Spectaculaire finish in halve marathon Mainz en twee parcoursrecords.

5 mei 2024 (0 reacties)

Li naar re. Victor Kimutai en Benson Mutiso Foto Norbert Wilhelmi

De herstart van de halve marathon van Main leverde een razendsnelle wedstrijd. Op zondagochtend werden beide parcoursrecords verbroken tijdens en de strijd om de overwinning bij de mannen eindigde in een spectaculaire en zeer zeldzame finish. Debutant Benson Mutiso en mede-Keniaan Victor Kimutai stormden in 61:01 over de finish en noch met foto’s noch met videomateriaal was te bepalen wie de winnaar was. Beide atleten deelden na beraad van de jury de overwinning. Landgenoot Collins Kipkemboi finshte met 61:38 als derde en zorgde daarmee voor een volledig Keniaans podium.

Keniaanse debutanten
Er was meer succes voor Keniaanse debutanten in Mainz: Josephine Naukot won de race bij de dames in 69:26 terwijl Brenda Jepchirchir tweede werd in 69:45. Beiden liepen hun eerste halve marathon. De Belgische Hanne Verbruggen behaalde een mooie derde plaats met een persoonlijke besttijd van 70:15 uur. Ze finishte daarmee opnieuw binnen de kwalificatienorm voor de Europese Kampioenschappen in Rome volgende maand.

Snelle halve marathon
Deze snelle tijden klasseerde de race op de tweede plaats in de eeuwige Duitse ranglijst halve marathons. Alleen de halve marathon van Berlijn zette in 2023 en 2024 snellere tijden neer. “We hebben de tijden gehaald die we voor ogen hadden en we hebben laten zien dat het mogelijk is om snel te lopen in Mainz. En er is nog veel ruimte voor verbetering,” zei wedstrijdleider Jo Schindler, die ook de directeur is van de Frankfurt Marathon. Inclusief races op kortere afstanden registreerden de organisatoren ongeveer 11.000 inschrijvingen voor de Halve Marathon Mainz.

Mannen
Benson Mutiso en Victor Kimutai namen de leiding na het 12 kilometerpunt en het was daarna vooral Mutiso die aan de leiding liep. Kort voor de finish versnelde Kimutai. Mutiso reageerde en toen ze eenmaal dichtbij de finish waren zaten ze vlak naast elkaar. “Ik dacht dat ik voorop lag,” zei Benson Mutiso, die al eerder een marathon had gelopen (2:09:21 in München vorig jaar), maar nog nooit aan een halve marathon had meegedaan. “Mijn volgende doel is om in oktober een snelle marathon te lopen. Daarvoor wil ik graag naar Frankfurt.” Ook Victor Kimutai vond dat hij als eerste over de streep kwam. “We kennen elkaar goed omdat we samen in één groep trainen in Iten. Dus het is prima voor ons om de overwinning te delen,” zei Kimutai die met 61:01 een persoonlijk record liep in Mainz. Achter Collins Kipkemboi (61:38) pakte mede-Keniaan Patrick Kiprop de vierde plaats en liep met 61:55 ook binnen de 62:00 minuten.

Winnares Josephine Naukot Foto Norbert Wilhelmi

Dames
Bij de vrouwen nam Josephine Naukot al rond de 13 kilometer de leiding. Met 69:26 bleef ze vervolgens haar mede-Keniaanse Brenda Jepchirchir (69:45) ruim voor. “Dit was de beste race uit mijn carrière en mijn grootste overwinning,” zei Josephine Naukot. “Mijn volgende doel is om een tijd tussen de 65 en 66 minuten te lopen. Ik wil graag volgend jaar terugkomen naar Mainz en het parcoursrecord verder verbeteren. Ik denk nog niet aan de marathon.”

Hanne Verbruggen
De Belgische Hanne Verbruggen liet weer een mooie prestatie zien en verbeterde haar recente PB van 70:23 naar 70:15. “Ik hoopte onder de 70:00 te lopen, maar ik liep grote delen van de wedstrijd alleen. Dat maakte het moeilijk. Mijn grote doel is om het Belgische halve marathon record van 68:58 te verbreken”, zei Hanne Verbruggen, die nu nummer drie staat op de Belgische all-time lijst. Volgende maand neemt ze deel aan de halve marathon tijdens de Europese kampioenschappen in Romen en daarna in augustus aan de Olympische marathon van Parijs.

Potentieel
De top vijf vrouwen in Mainz noteerden allemaal persoonlijke records in goede weersomstandigheden. De Ethiopiërs Lelise Wakweya en Hadas Shimuye eindigden op de vierde en vijfde plaats met respectievelijk 71:17 en 72:39. “Mijn indruk na deze race is dat er een enorm potentieel is in Mainz. We kunnen hierop voortbouwen,” zei Elite Race Coordinator Philipp Kopp.