Sawe wereldkampioen halve marathon (video en alle uitslagen)

1 oktober 2023 (0 reacties) Sawe wereldkampioen halve marathon (video en alle uitslagen)

Riga, Letland . Bij het WK halve marathon was er vandaag opnieuw een dominante vertoning van de Keniaanse atleten. Zowel bij de mannen als bij de dames was er sprake van een Keniaanse clean sweep.Sebastian Sawe werd na een spannende finale de nieuwe wereldkampioen bij de mannen. Bij de dames kon Peres Jepchirchir haar derde wereldtitel halve marathon vieren. Er deden geen Nederlandse atleten mee in Riga. Diane van Es had met een blessure afgezegd .

Mannen
In een meeslepende finale nam Sawe de leiding over van zijn landgenoot Daniel Simiu . Hij passeerde hem op slechts een paar meter van de finish, nadat Simiu het grootste deel van de race aan de leiding had gelopen. Sawe, de winnaar van de halve marathon van Berlijn dit jaar, liep naar de wereldtitel in een nieuw kampioenschapsrecord van 59 minuten en 10 seconden. Ondanks dat hij het grootste deel van de race aan de leiding lag, moest Daniel Simiu genoegen nemen met zilver. Hij verloor de sprint met vier tellen in 59:14. Samwel Mailu, kampioen van de Vienna City Marathon, won het brons met een tijd van 59:19.

Peres Jepchirchir pakt derde wereldtitel
Peres Jepchirchir uit Kenia bevestigde haar plaats bij de allergrootsten door zondag bij de wereldkampioenschappen atletiek op de weg in Riga haar derde wereldtitel halve marathon te veroveren. De 30-jarige maakte gebruik van haar uitzonderlijke snelheid om goud te winnen in een nieuwe recordtijd van 1:07:25.Ze werd op de voet gevolgd door haar Keniaanse collega Margaret Chelimo Kipkemboi, die finishte in 1:07:26, en Catherine Reline Amanang’ole, die de Keniaanse sweep compleet maakte door te finishen in 1:07:34.

22 lopers
Tijdens een koele en zonnige middag in de hoofdstad van Letland hield Jepchirchir, de olympisch marathonkampioene en wereldrecordhoudster halve marathon voor vrouwen, het grootste deel van de race een constant tempo aan. Haar vertrouwen in haar ongeëvenaarde snelheid voor het laatste stuk bleek gegrond.Ondanks een bescheiden begintempo met 22 lopers dicht op elkaar op de 5 kilometer, werd de groep al snel uitgedund. Jepchirchir, Kipkemboi en Amanang’ole voerden het peloton aan, afwisselend vooraan.

Beslissing
Naarmate de race vorderde, begon het Keniaanse trio druk uit te oefenen, waardoor er nog maar zes atleten overbleven die om de podiumplaatsen streden. Jepchirchir wachtte tot de 20 kilometer om de beslissing te forceren. Haar versnelling zorgde ervoor dat Tsigie Gebreselama uit Ethiopië op achterstand werd gezet. “Toen ik het lint zag, begon ik te vieren”. Vooraf was ze onzeker geweest en had een slapeloze nacht gehad In de toekomst wil Jepchirchir deelnemen aan de marathon van New York City en hoopt ze haar olympische marathontitel te behouden.