< terug

Tergat wil honger bestrijden

Paul Tergat is niet alleen een beminnelijk atleet met een fantastische erelijst maar bovenal ook een pleitbezorger van het wereldvoedselprogramma van de VN. De jongen uit Baringo spreekt uit ervaring

21 januari 2014 (0 reacties)

“Win marathons voor de hongerigen”


Paul Tergat is meer dan alleen atleet

Lees hier alles over Paul Tergat

Dit zijn de woorden van de winnaar van de 36e NYCM Paul Tergat. Tergat is Tergat is de speciale ambassadeur van het V.N. Wereldvoedselprogramma. Tergat legt zijn beweegredenen uit waarom hij zich belangeloos voor dit programma inzet

Baringo
“Het lopen van marathons heeft het voor mij mogelijk gemaakt om de wereld over te reizen. Maar waar ik ga, vergeet ik nooit dat ik nog de jongen ben, die in de stoffige stad van Baringo in de Rift vallei opgroeide waar de droogte, de ziekte en de honger een dagelijkse werkelijkheid was. Ik zeg dit niet om medelijden op te wekken. Ik zeg dit omdat ik er stellig van overtuigd ben dat mijn ervaring het bewijs is dat als wij het willen, wij de wereldhonger kunnen beëindigen. Ik denk in het bijzonder aan de 300 miljoen hongerige kinderen in de wereld, die met de dood bedreigd worden vanwege gebrek aan voedsel. Ik was één van deze hongerige kinderen en had het geluk te overleven dankzij het voedselprogramma van de WVP. Zonder hen had ik dit jaar niet de NYCM gelopen”.

Gered
“Voor de meeste jonge kinderen in Baringo, is het leven een ongelijke strijd. Het gebrek aan voedsel betekent dat ze geen goede start in hun leven maken. De kinderjaren betekenen gewoonlijk dat de kinderen geld verdienen voor het gezin. In het gunstigste geval, gaat slechts één kind in het gezin naar school. Toen ik acht jaar was veranderde er veel. Het Wereldvoedselprogramma van V.N. (het WVP) begon met het verdelen van voedsel op de scholen in het gebied. En daarmee werd plotseling een zware last van onze schouders getild. Mijn vrienden en ik maakten ons niet meer ongerust over het dagelijkse eten. Wij aten elke dag een eenvoudige maaltijd en konden ons op onze lessen concentreren. Die kinderen die niet naar school gingen kwamen terug. Anderen die nog nooit naar school waren geweest, werden nu door hun ouders gestuurd. Vandaag, zevenentwintig jaar later stel ik me vaak de vraag: Zonder dit voedselprogramma. Zou ik dan een geschoolde, gezonde, succesvolle langafstandsatleet zijn geworden?”.

Goede start
“Sinds die tijd zet ik mij in als promotor van dit programma en heb ik geleerd dat dit voedselprogramma op scholen honger en ondervoeding verjaagt. Het verdubbelt de schoolopkomst en verbetert de onderwijsprestaties. Het compenseert ook het verlies aan inkomsten voor arme ouders die hun kinderen nu naar school sturen ipv te werken. Het schoolvoedselprogramma zorgt ervoor dat het individuen bevrijdt en ze in staat worden gesteld om eigen potentieel te ontwikkelen en bevordert de onafhankelijkheid van mensen. Dit kan voor miljoenen andere kinderen op de wereld worden gedaan. Spreken wij over een super-duur mega-project? Absoluut niet. Gemiddeld, kost het slechts 19 centen per dag om een kind in school te voeden. Elk gevoed kind, is een gered leven – een beter leven voor hen bevordert ook welzijn van de maatschappij waarin zij leven. Door onderwijs kunnen wij helpen mensen te bevrijden uit armoede en hen een goede start te geven aan het begin van hun leven. Ik heb mijn droom vervuld – verdient elk kind niet hetzelfde?”

© dehardloopkrant.nl

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tergat wil honger bestrijden

Paul Tergat is niet alleen een beminnelijk atleet met een fantastische erelijst maar bovenal ook een pleitbezorger van het wereldvoedselprogramma van de VN. De jongen uit Baringo spreekt uit ervaring

9 november 2005 (0 reacties)

“Win marathons voor de hongerigen”


Paul Tergat is meer dan alleen atleet

Lees hier alles over Paul Tergat

Dit zijn de woorden van de winnaar van de 36e NYCM Paul Tergat. Tergat is Tergat is de speciale ambassadeur van het V.N. Wereldvoedselprogramma. Tergat legt zijn beweegredenen uit waarom hij zich belangeloos voor dit programma inzet

Baringo
“Het lopen van marathons heeft het voor mij mogelijk gemaakt om de wereld over te reizen. Maar waar ik ga, vergeet ik nooit dat ik nog de jongen ben, die in de stoffige stad van Baringo in de Rift vallei opgroeide waar de droogte, de ziekte en de honger een dagelijkse werkelijkheid was. Ik zeg dit niet om medelijden op te wekken. Ik zeg dit omdat ik er stellig van overtuigd ben dat mijn ervaring het bewijs is dat als wij het willen, wij de wereldhonger kunnen beëindigen. Ik denk in het bijzonder aan de 300 miljoen hongerige kinderen in de wereld, die met de dood bedreigd worden vanwege gebrek aan voedsel. Ik was één van deze hongerige kinderen en had het geluk te overleven dankzij het voedselprogramma van de WVP. Zonder hen had ik dit jaar niet de NYCM gelopen”.

Gered
“Voor de meeste jonge kinderen in Baringo, is het leven een ongelijke strijd. Het gebrek aan voedsel betekent dat ze geen goede start in hun leven maken. De kinderjaren betekenen gewoonlijk dat de kinderen geld verdienen voor het gezin. In het gunstigste geval, gaat slechts één kind in het gezin naar school. Toen ik acht jaar was veranderde er veel. Het Wereldvoedselprogramma van V.N. (het WVP) begon met het verdelen van voedsel op de scholen in het gebied. En daarmee werd plotseling een zware last van onze schouders getild. Mijn vrienden en ik maakten ons niet meer ongerust over het dagelijkse eten. Wij aten elke dag een eenvoudige maaltijd en konden ons op onze lessen concentreren. Die kinderen die niet naar school gingen kwamen terug. Anderen die nog nooit naar school waren geweest, werden nu door hun ouders gestuurd. Vandaag, zevenentwintig jaar later stel ik me vaak de vraag: Zonder dit voedselprogramma. Zou ik dan een geschoolde, gezonde, succesvolle langafstandsatleet zijn geworden?”.

Goede start
“Sinds die tijd zet ik mij in als promotor van dit programma en heb ik geleerd dat dit voedselprogramma op scholen honger en ondervoeding verjaagt. Het verdubbelt de schoolopkomst en verbetert de onderwijsprestaties. Het compenseert ook het verlies aan inkomsten voor arme ouders die hun kinderen nu naar school sturen ipv te werken. Het schoolvoedselprogramma zorgt ervoor dat het individuen bevrijdt en ze in staat worden gesteld om eigen potentieel te ontwikkelen en bevordert de onafhankelijkheid van mensen. Dit kan voor miljoenen andere kinderen op de wereld worden gedaan. Spreken wij over een super-duur mega-project? Absoluut niet. Gemiddeld, kost het slechts 19 centen per dag om een kind in school te voeden. Elk gevoed kind, is een gered leven – een beter leven voor hen bevordert ook welzijn van de maatschappij waarin zij leven. Door onderwijs kunnen wij helpen mensen te bevrijden uit armoede en hen een goede start te geven aan het begin van hun leven. Ik heb mijn droom vervuld – verdient elk kind niet hetzelfde?”

© dehardloopkrant.nl

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *