< terug

Scandinavisch atletieknieuws, 28-9-2019: Drie broers Ingebrigtsen in 5000m.-finale en zeer warme vrouwenmarathon

28 september 2019 (0 reacties)

De vrouwenmarathon op de wereldkampioenschappen wordt ’s nachts gelopen met 32 graden en een hoge luchtvochtigheid. Twee Finse en twee Zweedse atletes halen de eindstreep, maar er is een gezondheidsrisico voor de atleten, zegt de Finse Anne-Mari Hyrylaïnen. In Doha wordt het een 5000 meter-finale met de drie Noorse broers Jakob, Filip en Henrik Ingebrigtsen. Europees kampioen Jakob Ingebrigtsen wordt eerst uit de uitslagen geschrapt, omdat hij onreglementair een paar stappen zet aan de binnenkant van de baan. Dit wordt na een protest weer teruggedraaid. De Deense Anna Emilie Möller laat in de serie van de 3000 meter steeple al haar uitstekende vorm zien met een nationaal record (9.18.92). Scandinavische atletiekberichten.

WK-marathon in Doha met veel atletes die uitstappen

De vrouwenmarathon in Doha gaat van start met slechts 68 atletes. In de uitslagenlijsten staan uiteindelijk veertig loopsters. Met 32 graden en een hoge luchtvochtigheid is het een zeer zware marathon. In de hitte zijn de eindtijden zeer matig. Vier Scandinavische vrouwen halen de eindstreep: 19. Charlotta Fougberg (Zwe., 2.49.17), 19. Anne-Mari Hyrylaïnen (Fi., 2.51.26), 26. Alisa Vainio (Fi., 2.56.30) en Johanna Bäcklund (Zwe., 3.08.30). De Zweedse Cecilia Norrbom is uitgevallen en afgevoerd met een rolstoel. “Dit doe ik nooit weer”, zegt de atlete, die ook erg geschrokken is van dramatische taferelen in de medische tent. De Finse Hyrylaïnen heeft al eerder twee WK’s gelopen en zij woont in Dubai. Zij is ook kritisch: “Ik weet niet of je dit extreemsport moet noemen, maar de gezondheid van de atleten wordt op de proef gesteld. Onmenselijk”.

Anna Emilie Möller loopt Deens record op 3000 meter steeple

Anna Emilie Möller loopt in een snelle serie op de 3000 meter steeple een nieuw Deens record met 9.18.92 min. De 22-jarige atlete is vijf seconden sneller dan haar eigen record. Ook de Noorse Karoline Bjerkeli Grovdal (29) gaat naar de finale met 9.28.84 min. Dit jaar is ze al sneller geweest met 9.20.69 min. Ze moppert na afloop over de lastige omstandigheden met warmte en airco in het stadion. De Finse Camilla Richardsson (9.53.06) komt al bij de eerste steeplebalk in de problemen in het gedrang van de atletes. De achterstand maakt ze niet meer goed en de race is een grote teleurstelling. “De belangrijkste wedstrijd is de slechtste van dit seizoen”.

Jakob Ingebrigtsen gaat na eerdere diskwalificatie tóch naar 5000m.-finale

De Noorse broers Filip en Henrik Ingebrigtsen plaatsen zich voor de finale van de 5000 meter. De 19-jarige Jakob Ingebrigtsen neemt risico aan de binnenzijde van de baan. De Europees kampioen raakt opgesloten en Ingebrigtsen stapt in de laatste ronde ook onreglementair drie passen aan de binnenkant van de baan. Er volgt een diskwalificatie na een Brits protest, maar dit wordt later teruggedraaid na een Noors bezwaar. Een andere jury heeft er nog eens naar gekeken. Filip Ingebrigtsen (26) maakt een goede indruk met 13.20.45 min. Henrik (13.21.22) heeft het lastiger, want hij heeft een ontstoken teen. De 28-jarige oudste broer Ingebrigtsen is dan ook opgelucht dat hij naar de finale gaat. De Noorse wereldkampioen Karsten Warholm ‘jogt’ eenvoudig naar de zege op de 400 meter horden-serie met 49.28 sec.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *