Sheila Chelangat verrast en wint in Istanbul (uitslagen)

28 april 2024 (0 reacties)

Hicham Amghar Fotocredit Istanbul Spor

Sheila Chelangat is de verrassende winnares van de Türkiye Is Bankasi Istanbul Halve Marathon. De Keniaanse verpletterde haar persoonlijke record en klokte een prima tijd van 66:47 ondanks de regenachtige weersomstandigheden en gladde wegen. Mede-Keniaanse en debutante Miriam Chebet werd tweede met 67:14 terwijl Ethiopische Zewditu Aderaw derde werd in 68:17. De vrouwenrace leverde een snelle wedstrijd op met acht atletes die finishten binnen 69:00. Hicham Amghar uit Marokko, die een jaar geleden tweede werd, won de mannenrace met een persoonlijke besttijd van 59:47. Dinkalem Ayele werd tweede in 59:55 terwijl zijn mede-Ethiopiër Gemechu Bute derde werd in 60:03. Een recordaantal van 14.200 lopers had zich ingeschreven voor de 19e editie van de Istanbul Halve Marathon, een World Athletics Gold Label Road Race.

Dames
Sheila Chelangat, de tiende snelste vrouw op de startlijst met een persoonlijke besttijd van 69:38, nam relatief vroeg in de race de leiding. De 26-jarige Keniaanse liep achter een gangmaker toen ze tussen 7 en 10 kilometer zelf het initiatief nam. Ondanks de slechte weersomstandigheden kon ze het tempo hoog houden en was ze zo sterk dat ze nooit meer werd achterhaald. “Ik ben echt blij met mijn prestatie en de overwinning. Het weer was slecht en de wegen waren glad,” zei Sheila Chelangat, die in Istanbul haar grootste overwinning tot nu toe behaalde. “Ik ben nog niet van plan om mijn debuut op de marathon te maken,” zei de Keniaanse, die vorige maand haar debuut op de halve marathon maakte in Lille, waar ze tweede werd.

Sheila Chelangat Foto Istanbul Spor

Miriam Chebet en Zewditu Aderaw streden om de tweede plaats. Tussen tien en dertien kilometer viel de beslissing. De Keniaanse debutante Chebet kon afstand nemen van de Ethiopische. Tijdens haar debuut halve marathon in Istanbul eindigde de voormalige Europese 5.000 m Meraf Bahta op de 16e plaats met 72:51. De Zweedse was de beste Europese in de race, maar miste de kwalificatienorm voor het EK in Rome in juni met meer dan een minuut.

Mannen
Bij de mannen passeerde een grotere kopgroep de 10 kilometer in 28:39. De in vorm verkerende Dinkalem Ayele zat bij de koplopers, samen met Hicham Amghar en Gemechu Bute. Ayele won dit voorjaar de halve marathon van Lissabon, maar in de slotfase kon de Ethiopiër Amghar niet passeren. De Marokkaanse loper ging na 17 kilometer aan de leiding met Ayele en Bute vlak daarachter. Een jaar geleden eindigde Amghar als tweede en werd hij met slechts zes seconden verslagen, maar deze keer zorgde hij ervoor dat hij de nummer één bleef. Met 59:47 had hij acht seconden voorsprong en verbeterde hij zijn PB uit 2023 met zes seconden.

Persoonlijk record
“Ondanks het weer kon ik een persoonlijk record lopen, dus ik ben erg blij. Het was beter om regen te hebben in plaats van wind,” zei de 29-jarige winnaar, die een van zijn beste prestaties uit zijn carrière vierde. “Misschien ga ik in november wel terug naar Istanbul voor mijn debuut op de marathon. Ik hou echt van de manier waarop de organisatoren hier voor de elitelopers zorgen,” zei Hicham Amghar.

Cameron Levins
Terwijl Ethiopië’s favoriet Solomon Berihu niet finishte, was Cameron Levins uit Canada de snelste niet-Afrikaanse loper op de achtste plaats. Hij klokte een prima tijd van 60:38 en miste daarmee zijn nationale record op slechts 20 seconden. Verderop in de uitslagenlijst stond een nationaal record voor de Maagdeneilanden: Eduardo Garcia liep 63:53 voor de 29e plaats.

Tadesse Abraham
De regerend Europees kampioen halve marathon Tadesse Abraham uit Zwitserland eindigde op de 24e plaats met 63:18. “Het was een goede race, maar mentaal voel ik me niet goed,” zei Tadesse Abraham, die nog steeds het verlies moet verwerken van zijn Zwitserse marathongenoot Adrian Lehmann, die slechts acht dagen geleden overleed na een hartaanval. “Ik kwam naar Istanbul om te lopen en dit een beetje uit mijn hoofd te zetten. Hiermee rekening houdend ben ik tevreden met mijn prestatie van vandaag.”