Ruth Chepngetich wint in een nieuw wereldrecord halve marathon van Istanbul (video)

4 april 2021 (2 reacties)

Wereldmarathonkampioen Ruth Chepngetich verbeterde vanmorgen met  29 seconden het wereldrecord halve marathon in de Istanbul Halve Marathon Ze liep een winnende tijd van 1:04:02.

Vrouwen
De 26-jarige Keniaanse, winnaar van deze race in 2017 en 2019, maakte zich in de slotfase los van de Ethiopische Yalemzerf Yehualaw en won met 38 seconden voorsprong. Tweevoudig wereldkampioen 5000m Hellen Obiri werd derde in 1:04:51 – de snelste debuut halve marathon in de geschiedenis. Het is de eerste keer dat drie vrouwen binnen 65 minuten finishen in een halve marathon.Chepngetich, Yehualaw en Obiri maakten in de beginfase deel uit van een groep van acht vrouwen, die in 15:07 de eerste vijf kilometer aflegden. Die groep, waaronder ook Marathon-wereldrecordhouder Brigid Kosgei en mede-Keniaan Joan Chelimo Melly, werd teruggebracht tot vijf bij de 10km-markering, die werd bereikt in 30:21.Kosgei  moest daarna net als Melly de kopgroep laten gaan . Chepngetich, Yehualaw en Obiri vooraan passeerde  de15 km in 45:29. Met  55 minuten op de klok begon Chepngetich aan haar lange solo naar de finish.Ze legde de laatste 5 km af in 15:13 en had op de twintig kilometer een voorsprong van 22 op Yehualaw op 20 km.  De snelle Keniaanse hield haar tempo vat tot het einde en won in 1:04:02. Yehualaw, de bronzen medaillewinnares van het WK halve marathon, eindigde als tweede in 1:04:40 en verbeterde met zes seconden haar PB af, terwijl Obiri derde werd in 1:04:51.

Mannen
Wereldrecordhouder Kibiwott Kandie won de mannenrace in een parcoursrecord van 59:35. De zilveren medaillewinnaar van het WK halve marathon haalde de vroege leider Benard Ngeno met nog ongeveer 12 minuten te gaan in en liep solo naar de finishlijn.Drievoudig wereldkampioen halve marathon Geoffrey Kamworor probeerde hem nog te achterhalen maar Kandie hield stand in en behield zijn voorsprong tot de finish. Hij won met drie seconden verschil. Roncer Kipkorir werd derde in 59:46.