3 december 2023 (0 reacties) Sisay Lemma loopt nieuw parcoursrecord in Valencia en is vierde allertijden. (alle uitslagen)

Sisay Lemma (32) uit Ethiopië won vandaag met een nieuw parcoursrecord de marathon van Valencia Lemma klokte 2:01:48 voor Alexander Mutiso die 2:03:11 Dawit Wolde completeerde het podium in 2:03:48. Kenenisia Bekele (41) finishte als vierde in 2.04.19 het is een nieuw wereldrecord voor masters.

Mannen
Met een grote kopgroep van ongeveer tien atleten werd het halve marathon gepasseerd. Bekele liep toen al achter de kopgroep. Even later moest ook de debutant Joshua Cheptegei de kopgroep laten gaan. Hij finsihte uiteindelijk in een tegenvallende tijd van 2.08.59 nog ruim achter de eerste Nederlander Khalid Choukoud (2.07.37).Juist van Cheptegei werd veel verwacht. Toen de atleten de 30 kilometer passeerden, liepen Lemma en Wolde op de eerste plaats en Kandie op derde plaats. Mutiso liep op dit moment nog op de vierde plaats. Na 35 km plaatste Lemma zijn beslissende demarrage en liep solo naar de finish. Zijn eindtijd van 2.01.48 is de vierde tijd allertijden wereldwijd.

Dames
Het damespodium werd helemaal gevuld met Ethiopische atletes. Na een solo won Worknesh Degafa in 2:15:51 .Almaz Ayana de winnares van de Amsterdam marathon in 2022 kwam als tweede over de finish in 2:16:22. Hiwot Gebredikan maakte het Ethiopische podium compleet met een tijd van 2:17:59.
De tijd van Worknesh Degefa is de zevende tijd ooit. Sifan Hassan is tweede op de ranglijst aller tijden met 2.13.44

NL atleten
Al eerder berichten wij over de megaprestatie van Khalid Choukoud die finishte in 2.07.37 en daarmee ruim onder de Olympische limiet bleef. Remyo Tielsema finshte met een tijd van 2:14:55. als tweede Nederlander en de derde Nederlander wordt Floris Willeboordse met 2:16:40. Maarten Hindriks kwam tot een tijd van 2.17.33. Bij de dames geen finish van Marijke Visser.