< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 26-4-2021: Deens kampioen 10 km. Christensen (16) en Zweeds record Sarah Lahti

26 april 2021 (0 reacties)

Axel Vang Eigen foto Axel Vang

De pas 16-jarige Axel Vang Christensen wordt Deens kampioen 10 kilometer in 29.43 min., één seconde voor Thijs Nijhuis. Ook hier wordt gelopen op een afgesloten vliegveld zonder publiek. Sarah Lahti (Zwe.) wint de 5 kilometer in het Franse Morton. Met 15.22 min. loopt ze een nationaal record. Dat is ook het plan van de Noor Sondre Nordstad Moen op de 10 km., maar het nationale record blijft buiten zicht. “Ik heb geen verklaring. Ik voelde me goed”. De Deen Jesper Olsen is bondstrainer ultralopen. Maar zijn bijnaam is de ‘Deense Forrest Gump’, want hij heeft letterlijk de hele wereld rondgelopen in vijfeneenhalf jaar op alle zes continenten. Nu nog Antarctica. Scandinavische atletiekberichten.

Axel Vang Christensen (16) pakt seniorentitel 10 kilometer in Denemarken
Het jonge talent Axel Vang Christensen verslaat Thijs Nijhuis na een lange eindsprint op het Deense kampioenschap 10 kilometer in Vaerlose. De 16-jarige junior wint in 29.43 min. met één seconde voorsprong. Christensen heeft een sterke tactische race. Eerder heeft hij al de aandacht op zich gevestigd met een Deens juniorenrecord op de 5000 meter met 15.06 min. Nijhuis raakt zijn titel kwijt en hij loopt op de Olympische Spelen de marathon. Bij de vrouwen wint Helene Svane in 35.06 min. Ook in die race is er een talent. De 17-jarige Klara Hansen wordt tweede in 35.14 min. Er is gelopen op een parcours zonder publiek bij een vliegveld.

Zweeds record Sarah Lahti in Frankrijk op 5 kilometer
Sarah Lahti wint de 5 kilometer in het Franse Morton in 15.22 min. Dat is een nieuw Zweeds record. De 26-jarige atlete wil nu in Stockholm een 10.000 meter lopen voor Olympische kwalificatie. Er wordt gelopen op het vakantiepark Domain du Bois aux Daims. Met goed weer is er een vlak rondje van 2,5 km. uitgezet door sponsor Asics. Alle atleten lopen op dezelfde hardloopschoenen. Lahti pakt met overtuiging het nationaal record. Sondre Nordstad Moen wil dat op de 10 kilometer met een Noors record. Jakob Ingebrigtsen heeft de beste tijd met 27.54 min. Nordstad Moen heeft een PR dat slechts één seconde langzamer is. Het wordt echter een (relatief) matige prestatie in Frankrijk met 28.34 min. “Geen goede dag. Ik weet niet hoe het komt, want ik voelde me goed in de trainingen. Ik heb geen verklaring.” Op de Spelen loopt de Noor de marathon.

‘Deense Forrest Gump’ wil nu Antarctica oversteken
Jesper Olsen (49) uit Velje heeft 2.27.57u. als beste tijd op de marathon. Als 15-jarige heeft de Deen al de klassieke afstand gelopen. Hij is bondstrainer ultralopen. Olsen heeft letterlijk de hele wereld rondgelopen met tienduizenden kilometers. In vijfeneenhalf jaar heeft hij naar schatting 45 paar schoenen versleten. Hij wordt dan ook de ‘Deense Forrest Gump’ genoemd, naar de gelijknamige film. Zo heeft hij van Oost naar West gelopen (26.000 kilometer) door Noord-Amerika, Europa, Azië en Australië. En ook van Noord naar Zuid over de continenten (met Afrika en Zuid-Amerika). In 2022 moet het avontuur een vervolg krijgen met een oversteek van Antarctica (2000 km.). Dit vergt veel voorbereiding. 

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd