< terug

Simon Debognies legt in Portugal laatste hand aan marathondebuut in Hamburg

17 maart 2023 (0 reacties)

Met een tweede plaats in 1u01’52 kwam Simon Debognies afgelopen zondag uitstekend voor de dag op het BK halve marathon in Gentbrugge. Zijn échte doel volgt echter pas over een dikke maand, als hij in Hamburg debuteert op de marathon. Hij hoopt er op 2u09 en bereidt zich momenteel voor in Portugal.

“Het was plan was om voor 61’30 te vertrekken, maar door de slechte weersomstandigheden zijn we iets trager gestart”, zegt Simon Debognies/OEH over zijn debuut op de halve marathon afgelopen zondag. “Na zeven kilometer was ik mijn hazen al kwijt en ik kon nog even samenwerken met de Noor Sondre Moen, maar na tien kilometer stond ik er alleen voor. Ik voelde me nog goed, maar na zestien kilometer werd het zwaar, vooral in de stukken tegen de wind. Gezien de omstandigheden ben ik zeker tevreden met het resultaat. Uit de voorbereiding heb ik veel geleerd. Ik heb mijn ontbijt getest en heb geoefend met een gelletje net voor de start.”

Dinsdag is Simon samen met de Europese marathonkampioen Richard Ringer voor twaalf dagen op stage vertrokken naar Monte Gordo, maar de halve marathon zit nog in de kleren. “Ik voel me nog wat vermoeid”, vertelt hij. “Ik denk dat ik deze week niet meer te zot moet doen, dat ik toch een beetje fris geraak voor de laatste zware trainingsweken.”

De afgelopen maanden zijn goed, maar niet ideaal verlopen. “Eind december was ik ziek en heb ik vier dagen weinig gedaan. Ik had platte rust nodig”, klinkt het. “In januari heb ik in Bakala Academy een goeie hoogtestage afgewerkt, op een blessure aan mijn achillespees na. Gelukkig heb ik kort op de bal kunnen spelen en heb ik maar drie dagen niet gelopen. Conditioneel ben ik niets verloren. De rest van de maand heb ik goed getraind en in Schoorl was het er boenk op. Daar heb ik vertrouwen opgedaan.” Simon liep er de tien kilometer in 27:48 en snoepte het BR af van Bashir Abdi.

Dag van 43km

Echte marathontrainingen stonden er tot Schoorl niet op het menu. “Ik draaide wel wat volume, maar deed geen enkele specifieke training”, legt Simon uit. “Daarna zijn er wel wat langere trainingen bijgekomen en heb ik bijvoorbeeld eens 24km progressief naar 3’15/km gedaan. De zwaarste trainingen volgen de komende weken nog. Vandaag heb ik bijvoorbeeld 3x6km gedaan met een kilometer tussenjoggen. Met in- en uitlopen bij kom je zo op 29km. Dat zijn al stevige trainingen, en deze namiddag doe ik nog veertien kilometer, dus dat is een dag van 43km.”

De grootste volumeweek is al achter de rug. “Ik ben tot 180 kilometer gegaan en kom de komende maand niet meer hoger”, weet Simon. “De komende maand zijn de weekvolumes niet superhoog, maar doe ik wel individuele trainingen met veel volume, zoals vandaag. Hier in Monte Gordo zit ik tussen de 150 en 160 kilometer per week.”

2u09

Zijn marathondebuut maakt Simon op 23 april in Hamburg. “Oorspronkelijk was het plan Rotterdam, maar daar had ik geen duidelijkheid over mijn groepje”, legt hij uit. “Richard had in Hamburg ondertussen zekerheid gekregen over een groep richting 2u09. Voor mijn eerste marathon wilde ik zeker zijn dat ik niet te snel alleen zou vallen. Hamburg is een keuze voor gemoedsrust. Ondertussen heb ik ook Dorian Boulvin als haas kunnen regelen. Die gaat minstens tot halfweg, waardoor ik niet naar mijn horloge moet kijken.”

Lees hier verder

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *