< terug

Tadesse Abraham is trots op zijn nationaliteit en wil nu Europees marathonrecord verbeteren

8 november 2017 (0 reacties)

Zondag werd hij de beste Europeaan in de marathon van New York, de uit Eritrea afkomstige Zwitserse marathonloper Tadesse Abraham. Zijn eindtijd van 2.12.01 was net was sneller dan de eindtijd van Michel Butter(2.12.39) Een mooie prestatie van de Zwitser die acht maanden geleden zijn comeback maakt na een ernstige blessure aan zijn heiligbeen. Het doel van de Zwitser is nu een nieuw Europees marathonrecord. Een record uit 2003. In 2017 is Abdi Nageeye de snelste Europeaan op de marathon. Hij liep in Amsterdam 2.08.16

Vluchteling
Het huidige marathonrecord is sinds 2003 in handen van de Franse marathonloper Benoit Zwierzchlewski. Hij won in 2003 met 2.06.36 de marathon van Parijs. Tadesse Abraham plant volgens Leichtathletik.de een aanval op dat record tijdens de marathon van Londen. In New York kan de Zwitser tot 37 km meelopen in de kopgroep en finisht uiteindelijk als vijfde. Met zijn zoon van zes en zijn vrouw op de tribune in Central Park levert hij de beste prestatie ooit voor Zwitserland. In 2005 werd Viktor Röthlin zevende in de Big Apple. Tadesse Abraham kwam als vluchteling in 2004 naar Zwitserland. Pas sinds 2014 heeft de in Geneve woonachtige Abraham het Zwitsers staatsburgerschap. Sinds 2007 is hij een actief atleet. In 2015 kon hij voor het eerst in het singlet van Zwitserland lopen tijdens het WK marathon in Beijing waar hij 19e werd. Vorig jaar verbeterde hij zich tot 2.06.40 en finishte daarmee als vierde in de Seoul marathon. Hij werd zevende in de Olympische marathon van Rio met een tijd van 2.11.42.

Trots
Het verkrijgen van een Zwitser staatburgerschap is een heel moeizaam proces. In onderstaand videofilm legt Tadesse Abraham uit hoe de procedure is en dat hij zich volledig geïntegreerd heeft in de Zwitserse maatschappij. Ik spreek vloeiend Engels, Frans en Duits en ik ben trots om voor Zwitserland te lopen aldus Tadesse Abraham. Zijn marathonvoorbereiding doet hij meestal in Ethiopië.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *