. Bij de IAAF is, ondanks de successen van de FIFA, nog steeds geen maffia in het centrum van de macht te vinden. De Atletiekunie zoekt nu iemand die atletiek aantrekkelijker moet maken voor pubers van 16. Dat is natuurlijk een mooie uitdaging, maar wie zelf ooit 16 was weet natuurlijk wel wat op die leeftijd belangrijk is. Om te scoren is atletiek doorgaans niet het beste. Plato wist al wat de Atletiekunie nog moet leren bij NL-Coach. Hij vond ook al van alles van de toendertijd oh zo moderne jeugd. Voor de toekomst van de atletiek als georganiseerde sport valt het ergste te vrezen. Doping wordt het einde van de topsport en gewoon lekker lopen lukt prima zonder organisatie. Als het aantal hardlopers zich tot het aantal hardlopende bondsledenleden gaat verhouden als 20 staat tot 1, dan is er buiten NOC-NSF de nodige kennis voorhanden om nieuwe leden te werven. Bij VIOS weten ze alles van het juiste aas, schakers denken heel vaak na en elfstedenrijders weten dat het kan vriezen of kan dooien en dat het steeds vaker dooit. Hardlopers blijven wilden die het Sinterklaasfeest liever thuis vieren. Hun kinderen meestal ook.

© hardloopnieuws.nl

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.