< terug

Rood gras.

Rood gras bestaat. Dit is de tijd van het jaar dat de wei zomerklaar wordt gespoten met doping voor groen gras. Er moet resultaatgericht gewerkt worden en dus : round-up dat gras. Laat geen paardenbloem het wagen de grasmat te ontsieren, gras moet er komen, snel en veel. Geen zuring, boterbloem, zelfs geen koe meer in de wei. Resultaat. De wortels van het gras blijven leven, verder moet alles dood. Meer opbrengst, meer melk. Joris Driepinter is onverzadigbaar en de milkshaketwist van Donald Jones weerklinkt in de zuipketen. Hier gelden heel andere idealen dan tijdens de gelevla-eetwedstrijd in het Verenigingsgebouw in Hengelo in 1961. De nieuwe column van Jitze Weber is uit

5 april 2017 (0 reacties)

Overpeinzingen

Rood gras bestaat. Dit is de tijd van het jaar dat de wei zomerklaar wordt gespoten met doping voor groen gras. Er moet resultaatgericht gewerkt worden en dus : round-up dat gras. Laat geen paardenbloem het wagen de grasmat te ontsieren, gras moet er komen, snel en veel. Geen zuring, boterbloem, zelfs geen koe meer in de wei. Resultaat. De wortels van het gras blijven leven, verder moet alles dood. Meer opbrengst, meer melk. Joris Driepinter is onverzadigbaar en de milkshaketwist van Donald Jones weerklinkt in de zuipketen. Hier gelden heel andere idealen dan tijdens de gelevla-eetwedstrijd in het Verenigingsgebouw in Hengelo in 1961. De lente is ondergeschikt aan de productie, de weidevogels weten het ook niet meer en staan inmiddels steeds nadrukkelijker op de rode lijst. Het wordt stiller tijdens de lange duurloop.

 

Het jeugdig elan, waarmee zondag weer velen de Coolsingel gaan bestormen, is mij inmiddels vreemd. Af en toe zal ik een blik werpen op mijn tv. Bij zulk mooi weer is mijn balkonnetje aantrekkelijker dan die meelulhelicopter boven de Zwaan. De weersvoorspelling is van dien aard dat we geen eindtijd van 2.03 hoeven te verwachten. De kans op twee of drie doden is groter omdat er vast en zeker weer een hele compagnie marathonlopers aan de start staat met een voorbereiding die niet altijd aan de minimumeisen voldoet. Nee, ik hoop helemaal niet op sensatie. De realiteit is dat het warme weer toch weer voor verrassingen zal zorgen. Alle tips staan overal te lezen, maar het gaat weer gebeuren: te hard van start, te weinig drinken en dat alles op basis van 40 km. in de VP-1 en maar blijven geloven in jezelf.

 

Nederland staat 38-ste op de dopinglijst omdat bij ons de sportscholen overgeslagen worden tijdens de WADA-jacht. Anders zouden we, net als België, de top-tien wel halen. De atletiek op topniveau is zwaar besmet. Wat moeten we ermee? Gerard Nijboer heeft het al over stoppen met investeren in topsport. Sponsors richten zich meer op recreatiesport. Het financieel afknijpen van topsport staat uiteraard haaks op resultaat gericht werken richting grote toernooien en evenementen. Bewegen is nog steeds een feest. Topsport is een feest voor het oog en goed voor de conditie als je het niet de hele dag doet. Topatleet ben je de hele dag. Om echt te presteren moet je boeren op rood gras.

 

Kun je lopen op rood gras? De koeien staan al binnen. Niemand denkt aan rood gras bij het drinken van een beker melk na de training. Melk is immers goed voor het herstel. De hoeders van de moraal willen ongeschminkte clowns in het topsportcircus. Opnieuw beginnen met het vestigen van records? Er zijn geen oplossingen, dus denk nou maar niet dat de hoop op dope en de nieuwe records vanzelf wegebt. Het gaat niet gebeuren. Kijk dat hypocriete peloton staken, zie hoe de man met de baard het huis van de topsporter omsingelt. Zie de vaten in het bos hun giftige lading verliezen omwille van uw roes tijdens de dancefeesten. Wat de voordeur niet inkomt, komt er achter wel uit. "We love you" zongen de Stones toen ze het verkeerde gras gegeten hadden. Purple Haze tijdens de race. Laat mensen hun eigen keuzes maken, maar sport niet op basis van alternatieve feiten. De grutto heeft het zwaar. De koeien worden geslacht omdat de melkprijs de kosten niet meer dekt. De topsport is dood. Leve de topsport. Tot gauw op de Coolsingel. Wat dacht je van 14 mei?

© hardloopnieuws.nl

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.