Rogers Kibet wint solo de 37e Nijmegenloop (Wedstrijdverslag en alle uitslagen)

20 november 2022 (0 reacties)

Rogers Kibet wint 37e Zevenheuvelenloop

De 19 jarige debutant Rogers Kibet (Oeganda) was vandaag de grote winnaar van de 37e Nijmeegse Zevenheuvelenloop. Kibet vorig jaar al winnaar van de Vier Mijl van Groningen was veel te sterk voor een omvangrijke kopgroep die al bij aanvang van de wedstrijd ontstond. Het is de zesde achtereenvolgende Oegandese winnaar in Nijmegen. Kibet won met een tijd van 42.08

Na een rustig aanvangstempo is er een omvangrijke kopgroep. In de kopgroep ook Mike Foppen, Richard Douma en Khalid Choukoud.  De jonge Rogers Kibet (19 jr ) gaf bij de eerste heuvels op de Zevenheuvelenweg gas en liep onmiddelijk solo. De kopgroep werd uit elkaar geslagen. Richard Douma, Mike Foppen en Khalid Choukoud handhaafden zich bij de beste tien en liepen een ijzersterke laatste vijf kilometer. Kibet won eenvoudig met voorsprong de wedstrijd in 42.08. Het werd zoals zo vaak in Nijmegen een compleet Afrikaans podium met op een tweede plaats de Ethiopiër Nibret Melak en als derde de Oegandees Abel Sikowo. De Belg Simon Debognies verraste met een vierde plaats en was de beste Europeaan.

Nederlanders bij de beste tien.
Het Nederlands record (43.13) van Khalid Choukoud werd nog bedreigd door een sterke Richard Douma die met 43.18 als zevende finishte. Hij klopte in extremis Foppen (43,21). Er was een negende plaats voor Khalid Choukoud in 43.25. Opmerkelijk was ook het sterke optreden van Noah Schutte die met 44.26 een nieuw persoonlijk record realiseerde. Schutte is weer terug na een lange blessureperiode.

Chepkoech
Beatrice Chekoech

Dames
De strijd om de eerste plaats bij de dames kende een spannende finaleIn het sterke vrouwenveld liet Beatrice Chepkoech al vroeg in de wedstrijd zien voor de winst te gaan. Ze liep na twee kilometer weg bij haar concurrente Evaline Chirchir. De wereldrecordhoudster steeple chase bouwde een voorsprong op van 20 seconden op haar Keniaanse landgenote, maar vanaf negen kilometer liep Chirchir snel in op Chepkoech. De wereldkampioen steeple van 2019 wist de NN Running Team atlete in de eindsprint toch nog net achter zich te laten. Koploopster Beatrice Chepkoech won solo met een eindtijd van 47.19 en enkele tellen later volgde Evaline Chirchir als tweede in 47.21. Er is een derde plaats voor de oud winnares Stella Chesang.  Zij liet 47.37n optekenen. Eilish McColgan finishte buiten het podium. Diane van Es finishte als sterkste Nederlandse in een prachtige eindtijd van 47.57. Ze wordt daarmee zesde. Anderhalve minuut later finishte de tweede Nederlandse Jill Holterman in 49.09 . Het was voor Holterman een pr. Derde Nederlandse was Maureen Koster (49.21). Diana van Es toonde daarmee opnieuw dat ze in de Nederlandse wegwedstrijden Nederlands beste is.Ze won ook al de Dam tot Damloop en de Tilburg Ten Miles.

Richard Douma en Mike Foppen
Richard Douma was blij met zijn zevende plaats. Ik heb een verhuizing achter de rug en liep een ontspannen wedstrijd.Ik ben zonder verwachtingen van start gaan en dat gaat het best blijkt maar weer.In het voorjaar wil ik weer een marathon lopen. Mike Foppen verklaarde na afloop dit is het voor het eerst dat ik langer dan tien op de weg heb gelopen. Benen voelden wel verkrampt aan maar met de tijd ben ik wel blij.  Mijn lichaam moet wennen aan de langere afstanden.Mijn focus ligt nu op het EK cross en dan weer de baan. Als Nederlanders hebben wij hier wel prima gelopen.