< terug

Roy Hoornweg: “Marathon proberen”

19 december 2020 (0 reacties)

Fotocredit Eaglefotografie

Papendrecht-Voor de mensheid is deze coronatijd een ingrijpende tijd, dat is voor de sportwereld niet anders. Toch levert het ook bijzondere prestaties op. Er was dit jaar een hausse aan prachtige sportprestaties in de atletieksport. Dat schoot door ons brein toen we de stravapost van Roy Hoornweg lazen.”Marathon geprobeerd”.

Het coronajaar 2020
Dit jaar werden er twee unieke wereldrecords op de baan gelopen door de Oegandees Joshuah Cheptegei. Hij is de snelste allertijden op de 5.000 en 10.000 mtr en was dat al op de incourante 15 km op de weg. De Nederlandse marathonatleten Bart van Nunen, Frank Futselaar en Björn Koreman die zich kwalificeren voor de Olympische marathon. Mike Foppen die met een Nederlands record op de 5000 mtr aansluit bij de Europese top en de unieke prestatiereeks van de Nederlandse baanatletes Lieke Klaver (400 mtr) en Femke Bol (400 mtr horden ) die aansluiten bij de absolute wereldtop. Zie daar een greep uit uitzonderlijke prestaties van het afgelopen “coronajaar”. Als haas van de eerder genoemde Joshuah Cheptegei past ook Roy Hoornweg in het rijtje van atleten met uitzonderlijke prestaties 2020. Die gedachte kwam bij ons op toen wij de strava post van Hoornweg lazen: “Marathon proberen”

Hoornweg Strava

Uitzonderlijke trainingen
Ook in training zien we atleten “uitzonderlijk” trainen. Bij het ontbreken van wedstrijdprikkels wordt er ook intenser getraind. Vorige week spraken we met Khalid Choukoud die in training de marathon simuleert en wekelijks tot 170 km traint en dat al 8 maanden volhoudt. Vandaag flitste de strava training van Roy Hoornweg (31) op ons beeldscherm voorbij. “Marathon proberen” schreef de immer optimistische Papendrechter als post. Genoeg reden om even bij Roy Hoornweg te informeren hoe serieus dit is.

Olympische droom
“Nou ja het ging wel gemakkelijk”, aldus Hoornweg. Hij beëindigde de ruim 42 km na 2.18 uur. “Het was gewoon een iets langere duurloop aldus Hoornweg. Er is geen specifieke voorbereiding geweest”. De appelteler is na zijn krachtsinspanningen deze zomer teruggegaan naar de basisstrainingen. “Het ging vandaag wel zo gemakkelijk dat ik toch eens ga overleggen met mijn coach Addy Ruiter of de voorbereiding op een marathon verstandig is”.Ruiter woont al een jaar in Oeganda maar beoordeelt nog altijd de trainingsschema’s die Hoornweg hem opstuurt. De overwegingen van Hoornweg zijn logisch. Tot 31 mei 2021 hebben Nederlandse atleten nog de kans om zich te kwalificeren voor de OS. Tot nu toe hebben zich gekwalificeerd Abdi Nageeye (2.06.17) Bart van Nunen (2.10.06) ,Björn Koreman (2.11.07) en Frank Futselaar (2.11.30). Nederland mag drie atleten afvaardigen. De snelste atleet gaat in elk geval, de andere twee worden door de selectiecommissie aangewezen. Men kijkt dan naar verschillende prestaties maar in de regel worden de drie snelste atleten uiteindelijk aangewezen. Hoornweg ziet wellicht kansen om hierbij aan te sluiten .Daarmee zou hij alsnog zijn al bijna vergane Olympische droom kunnen verwezenlijken. Hoornweg kreeg nooit de kans om uit te komen op de Olympische Spelen. In 2016 was zijn atletenleven er volledig op ingericht om de Olympische droom in vervulling te laten gaan. Hoornweg kreeg op zijn “Road to Rio” te maken met grote tegenslag toen hij na een trainingsstage in Australië geen kans kreeg voor een Olympische kwalificatiewedstrijd 5000 mtr in Stanford. Daarmee was het project “Roy naar Rio” afgelopen.

roy hoornweg 1
Zevenheuvelenloop 2018


NN Running Team
Hoornweg herpakte zich in de jaren die volgden en specialiseerde zich steeds meer als wegatleet. Hij viel op door uitmuntend haaswerk. Hoornweg kreeg de kans om lid te worden van het befaamde NN Running team en viel daarbij met de spreekwoordelijke neus in de boter. Een beloning voor nooit aflatende inzet. Het is het team van de absolute wereldtop, zoals Eliud Kipchoge, Joshuah Cheptegei, Geoffrey Kamworor en ook de Nederlandse topatleet Abdi Nageeye Het coronajaar 2020 was erg succesvol voor Hoornweg die als haas zijn teamgenoot Joshuah Cheptegei bij zijn wereldrecords op de 5.000 en 10.000 mtr begeleidde. Hij deed dat al eerder op de weg, toen in 2018 Cheptegei tijdens de Zevenheuvelenloop een nieuw wereldrecord vestigde.  

Joshua Cheptegei en Hoornweg
Samen met Joshuah Cheptegei


Olympische kwalificatie
Om een volwaardig lid te zijn van het NN Running Team is een goede vorm vanzelfsprekend een voorwaarde. Het management verwacht van Hoornweg dat hij als haas ingezet kan worden bij wereldprestaties. Hij loopt daarom met regelmaat lange duurlopen. Naast de specifieke baantrainingen zijn de lange duurlopen de basis. De bijvangst van zijn uitmuntende vorm is dus dat er vandaag zomaar een trainingsmarathon in 2.18 werd gelopen. Zou het dan toch heeft hij wellicht gedacht. Natuurlijk zal er gedacht worden zeker gelopen op de carbonplaatschoenen. Hoornweg vindt de hele discussie over de carbonplaat schoenen maar onzinnig “Ja die schoenen heb ik ook, maar dat hoort gewoon bij de sport. Het is een logische ontwikkeling net zoals de klapschaats en het carbonframe het schaatsen en het wielrennen verder hebben gebracht. Je moet nog altijd net zo hard trainen”. Wij zijn in elk geval erg benieuwd of Hoornweg een poging gaat doen om de vijfde atleet te worden die een Olympische kwalificatie op de marathon weet te veroveren. Uitzonderlijke prestaties die passen in een uitzonderlijke tijd.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *