< terug

Racedirector Christoph Kopp kent de trucs van de atleten

19 oktober 2017 (0 reacties)

De racedirector van de Frankfurt Marathon Christoph Kopp (69) vertelt in de Frankfurter Presse over de trucks die atleten uithalen om ondanks mindere vorm toch het startgeld te kunnen opstrijken bij de Frankfurter marathon. Kopp, in de jaren negentig ook racedirector van de Berlijn marathon verklaart in de krant dat met name de Afrikaanse lopers hem wel eens wat op de mouw proberen te spelden. Dan wordt er gezegd dat ze in topvorm zijn en na onderzoek blijkt dat ze enkele weken daarvoor malaria gehad hebben. Het gaat hen dan alleen maar om het startgeld aldus Kopp

De door de wol geverfde manager maakt ook het tegenovergestelde mee dat jonge onbekende lopers bij hem aankloppen.Dan komt een manager met vijf jonge onbekende atleten en vraagt om een startnummer en hotelkamer.De vlucht betalen we zelf wel was het verhaal.Zo ging dat ook in 2008 toen de totaal onbekende Robert Kiprono Cheruiyot op twintigjarige leeftijd de Frankfurt marathon won in 2.07.21 en in een klap een wereldtopper was.

Spelregels
Kopp heeft door de jaren heen een eigen systeem opgebouwd met eigen spelregels waar managers en de lopers zich aan moeten houden.Wie dat niet doet komt op een zwarte lijst en kan een volgende keer een start in Frankfurt wel vergeten.Ik ken alle managers persoonlijk en weet welke te vertrouwen zijn en ik ken ze ook die veel te hoge verwachtingen wekken. Voor mij is belangrijk dat de atleten uit serieuze trainingskampen komen en met goede atleten samenwerken.Voorafg aan de start worden er voorwaarden in het contract opgenomen. Drie tot vier maanden moet er serieus getraind zijn.Twee maanden voor de start mag er geen marathon meer gelopen zijn. Alleen dan kan er top gepresteerd worden in Frankurt Ook het afgelopen jaar maakte Kopp het mee dat hij twee atleten van de startlijst moest verwijderen. Ze hadden toch twee maanden daarvoor een marathon gelopen.Het zijn vaak de Ethiopiers die dat doen aldus Kopp. Ze zijn echter daardoor ook snel opgebrand. Een andere voorwaarde is dat de atleten na de Frqnkfurt marathon een maand lang geen marathon mogen lopen. Dan sluiten we uit dat een atleet zich niet ten volle inzet bij onze wedstrijd.

Startgeld
Van groot belang voor de atleten en dan met name de Afrikanen is het startgeld. Voor hen is dat vaak van levensbelang. Ook hier duidelijke regels door Kopp opgesteld.Wie uitstapt krijgt de helft van het startgeld. Wie sneller loopt krijgt na afloop een hogere premie.Deze premies zijn vooraf gestaffeld aan de persoonlijke records van de atleten.Dan is er nog de tactiek tijdens de wedstrijd.Ook daar duidelijke regels.Ik wil niet zoals n Berlijn dat men halverwege in 61 minuten doorkomt. In Frankfurt is het tempo in de eerste helft 63 minuten.Op die manier blijft het ook aantrekkelijk voor jonge talentvolle atleten aldus Kopp.

De Frankfurt marathon wordt op zondag 29 oktober gelopen.De parcoursrecords zijn de laatste jaren niet meer verbeterd in Frankfurt am Main. Mannen: 2:03.42, Wilson Kipsang Kenia, 2011, vrouwen: 2:21.01, Meselech Melkamu Ethiopië, 2012

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *