< terug

Sorokin verbetert het Wereldrecord 100 km. Piet Wiersma was lang op weg naar een bijzondere prestatie, maar viel na 70 km uit.

14 mei 2023 (1 reactie)

Door Henri Thunissen

Aleksandr Sorokin liep in Vilnius een nieuw Wereldrecord op de 100 km. Sorokin liep april 2022 een tijd van 6.05.41 op de baan in het Engelse Bedford. Een IAU Wereldrecord, maar geen officieel World Athletics Record want dat is net als bijvoorbeeld de marathon een record op de weg. Het officiële Wereldrecord stond met 6.09.14 op naam van de Japanner Nao Kazami. Het parcours in Vilnius was 1,644 km lang met een aanloopronde van 1,365 km. Met 4 haakse bochten telde het parcours in totaal 244 bochten. De temperatuur liep op van 16 naar 21 graden. Er gingen 24 deelnemers van start.

Een van die deelnemers was Piet Wiersma, die net als Aleksandr Sorokin de ambitie had om het Wereldrecord te verbeteren, in een ideaal scenario met een tijd van onder de 6 uur. En dan met een zo vlak mogelijk schema. Maar het werd in het verloop van de race duidelijk dat een tijd van onder de 6 uur er niet in zou zitten. De eerste ruim 30 km hadden Sorokin en Wiersma gezelschap van Remigijus Kancys.

Vlak nadat Kancys stopte nam Wiersma de leiding. Dat kwam meer omdat Sorokin het tempo wat liet zakken. Sorokin kwam weer bij Wiersma maar liet bijna meteen weer een gaatje vallen en zag zijn achterstand tot maximaal een kleine halve minuut oplopen. Piet Wiersma kwam op de marathon door in 2.31.40 en halverwege net onder de 3 uur. Aleksandr Sorokin zat daar 3-9 seconden achter.

Na 70 km kreeg Piet kramp aan de hamstrings. In overleg met zijn coach besloot hij te stoppen ook in verband met zijn deelname aan de Zuid-Afrikaanse ultraloop klassieker de Comrades Marathon op 11 juni.

Aleksandr Sorokin ging na het uitvallen van Piet door en wist zijn tempo te houden, hoewel met wisselende rondentijden. Hij moest nog een laatste snelle ronde lopen om onder zijn PR te komen. Hij kwam uit op een tijd van 6.05.35 officieus. Een bijzondere prestatie van deze uitzonderlijke atleet. Met records op de 6, 12, 24 uur, 100 km en 100 mijl.

Volgende week is er in Japan een recordwedstrijd op de 100 km met Haruki Okayama, Junpei Yamaguchi, Jo Fukuda en Guillaume Ruel. Maar die gaan een hele kluif hebben om deze 6.05.35 van Sorokin te verbeteren.

Link naar de uitslag:

Andrius Preibys verbeterde zijn PR naar 6.33.53. Gitana Akmanaviciute is bezig om het Litouws vrouwenrecord op de 100 km te verbeteren. De wedstrijd is nog bezig.

Op de website van de organisatie is de wedstrijd van Aleksandr Sorokin terug te zien:

Reacties

  • Nico
    5 Op 14
    Wat een toppers. Vanochtend de wedstrijd op de livestream gezien. Wiersma zegt op Strava dat hij het tempo goed vol kon houden. Dat belooft nog wat voor Comrades
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *