< terug

Tigst Assefa schrijft geschiedenis met buitengewoon wereldrecord, Eliud Kipchoge triomfeert opnieuw en Amanal Petros verbreekt Duits record (Wedstrijdverslag en video)

24 september 2023 (0 reacties)

Tigst Assefa Copyright Photorun.net

Tigst Assefa heeft de Berlijn marathon gewonnen met een wereldrecord dat regelrecht uit een sprookje komt. Het tempo van de Ethiopische verslapte niet toen ze door de Brandenburger Tor rende en de finishlijn passeerde in een sensationele tijd van 2:11:53, waarmee ze het wereldrecord van de Keniaanse Brigid Kosgei, die in 2019 in Chicago 2:14:04 liep, uit de boeken liep. De verbetering was enorm, 2 minuten en 11 seconden, een prestatie van historische proporties. De laatste keer dat het wereldrecord voor vrouwen zo’n verbetering liet zien was 40 jaar geleden, toen de Amerikaanse Joan Benoit de tijd in 1988 terugbracht van 2:25:29 naar 2:22:43.

Eliud Kipchoge heeft ook zijn record gebroken, al was het alleen maar wat betreft het aantal overwinningen in Berlijn. De Keniaan behaalde hier zijn vijfde triomf met zijn wereldtijd van 2:02:42. Hoewel de 38-jarige ver buiten zijn wereldrecord van 2:01:09 finishte, was dit niettemin de achtste snelste prestatie aller tijden. Wat de gecombineerde tijden van de winnaars betreft, werd de 49e Berlijn marathon met een totale tijd van 4:14:35 de snelste race op deze afstand in de geschiedenis. Het was de tweede keer sinds 1999 dat de race in Berlijn nu beide wereldrecords op de marathon in handen heeft.

Amanal Petros droeg ook bij aan een stukje Duitse marathongeschiedenis door zijn eigen nationale record te verbreken met 2:04:58 voor de negende plaats, de eerste Duitser die onder de 2:05 liep. Zijn tijd zou 20 jaar geleden een wereldrecord waard zijn geweest. Het was ook een primeur voor de Berlijn marathon, nooit eerder had de race een nationaal mannenrecord opgeleverd sinds de start in 1974. Een jaar verwijderd van de Olympische Spelen is Amanal Petros goed op weg om het hoogste prestatieniveau te bereiken. Hij werd de op drie na snelste Europeaan ooit en haalde de Brit Mo Farah in.

Dameswedstrijd

De elitevrouwen vertrokken in een razend tempo. Op 10 km bestond de kopgroep uit 13 rensters, die doorkwamen in 31:45 en op wereldrecord schema liepen. Tigst Assefa leek zo ontspannen dat ze bij de drinkpost op 15 km een beker pakte, dronk en die vervolgens aan een van haar mannelijke gangmakers gaf. Even later scheurde ze de kopgroep uit elkaar met een enorme tempoversnelling. Samen met haar Ethiopische collega Workenesh Edesa legde ze de kilometer vanaf 15 km af in 2:59 en Assefa kwam halverwege door in 66:20, een tijd die goed genoeg is om veel internationale wedstrijden op deze kortere afstand te winnen.

De tweede helft legde ze nog sneller af en klokte 65:33. “In de eerste helft hield ik iets in reserve voor de tweede helft,” legde Tigst Assefa uit, haar winnende tijd van 2:11:53 zou in de jaren tachtig de overwinning bij een aantal mannentitels in Berlijn veilig hebben gesteld. In 1983 won de Belg Karel Lismont in 2:13:37, het jaar daarop zegevierde de Deense John Skovbjerg in 2:13:35. “Ik heb zes maanden getraind voor deze race. Ik denk dat dit ervoor moet zorgen dat ik geselecteerd ben voor de Olympische Spelen.”

Sheila Chepkirui liep een uitstekende 2:17:49 voor de tweede plaats, terwijl Magdalena Shaun bij haar marathondebuut voor een grote verrassing zorgde door derde te worden in 2:18:41 voor Tanzania. Acht vrouwen liepen onder de 2:20:00.

Domenika Mayer zette de meest opmerkelijke prestatie van een Duitse vrouw neer door halverwege 71:50 door te komem en te finishen in een persoonlijke besttijd van 2:23:47, een verbetering van iets meer dan drie minuten. Hiermee werd ze de op één na snelste Duitse vrouw ooit, hoewel ze nog steeds ver verwijderd is van de huidige recordhoudster, Irina Mikitenko, die Berlijn won met 2:19:19 in 2008. Deze prestatie moet Domenika Mayer een plaats opleveren in het Duitse marathonteam voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Parijs.

Mannen wedstrijd

Eliud Kipchoge begon in zeer hoog tempo, aangevoerd door drie gangmakers. De tweevoudig Olympisch kampioen had hier al twee keer het wereldrecord verbroken, eerst met 2:01:39 in 2018 en vorig jaar met 2:01:09. De voortekenen zagen er goed uit, want hij kwam halverwege door in 60:21 en precies op het schema van het wereldrecord. Het was een verrassing om naast hem de onbekende Derseh Kindie te zien, wiens beste tijd voor vandaag 2:08:23 was. De Ethiopiër bleef een groot deel van de race in de race, maar kwam op 10 km van de finish tot stilstand en viel uit. Op dat moment was het tempo van Eliud Kipchoge al gedaald en liep hij al achter op het schema van het wereldrecord.

Zijn tempo zakte verder en achter hem maakte debuterend marathonloper Vincent Kipkemboi een inhaalslag. Kipchoge deed nog een poging en kwam foutloos over de finish. Hij won met een duidelijke marge in 2:02:42. Kipkemboi finishte zeer verdienstelijk als tweede in 2:03:13 en een andere nieuweling, Tadese Takele uit Ethiopië, finishte als derde in 2:03:24. “Ik miste het wereldrecord, maar ik heb nu het record voor het aantal overwinningen in Berlijn, wat ook iets speciaals is”, zei Eliud Kipchoge.

Eliud Kipchoge Copyright Photorun.net

Negen mannen liepen onder de 2:05:00 en toonden daarmee aan hoe sterk dit deelnemersveld was. Op de negende plaats eindigde Amanal Petros, die zichzelf vanaf het begin een ambitieus tempo had opgelegd en halverwege in 62:12 doorkwam. Zijn tussentijd op 30 km was 1:28:16, wat een eindtijd van 2:04 zou hebben opgeleverd, maar hij kon dat mooie tempo niet helemaal volhouden tot het einde. Desondanks verbeterde hij zijn persoonlijke besttijd van 2:06:27 enorm en bracht het op 2:04:58. De verbetering was de grootste bij de Duitse mannen sinds de Olympisch kampioen van 1976, Waldemar Cierpinski, 2:09:55 liep. “Ik vond de sfeer op het parcours geweldig. De laatste twee kilometer waren fantastisch, hoewel ik erg moe was. Deze race was iets speciaals. Ik had deze tijd in mijn vizier, maar in een marathon kan natuurlijk van alles gebeuren,” zei een opgetogen Amanal Petros.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *