11 februari 2024 (0 reacties) Richard Douma en Jacelyn Gruppen winnen de nationale titel 10 km (alle uitslagen)

Schoorl. Na een uitermate spannende finale werd Richard Douma Nederlands kampioen 10 km. Na de laatste bocht voor de finish werd het een lange sprint met vier atleten. Bij de dames won Jacelyn Gruppen voor het eerst de nationale titel 10 km

Mannen
Douma die ook vorige week in Apeldoorn aantoonde over een goed eindschot te beschikken, klopt in extremis zijn grootste rivaal Filmon Tesfu. Douma pakte de titel met een tel verschil, hij liet de klokken stilstaan op 28.45. Tesfu kon op zijn  beurt met een seconde verschil het zilver weggrissen voor de verrassing van deze wedstrijd Team4Mile atleet Nick Lemmink. Lemmink finishte als derde in 28.48. Voor Noah Schutte was er de meest vervelende plek hij werd vierde in 28.49. Lemmink kende al een ijzersterk NK cross waar hij het zilver won. De rechtenstudent was ook begin 2023 in Hellendoorn al goed voor zilver bij het NK cross. Lemmink verbeterde zijn eigen pr op de 10 km aanzienlijk. Hij had 29.20 staan vorig jaar gelopen in Valencia en nu dus een sprong naar 28.47. Een indrukwekkende prestatie van de Groninger.De wedstrijd werd overall gewonnen door de in Nederland woonachtige Ethiopier Kedir die een tijd van 28.38 realiseerde. De tweede plaats was voor Dorian Bouvain in 28.42.

Dames
Bij de dames ging de titel naar Jacelyn Gruppen die voor het eerst nationaal kampioene 10 km weg werd. Maureen Koster ging wel van start maar voelde zich niet fit en stapte halverwege uit, waarmee Gruppen gelijk met de nationaal kampioene marathon Anne Luiijten de topfavoriete was. Gruppen finishte met een tijd van 32.59 en kon met een verschil van zeven tellen de titel veiligstellen. Met haar tijd van 32.59 liep Gruppen een gedegen wedstrijd. Het was een tel boven haar pr vorig jaar in Schoorl gelopen toen won ze bij het NK brons. Anne Luijten die zich dit seizoen helemaal gaat richten op deelname aan de Olympische marathon finishte in 33.06. De derde plaats bij het NK was voor Veerle Bakker in 33.13. De wedstrijd bij de dames werd overall gewonnen door Sarah Lahti in 32.13.