< terug

Scandinavisch atletieknieuws

De Noren Geir Frykholm en Frode Andersson staan aan de start bij de Spartathlon (246 kilometer van Athene naar Sparta). In deze ultraloop (24-25 september) zullen ze zoveel mogelijk samen lopen met twee Zweden en een Deen.In de voorlopige startlijsten van de Lidingöloppet een aantal goede Nederlandse lopers o.a. Inge de Jong, Miriam van Reijen, Rens Dekkers, Ronald Schröer, Tom Wiggers.Karoline Bjerkeli Grovdal wordt Noors crosskampioene in Lillehammer.

21 januari 2014 (0 reacties)

Het atletieknieuws uit de Scandinavische landen

Door Jaap Kooiman

Twee Noren in Spartathlon
De Noren Geir Frykholm en Frode Andersson staan aan de start bij de Spartathlon (246 kilometer van Athene naar Sparta). In deze ultraloop (24-25 september) zullen ze zoveel mogelijk samen lopen met twee Zweden en een Deen. “Je grenzen opzoeken”, zegt Frykholm, die al eens in 2008 is gefinisht. “Ik wil kijken hoe ver ik kan gaan mentaal en fysiek”. Beide lopers zijn geroutineerd in 24 uur- en 48 uur-lopen. Na de marathon wilden ze wel eens een langere afstand lopen en van het een kwam het ander. Andersson kreeg de smaak te pakken na een 63 kilometer in Bergen. Frykholm en Andersson vrezen vooral de gevaarlijke nachtelijke passage van de Sangas, een berg van 1200 meter met rotsen en geitepaadjes. Frykholm maakt er een grapje over: “Je moet 120% zijn. 60% is training, 20% is voeding en drinken en 40% is mentaal. Maar ik ben niet zo goed in procentberekening”. Sommige edities van de Spartathlon hebben veel uitvallers en er zijn controleposten die je op tijd moet bereiken anders word je uit de wedstrijd gehaald. In de uitslagen van de Spartathlon staan 7 Noren als finishers, waarbij Eivindsen maar liefst 7x de eindstreep heeft gehaald. Op 27 november is er een indoor-24 uurloop in het Bislett-stadion in Oslo.

Lidingöloppet met Nederlanders
Alle deelnemers aan de Lidingöloppet (24-26 september) in Zweden hebben een gezondheidsverklaring ontvangen. Er zijn ruim 38.000 deelnemers bij deze grootste cross ter wereld. Dit papier is mede opgesteld door de Europese vereniging van hartspecialisten. Het is een soort controle-lijst, waarbij een beroep wordt gedaan op het gezonde verstand van de deelnemers. Ben je gezond en heb je genoeg getraind? Aanleiding voor dit initiatief is de dood van twee lopers bij de Midnattsloppet in augustus. Op de wedstrijddag zelf kan men nog ter plaatse een medische test doen. Het lijkt erop dat meer grote lopen dit gaan invoeren om het risico van ernstige gezondheidsproblemen bij de deelnemers te verminderen. De Lidingöloppet vindt voor de 46e keer plaats. Bij de deelneemsters o.a. de Olympische medaillewinnaars bij het langlaufen Charlotte Kalla en Anna Haag. De combinatie van langlaufen en hardlopen komt vaak voor in de Scandinavische landen. Kalla kiest voor de klassieke afstand van 30 kilometer. “Het past goed in mijn trainingsschema”, zegt ze. Vorig jaar is ze 2e geworden bij de neo-senioren op de 10 km. Haag doet mee aan de 15 km. Leuk; in de voorlopige startlijsten een aantal goede Nederlandse lopers o.a. Inge de Jong, Miriam van Reijen, Rens Dekkers, Ronald Schröer, Tom Wiggers en er zullen er nog wel veel meer zijn, die zich komen testen voor een mooie najaarsmarathon (zie verder www.lidingoloppet.se). Maar bijna geen kilometer is hetzelfde in deze cross (en de bordjes staan ook niet altijd goed), dus er kunnen grote verschillen zijn in de kilometertijden. Dat is heel anders als in een grote, vlakke stadsmarathon.

Grovdal wordt Noors crosskampioene
Karoline Bjerkeli Grovdal wordt Noors crosskampioene in Lillehammer. Vorig jaar is zij Europees crosskampioene bij de junioren geworden en dit jaar zal zij ook meedoen in het Portugese Albufeira (12 december). Sindre Buraas wordt bij de mannen kampioen. Er zijn goede winnaars maar het aantal inschrijvingen in de verschillende leeftijdsgroepen is beperkt. Ook klopt de opgegeven afstand niet. Het crosskampioenschap van de Scandinavische landen (24 oktober in Trondheim) geldt als een van de kwalificatiewedstrijden voor de EK-cross. De Keniaan Hillary Kipchumba wint de Birkebeinerlopet (21,1 km.) in 1.09.18 u. Dit is een nieuw parkoersrecord. Hij blijft zijn landgenoot Tirop anderhalve minuut voor. Kirsten Melkevik (Fana) wint bij de vrouwen met 1.23.58 u. Je kunt haar nu ook aanspreken als Mevrouw Marathon, want deze tweede naam heeft ze aangenomen na haar scheiding, schrijft de Noorse bond. De kinderen blijven tot hun 18e Otterbu heten. Zij is van trainingsgroep gewisseld na de dopingzaak-Tysse. Op 31 januari 2011 start de Noorse in de Houston-marathon. Haar beste tijd is 2.29.12 u. Er zijn in totaal ruim 10.000 deelnemers bij de Birkebeinerlopet (in de omgeving van Lillehammer), die tegelijk met het crosskampioenschap plaatsvindt. Een grote kinderloop en een ultraloop van 73 kilometer is onderdeel van het programma. Onder dezellfde naam is er ook een wedstrijd voor langlaufers en wielrenners. De Kenianen Hillary Kipchumba (18) en Robert Tirop verblijven langere tijd in Noorwegen in het kader van een ontwikkelingsproject (Barakarunner). Ze zullen studie en trainingen combineren.

© hardloopnieuws.nl

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *