< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 17-7-2020: Therese Johaug kan atletiek of langlaufen kiezen en Nadine Visser loopt in Turku

17 juli 2020 (0 reacties)

De Noorse Therese Johaug is wereld- en Olympisch kampioene langlaufen, maar de laatste twee jaren heeft ze ook uitstekende loopprestaties laten zien. In juni heeft ze nog 31.40.67 min. op de 10.000 meter gelopen in Oslo met nauwelijks specifieke baantrainingen. Nadine Visser staat op de startlijst van de 100 meter horden bij de Paavo Nurmi Games in Turku (11 augustus). Ze krijgt o.a. tegenstand van een heel sterk trio hordensprintsters uit Finland. De Deense Sara Slott Petersen -zilver op 400 meter horden op de OS in Rio- gaat nog een jaar door. Scandinavische atletiekberichten.

Therese Johaug heeft de toernooien voor het uitkiezen: langlaufen of atletiek?

De 32-jarige Noorse Therese Johaug heeft eigenlijk een luxe-probleem. Ze is wereldkampioene- en Olympisch kampioene langlaufen. Die sport heeft voorlopig nog prioriteit, maar ze is ook een hele goede hardloopster. Pas de laatste 2 jaren heeft ze incidenteel meegedaan in de atletiek. Vorig jaar is Johaug zowel Noors kampioene cross als 10.000 meter geworden. In juni heeft ze 31.40.67 min. op de 10.000 meter gelopen bij de Impossible Games in Oslo. De Olympische limiet op die afstand is 31.25 min. Voorlopig kijkt ze toch vooral naar de Winterspelen in China in 2022. Het lopen is natuurlijk altijd onderdeel geweest van de trainingen; ’s ochtends hardlopen en ’s middags op de rolski’s. Voor haar 10.000 meter in het Bislett-stadion heeft ze slechts zes specifieke baantrainingen gedaan. Therese Johaug wil mogelijk wel naar de EK-atletiek en na haar langlaufcarriere volgt een halve/hele marathon.

Nadine Visser naar Paavo Nurmi Games in Turku

Nadine Visser staat op de voorlopige startlijsten van de 100 meter horden in Turku. Bij de Paavo Nurmi Games krijgt ze concurrentie van drie sterke Finse atletes, die onder de 13 seconden kunnen lopen. Dat zijn Annimari Korte, Nooralotta Neziri en Reetta Hurske. Vooral Korte heeft dit jaar al snelle tijden gelopen. De Paavo Nurmi Games zijn uitgesteld van juni naar 11 augustus. De wedstrijd maakt onderdeel uit van de Continental Tour. Bij de vrouwen staat alleen de 1500 meter nog als loopnummer op het programma. De mannen hebben 100 meter, 110 meter horden, 400 meter horden en 3000 meter steeple als loopnummers. Aangekondigd zijn oa. de Franse sprinters Christophe Lemaitre (100m) en Pascal Martinot-Lagarde (110mH). Er is nog veel onzekerheid over de komst van atleten door de coronacrisis.

Deense Sara Slott Petersen stelt carriere-einde jaar uit

Sara Slott Petersen heeft zilver gewonnen op de Olympische Spelen in Rio op de 400 meter horden. Dit jaar zou ze haar carriere afsluiten na de Spelen in Japan. Door de corona-pandemie wordt dit een jaar later. Ze heeft een zes-jarig zoontje. Petersen wil graag een tweede kind, maar ook de zwangerschap zal een jaar later worden.  De 33-jarige Deense atlete heeft nog even overwogen om nu al te stoppen, maar ze wil toch graag haar carriere beëindigen op een groot evenement “en de Spelen zijn het grootste”.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *