< terug

Sporthoppers en zij-instromers

Eerst dacht ik er nog over om een open brief aan ???????? ???????????? (Poetin) als column naar Hardloopnieuws op te sturen, maar politiek en atletiek ligt nogal moeilijk. Zaterdag 8 maart beginnen de Paralympics en eigenlijk had ik willen laten weten dat ik het zo jammer vind dat het jammer geld dreigt te worden. Toen ???????? nog goed getraind in een optrekje naast ??????????????? ????????????? ??????? (de Russische Bijenkorf) werkte, had hij vast niet durven dromen dat hij nog eens voor een nieuwe lichting gehandicapte sporters zou mogen aantreden. De nieuwe column van Jitze Weber

3 maart 2014 (0 reacties)

Overpeinzingen

Door Jitze Weber

Eerst dacht ik er nog over om een open brief aan ???????? ???????????? (Poetin) als column naar Hardloopnieuws op te sturen, maar politiek en atletiek ligt nogal moeilijk. Zaterdag 8 maart beginnen de Paralympics en eigenlijk had ik willen laten weten dat ik het zo jammer vind dat het jammer geld dreigt te worden. Toen ???????? nog goed getraind in een optrekje naast ??????????????? ????????????? ??????? (de Russische Bijenkorf) werkte, had hij vast niet durven dromen dat hij nog eens voor een nieuwe lichting gehandicapte sporters zou mogen aantreden.

Vroeger was het allemaal zo lekker rustig. Heerlijk een uiltje knappen met de benen languit onder het KGB-bureautje met uitzicht op ??????? ??????? (Het Rode Plein, de Russische Dam). Een prima hersteltraining na al dat paardrijden, judo, tafeltennis, skiën, duiken, u begrijpt het al, deze man heeft een breed sportonderricht genoten. Misschien had hij zich toch wat meer op duurprestaties moeten richten. Dan waren er waarschijnlijk wel een paar haarvaten bijgekomen in zijn hoofd. Dat kan tenslotte voorkomen dat je te ver door allerlei grenzen heen gaat. Misschien in een volgend leven toch maar wat meer wandelen, hardlopen, langlaufen en triatlonnen. Tijdens het WK-atletiek was het nog zo gezellig. Goedkoper was het ook. Bolt kon al aardig met het Russisch uit de voeten en we hadden als sporters echt het idee naar een eigentijds Moskou te kijken, zo tussen de kreunende marathonlopers door. Zonder oorlog zijn er nog genoeg deelnemers beschikbaar voor de Paralympics. Laat die Krimtoeristen toch gewoon in Sochi komen kijken. Dat is toch veel leuker dan met een zuur gezicht de hele wereld tegen je in het harnas te jagen? 60 Miljard naar de klootski, zonde.

 

Het gebruik van Xenon vergeef ik de Russen wel. Als Ram het aan zijn lijstje heeft toegevoegd zijn er nog wel een paar andere edelgassen beschikbaar om de aanmaak van rode bloedlichaampjes te stimuleren. Beetje voorzichtig zijn met Radon. Xenon was niet verboden en het gebruik is eigenlijk niets meer of minder dan een variant op de ijle luchttent. Ik zei het al eerder ; de topsport is de WADA lichtjaren voor, anders ging het niet zo hard meer. In Oost-Berlijn stond vroeger een sporthal met een geforceerde lage luchtdruk , maar daar passen we niet meer allemaal in na de val van de muur. Heerlijke bezigheid, die topsport. De Russische topsporters werden tijdens de Spelen in Sochi zelfs met sancties bedreigd omdat hun prestaties aanvankelijk wat tegenvielen. De bezem erdoor, een ander beleid, nieuwe mensen, maar gelukkig klom Rusland naar de eerste plek. De rest van de wereld vond het sneu, sport verbroedert, laat ze lekker winnen bij de skicross. De Nederlanders begrepen de deal niet en bleven maar voor goud gaan.

 

In Rio zal het vast niet zo goed gaan met de Nederlandse medailles. Sorry lui, atletiek is een mooie sport, maar wij kunnen er niet veel meer van. Misschien kan Schippers tussen de sprintjes door even een marathon meepikken. Ireen Wüst zou er wel begrip voor kunnen opbrengen. Een snelle tien kilometer is een prima basis voor de 1500 meter. Jillert Anema wil wel komen helpen, dan wordt er ook nog eens gelachen in al die uitverkochte atletiekstadions. Alles kan tegenwoordig. Eerst maar een potje voetbal om aan de plaatselijke weersomstandigheden in Brazilië te wennen. Marko Koers als middenvelder en Marti ten Kate als spits. Bij Feyenoord is net een plaatsje vrijgekomen voorin, eindelijk een vol stadion om te oefenen. Wim Verhoorn kan wel bondscoach worden en als de atletiektraining weer over hard gaan gaat, doen we een beroep op Koeman, die heeft vanaf volgend jaar toch vrij. Kruisbestuiving heet dat.

 

Obama en Biden gaven het voorbeeld. Problemen in Sudetenland? Eerst een stukje joggen. Ze bleven op de gang, want ze waren er niet op gekleed. Desondanks een leuke foto. Misschien was het vanwege carnaval, dat joggen in een wit overhemd. Voor goed bestuur moet je eerst in beweging komen. Een Olympische beweging is wel veeleisender. Lopend Vuur, dat kan nog handig zijn in het schaars verlichte oerwoud langs de Amazone.

 

Vanmiddag kwam ik terug van een bosloop en ontmoette ik een oud-clubgenoot van eind jaren-80. We grapten wat over de derde loopgolf. De recreanten weten van wanten. Heel handig in de kou van Sochi. Als je niet meer tussen de posten van de deur past, is er altijd wel een televisieprogramma met een opwekkende kwekkabouter die je wil helpen tot je door het sleutelgat naar binnen kunt. Maar toch, misschien geen slecht idee om wat losser met de sportdisciplines om te gaan. Sprinters waren tenslotte altijd al goede verspringers. Marco van Basten schijnt goed te golfen. Gary Kasparov kan nadenken. Misschien handig voor ????? om eens nader met hem kennis te maken. Hij kan zijn trainingsschema tenminste onthouden.

 

© hardloopnieuws.nl

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *