< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 28-7-2019: Topvorm Sondre Nordstad Moen en langlaufster Johaug loopt 10.000 meter

28 juli 2019 (0 reacties)

Sondre Nordstad Moen heeft na blessures en ziekte weer de goede vorm. De Noor wordt tweede in de Giro di Castelbuono op Sicilië (sinds 1912) en laat bovenal een aantal grote namen achter zich. Therese Johaug (No.) is een grootheid in het langlaufen met 18 WK- en OS-medailles. Ze zal voor het eerst 10.000 meter op de baan lopen bij de nationale kampioenschappen. “Het is nog eens een andere training”, zegt haar coach. De Noorse 800 meter-loopster Hedda Hynne raakt gewond aan haar arm als een glazen schuifdeur in duizenden stukjes explodeert. De 29-atlete heeft veel geluk en ze kan vermoedelijk snel de trainingen weer oppakken. Scandinavische atletiekberichten.

Sondre Nordstad Moen met prima prestatie op Sicilië

De Giro di Castelbueno op Sicilië is een stratenwedstrijd (11,34 km.), die voor het eerst in 1912 is georganiseerd. Het is een Italiaanse klassieker, waar vaker grote namen aan de start komen. Op het smalle, bochtige parcours door de plaats wint de Ethiopiër Tadese Worku met 34.33 min. Sondre Nordstad Moen uit Noorwegen wordt tweede in dezelfde tijd. Na blessures en ziekte is hij weer in grootse vorm. Het zegt ook veel dat hij een aantal grote namen achter zich laat zoals de Oegandezen Albert Chemutai en Oscar Chelimo. Achter hem eindigen ook de Italiaan Daniele Meucci (zevende) en Europees marathonkampioen Koen Naert uit België (elfde). 

Langlaufster Therese Johaug loopt Noors kampioenschap 10.000 meter

Een combinatie van langlaufen en hardlopen (of andere duursporten) komt vaker voor in Scandinavië. Maar het krijgt volop media-aandacht als Therese Johaug gaat meedoen bij de Noorse kampioenschappen 10.000 meter. De 31-jarige langlaufster heeft 18 WK- en OS-medailles op haar erelijst staan. Ze heeft eerder volop in de belangstelling gestaan wegens een dopingschorsing van 18 maanden. Ze is betrapt op een verboden middel, afkomstig uit lippencreme. Het wordt haar eerste baanwedstrijd. Heel raar is het ook weer niet, want Johaug heeft wel een imposante 33.36 min. op de 10 km. op de weg gelopen. “Het is nog eens een andere training”, zegt haar coach Mikkelsplass. “Je moet zo af en toe iets geks doen”. Johaug zou eigenlijk de 5000 meter willen lopen, maar ze heeft officieel niet de gevraagde tijd gelopen. De Noorse atletiekbond geeft geen dispensatie. Daarom wordt het een debuut op de 10.000 meter.

Noorse Hedda Hynne heeft geluk als glazen deur in haar handen explodeert

De Noorse atlete Hedda Hynne is slachtoffer van een merkwaardig ongeluk in haar woning als een glazen schuifdeur explodeert. Er vliegen duizenden stukjes glas rond. Ze raakt gewond aan haar arm, maar achteraf is er het besef dat het allemaal heel ernstig had kunnen zijn. De 29-jarige loopster is vooral gespecialiseerd op de 800 meter. Hynne krijgt diverse hechtingen, maar ze heeft geluk dat geen slagader wordt geraakt. De Noorse is ook heel blij dat kinderen niet getroffen zijn. Ze kan vermoedelijk snel weer trainen. Komend weekeinde zijn de nationale kampioenschappen en een week later is de Europese landenwedstrijd in Sandnes. Begin juli heeft Hynne 2.01.27 min. gelopen op de 800 meter in Oslo. De WK-limiet is 2.00.60 min. Dat vindt ze streng, want bij het vorige week WK is de limiet 2.01.00 en bij de OS-2016 2.01.50. Ze ziet niettemin kansen om zich te plaatsen. Vorig jaar is ze langer buiten competitie geweest door ziekte en een hamstringblessure.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerd