< terug

Slotronde Gerrit Voortman Lemelerbergloop

19 oktober 2018 (0 reacties)

De 15 edities zijn door dezelfde groep bestuursleden georganiseerd. Bovenste rij vlnr: Hans Breider, Jakob Renkema, Gerrit Voortman en Jan ten Cate. Onderste rij vlnr: voorzitter Ben Zuidersma, Lamko Hulzebos en Joop Kuppers

Afscheid en eerbetoon duurde 15 edities

Fotocredits Karin Hulst

Wat in 2004 begon als eerbetoon aan en afscheidswedstrijd voor atleet Gerrit Voortman, groeide uit tot een populaire crossloop op de Lemelerberg. Maar de organisatie heeft de slotronde aangekondigd. Op 3 november finishen de atleten voor het laatst onder de stenen leeuw op de hoogste berg in het Vechtdal. De Gerrit Voortman Lemelerbergloop houdt op te bestaan, de herinnering is geboren. “We waren het er allemaal over eens: goed is goed.”

Trainingslocatie
Toen Gerrit Voortman in 2004 stopte als wedstrijdatleet, was dat voor zijn hardloopvrienden reden om een afscheidswedstrijd voor hem te organiseren. Op de Lemelerberg, Gerrits favoriete trainingslocatie, startte op 6 november 2004 de Gerrit Voortman Lemelerbergloop. Maximaal 300 atleten over twee afstanden van 5,3 en 10,8 kilometer en korte afstanden voor de jeugd. Maar daar bleef het niet bij. Het enthousiasme bij organisatie, sponsoren en deelnemers leidde tot een tweede, derde en uiteindelijk 15e editie, steeds op de eerste zaterdag van november. De 15e is wel de laatste. Hoewel er genoeg kandidaten zijn om het organisatiestokje over te nemen, is het bestuur van de stichting het erover eens: “Het was geweldig om te doen, maar goed is goed, we stoppen ermee,” aldus voorzitter Ben Zuidersma. De naamgever en feitelijke aanleiding van dit event knikt instemmend: “In de beginjaren kwamen mensen vooral vanwege dat eerbetoon en mijn afscheid. De relatie tussen mij en de cross is nu langzaam aan het verdwijnen, een goede reden om na 15 edities te stoppen,” aldus Gerrit. “En we worden ook allemaal een jaartje ouder,” vult de bijna 70-jarige Ben met een dikke grijns aan.

Lemelerbergloop
Dicht bij de finish aan de voet van de leeuw

Bladloos parcours
De combinatie natuur en sport maakte de Lemelerbergloop tot een bijzonder event en een begrip in de regio. “Dankzij de goede samenwerking met Landschap Overijssel,” vertelt Ben. “Zij waren snel akkoord met het parcours toen ook medewerking werd verleend aan het in stand houden van dit prachtige stuk bos en heide.” Met een donatie van 1 euro per deelnemer kreeg bovendien de schaapskudde een steuntje in de rug. Elke editie spant Landschap Overijssel zich in om een goed begaanbaar en bladloos parcours klaar te leggen. Naast het LO bleven ook de sponsoren trouw, een belangrijke voorwaarde om de wedstrijd te kunnen organiseren met lage inschrijfkosten. “Een telefoontje was vaak voldoende om de bijdrage in geld of materialen te regelen,” zegt Ben.
Onder de deelnemers is de wedstrijd populair. Voor de komende sloteditie zijn beide afstanden nagenoeg vol. Een van hen is meervoudig Nederlands Kampioen hardlopen Dennis Licht. Hij won vorig jaar de 10,8 km en vindt het jammer dat het stopt. “Het is een prachtig parcours in een mooie omgeving, volgens mij geschikt voor een NK. Petje af voor Gerrit, hij is een echte ambassadeur van bewegen.” Margriet Westrik doet voor de zevende keer mee en wil haar PR verbeteren. “Het is vooral leuk omdat je elke keer zoveel bekenden tegenkomt. Natuurlijk is het een zwaar en mooi parcours, maar de kleinschaligheid en de gezelligheid van deze cross ga ik wel missen. En het was vrijwel altijd mooi weer.”

Lemelerbergloop
Een heftig maar uitdagend parcours in een prachtige omgeving

Langdurig afscheid
De Lemelerbergloop is altijd klein gebleven, vooral uit respect voor de natuur. Dat uitte zich in het maximum van 150 deelnemers per afstand. Maar ook in het ontbreken van douches, vrachtwagens als kleedruimte en een houten klepper als startpistool. Het sfeervolle restaurant op de Lemelerberg was de basis voor inschrijven, afhalen van startnummers en een lekkere kop soep of een tosti. “We zijn al die partijen veel dank verschuldigd. Niet alleen Landschap Overijssel en het restaurant. Ook alle vrijwilligers, de voorfietsers, EHBO-ers en speaker Herman Weening. Zonder hen was het onmogelijk deze loop te organiseren,” benadrukt Ben nog maar eens. “En ik ben mijn loopmaatjes dankbaar voor dit langdurige afscheid en eerbetoon van 15 jaar,” lacht Gerrit Voortman.
De laatste Gerrit Voortman Lemelerbergloop is op zaterdag 3 november. De eerste lopers gaan om 12.00 uur van start. Behalve prijzen voor de winnaars is er vanwege de laatste editie voor alle deelnemers een herinnering. Meer informatie op lemelerbergloop.nl.

Gerrit Voortman
Gerrit Voortman maakt de Lemelerbergloop voor iedereen toegankelijk

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *