< terug

Spannende strijd om Nederlandse titels bij NK 10 km Groet uit Schoorl Run

23 januari 2023 (0 reacties)

Er staat op zondag 12 februari een breed en sterk deelnemersveld aan de start van het NK 10 km bij de Groet uit Schoorl Run. Khalid Choukoud, Luuk Maas, Filmon Tesfu, Frank Futselaar, Tom Hendrikse en Benjamin de Haan zijn de grootste kanshebbers voor de Nederlandse titel. Ook het startveld bij de vrouwen is van nationale allure met Jip Vastenburg, Maureen Koster, Diane van Es, Jennifer Gulikers en Marcella Herzog.

Luuk Maas
Luuk Maas @Le Champion

Maas is de huidige Nederlandse kampioen op de 10 km op de weg. Hij pakte vorig jaar de titel in Venlo door in de laatste meters voor de finish weg te lopen van Tesfu (tweede) en Hendrikse (derde). Eerder dat jaar pakte hij ook al de winst op het NK halve marathon. “Ik hoop de titel te kunnen verdedigen in dit sterke veld. In 2022 had ik een geweldig jaar met twee nationale titels. Ik loop graag in Schoorl, het is voor mij een van de favoriete voorjaarsklassiekers op de agenda”, aldus Maas.

filmon tesfu
Filmin Tesfu Dam tot Damloop 2019

Maar er zijn meer kapers op de kust. Choukoud was al twee keer kampioen op de 10 km, al was dat wel al in 2011 en 2013. De 36-jarige Hagenaar heeft een persoonlijk record van 28.34 minuten. Filmon Tesfu liep vorig jaar in Valencia zijn snelste 10 km in 28.35 minuten. Zijn zilveren medaille vorig jaar smaakt naar meer. In dezelfde wedstrijd in Valencia liep Benjamin de Haan naar 28.36 minuten. Frank Futselaar, met een persoonlijk record van 29.20, heeft wel al titels op de baan, maar nog niet op de weg. Tom Hendrikse stond vorig jaar al op het podium en heeft 29.31 minuten achter zijn naam staan. Begin deze maand was Hendrikse de snelste Nederlander bij de NN Egmond Halve Marathon, waar hij als tweede eindigde.

Nog een aantal namen die voor een verrassing kunnen zorgen op zondag 12 februari: Noah Schutte, Stan Schipperen, Stan Niesten, Tom Hoogeboom en Lucas Nieuweboer.

Maureen Koster
Maureen Koster @Le Champion

Vrouwen
De strijd bij de vrouwen ligt helemaal open. Daar staan veel dames met een snel persoonlijk record aan de start. Jip Vastenburg liep in 2014 in Schoorl haar persoonlijke record van 32.49 minuten. De 28-jarige atlete was in 2021 Nederlands kampioen op de cross tijdens de Warandeloop. Hardlooptalent Diane van Es liep afgelopen najaar in Tilburg naar 32.50 minuten. Maureen Koster werd al driemaal kampioen op de 10 km en heeft met 32.15 minuten de snelste tijd. Eén van die overwinningen was in 2018 tijdens de Groet uit Schoorl Run. Daarnaast excelleerde ze afgelopen zomer op de 5000 meter op de baan door vierde te worden op het EK.

Diane van Es
Diane van Es @Le Champion

Kan titelverdedigster Marcella Herzog dit hardloopgeweld aan? “Ik kijk erg uit naar een mooi spektakel tijdens het NK 10 km in Schoorl. Vorig jaar was voor mij een superseizoen met de dubbele titel op 10 km en ik ga dit jaar natuurlijk strijden om mijn titel te verdedigen. In een sterk vrouwenveld gaat het hoe dan ook een spannende race worden”, aldus Herzog.

Herzog domineerde het NK 10 km vorig jaar in 33.55 minuten en heeft een beste tijd van 33.35 minuten. Jennifer Gulikers werd tijdens het NK 10 km tweede en scherpte haar persoonlijk record op 31 december aan naar 33.47 minuten. Ze begon het jaar ook uitstekend door derde te worden bij de NN Egmond Halve Marathon.

Aan de start staan nog een aantal opvallende namen: Leonie Balter, Julia van Veldhoven, Anne Luijten, Jacelyn Gruppen en Silke Jonkman.

Inschrijven Groet uit Schoorl Run
Inschrijven voor de Groet uit Schoorl Run is mogelijk t/m maandag 30 januari. Tijdens het evenement van Le Champion kun je kiezen voor de Mizuno 10 km, NK 10 km, 21,1 km, 30 km en Kids Run. De 21,1 en 30 km zijn momenteel bijna uitverkocht. De prachtige natuur waar je als deelnemer dwars doorheen loopt in Schoorl, is adembenemend mooi. Een groot deel van het parcours gaat door het bos- en duingebied van het Staatsbosbeheer. Meer info en inschrijven: www.groetuitschoorlrun.nl.


Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *