< terug

Schimmel op komst (update)

Er wordt heel wat afgeknoeid in dit leven. In het hardlopen is dat gelukkig nauwelijks een probleem. Veelal zijn het gezondheidslopers. Je kunt denken dat er bakken geld in omgaan, dat er massaal met potjes, naalden en pilletjes wordt gerommeld en dat de overwinning je status en allure oplevert maar verhoudingsgewijs is het peanuts. Hardlopen is een speeltje van lieden die het er allemaal een beetje bij doen. Liborrentegraaiende feestneuzen willen nog wel eens een spandoekje leveren, de lopers zijn hun decorum. Loerend naar elkaar jakkeren toplopers over wegen en tartan. Epo, bietensap of een sokkensponsor die je een ezelsoor aannaait. Allemaal midsummernightdreams. Serieus hardlopen hoort langzaam te gaan. Lees de column van Jitze Weber

21 januari 2014 (0 reacties)

Overpeinzingen

Door Jitze Weber

Er wordt heel wat afgeknoeid in dit leven. In het hardlopen is dat gelukkig nauwelijks een probleem. Veelal zijn het gezondheidslopers. Je kunt denken dat er bakken geld in omgaan, dat er massaal met potjes, naalden en pilletjes wordt gerommeld en dat de overwinning je status en allure oplevert maar verhoudingsgewijs is het peanuts. Hardlopen is een speeltje van lieden die het er allemaal een beetje bij doen. Liborrentegraaiende feestneuzen willen nog wel eens een spandoekje leveren, de lopers zijn hun decorum. Loerend naar elkaar jakkeren toplopers over wegen en tartan. Epo, bietensap of een sokkensponsor die je een ezelsoor aannaait. Allemaal midsummernightdreams. Serieus hardlopen hoort langzaam te gaan. Zo kom je er niet ? Waar dan? Serieus hardlopen is voor de meeste hardlopers een hulpstuk voor goed leven. Prima, maar moeten die gezondheidslopers allemaal naar de marathon? Iets bereiken in de sport in de herfst is voor mij tegenwoordig het vinden van een heksenkring met weidechampignons. Zo is het lopen ook ontstaan. We moesten op zoek naar eten. Topsport is de geëvolueerde sublimatie voor de jacht op eiwithoudende voedingsbronnen die er vandoor gaan als de jager nadert. De bomen hadden het al voor elkaar. Uitgerust met chlorofyl produceerden ze hun eigen brandstof onder invloed van licht en daarom lusten bomen geen bietensap. Staan ze te dicht bij elkaar, dan moet het bos uitgedund worden omdat er dan aan de onderkant geen licht meer bij bodem en vegetatie komt. Het uitdunnen van de hardloopwereld is nog niet echt begonnen. De rijke voedingsbodem waarop de jonge loopspruiten zouden moeten kiemen is overwoekerd met dicht lover dat te weinig licht doorlaat. De zitcultuur, beeldschermpret, lekkere hapjes, de laatste gymles. Een flinke storm brengt dan uitkomst.

Storm op til, een nieuwe technisch directeur voor de Atletiekunie, economische crisis, herfst, depressies diepen zichzelf uit boven het water van de oceanen. Energiebronnen drogen op. Kernenergie is geen optie, alternatieven blijken ontoereikend en de werkloosheid stijgt. Terug naar een arbeidsintensieve samenleving, maar wie kan zich tegen die tijd nog bewegen? Aardappels rooien met de hand om brandstof te sparen, met de fiets naar school, twee zenders op tv die pas om zeven uur in de avond beginnen, servers down en nog maar drie marathons per jaar in Nederland. Zo lang geleden is het allemaal nog niet. Het kinetisch reveil dringt zich op, eindelijk normen om de parcoursverduistering op te heffen. Voor inlichtingen kunt u terecht bij de organisatie van de marathon van Enschede uit 1987. Op tijd het hek dicht bij het dertigkilometerpunt, eerst een 25 km. binnen de twee uur of een halve marathon binnen de 1.45, anders geen marathon . Zo heb je kans dat hardlopen weer enigszins een sport wordt. Als het te veel stormt in ons glaasje water, dan gaan we toch gewoon weer binnen zitten?

Schoenmakers die bij hun leest blijven en zelf ook nog goed kunnen lopen zijn schaars, maar ik heb er toch een gekend. Zo kon je vroeger veteranenkampioen worden. Dat gaat nu allemaal anders. Of die snelle Johan de weidechampignons onderweg wel zag staan weet ik niet, maar hij was altijd op tijd thuis voor het eten. Voor wie tijdens de hersteltraining van de fiets stapt en de weidechampignons meeneemt volgt hier mijn recept: Was de weidechampignons goed en verwijder slechte plekken. Snij ze in plakken, het is het lekkerst om de sporen er uit te halen. Drie of vier grote exemplaren zijn al genoeg voor een stevige maaltijd. Snij vijf uien, halve ringen is prima. Hak drie flinke tenen knoflook. Daarna twee grote rode paprikas in kleine stukjes snijden. Gebruik een wok of een grote koekenpan. Bertolli erin en verwarmen. Bak eerst de uien op een hoog vuur aan totdat er een gezellig bruin randje aan zit. Vervolgens de weidechampignons en 300 gram spekjes toevoegen en dan de knoflook in de pan. Weinig zout. Nog wat extra kruiden erbij doen : vers gemalen peper, een beetje kerrie, een eetlepel ketjap ,tijm, oregano en peterselie naar eigen smaak toevoegen. Het geheel verder op een half hoog vuur een minuut of tien lekker laten sudderen. Op het laatst de gesneden paprika erbij doen en een flinke scheut rode wijn. Nog even drie minuten laten inkoken en de saus is klaar. Opdienen met rijst . Voor eekhoorntjesbrood gebruik ik meestal een extra paprika en dan doe ik er nog twee eieren door voor een betere substantie. Eet smakelijk.

© hardloopnieuws.nl

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *