< terug

Sifan Hassan verkozen tot Nederlands atlete van het jaar

15 december 2021 (0 reacties)

Sifan Hassan winnares van het Olympisch goud op de 5000 en 10.000 mtr en tevens winnares van het brons op de 1500 mtr is vanavond verkozen tot atlete van het jaar. Sifan Hassan leverde met haar drieslag  in Tokio een unieke prestatie in de Nederlandse atletiek. Nooit eerder won een Nederlandse atlete op deze afstanden een Olympische medaille. Haar Olympische prestatie is ook op mondiaal niveau uniek. Sifan Hassan was ook in 2018 en 2019 de atlete van het jaar. In 2020 werd ze verkozen tot sportvrouw van het jaar.Dit jaar werd ze in oktober ook al verkozen tot Europese atlete van het jaar. Ze stond dit jaar opnieuw op de shortlist voor de wereldatlete van het jaar.


Dit jaar ging de strijd om de titel ‘Atleet van het Jaar 2021’ tussen drie atleten die dit jaar fenomenaal gepresteerd hebben: Femke Bol (Olympisch brons 400m horden plus Europees record, 16x Nationaal Record, goud 400m EK Indoor), Fleur Jong (Paralympisch goud verspringen, wereldrecord verspringen en goud op de 100 meter EK Para Atletiek) en Sifan Hassan (Olympisch goud 5000 meter, 10.000 meter en Olympisch brons 1500 meter).

Vakjury
De vakjury, bestaande uit drie coryfeeën uit de atletiek en drie gerenommeerde sportjournalisten van landelijke media, heeft haar stem laten gelden en was unaniem in haar besluit: de prestaties van Sifan Hassan in 2021 hebben zonder twijfel de grootste impact gehad in de atletiekwereld en daarbuiten: zij heeft geschiedenis geschreven.
Ellen van Langen, lid van de vakjury en live aanwezig in de studio, doet een greep uit het lovende juryrapport: “Op het WK in 2019 presteerde ze al iets unieks, maar in de wereld van Sifan is er altijd een overtreffende trap. Met goud, goud én brons in Tokio op afstanden die niet te combineren zijn, schreef ze atletiekgeschiedenis. Haar drive en focus om echt iets unieks te doen, heeft veel mensen geïnspireerd.”

Lidmaatschap van Verdienste voor Fleur Jong en Marlène van Gansewinkel
Natuurlijk gebeurde er meer deze avond, zo werden ook paralympiërs Fleur Jong en Marlène van Gansewinkel op passende wijze in het zonnetje gezet. Beiden waren aanwezig in de studio en ontvingen vanwege hun prachtige prestaties en vele behaalde medailles het Lidmaatschap van Verdienste uit handen van Pieke de Zwart, algemeen directeur van de Atletiekunie. Zo is Marlène inmiddels goed voor 14 medailles, waarvan drie op de Paralympische Spelen in Tokio (goud op de 100 meter en 200 meter, brons verspringen). Fleur Jong heeft eveneens een uitstekende staat van dienst met onder andere Paralympisch goud op verspringen in een wereldrecord en twee keer goud op het EK para atletiek.

Ode aan afscheidnemende atleten
2021 was ook een jaar waarin atleten afscheid namen van hun topsport carrière. Met een muzikale ode zette zangeres Eva van der Donk vanavond Marlou van Rhijn, Kenny van Weeghel, Ronald Hertog en Amy Siemons in het zonnetje. Voor Ronald en Amy kwam daar aanvullend het Lidmaatschap van Verdienste bij, uitgereikt door Eric van der Burg, voorzitter van de Atletiekunie. Marlou en Kenny kregen vanwege hun successen en medailleopbrengst het Erelidmaatschap van de Atletiekunie overhandigd. “Met hun verbluffende prestaties over vele, vele jaren zijn zij een enorme inspiratiebron geweest”, aldus een trotse voorzitter.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.