< terug

Tom Hendrikse op jacht naar Olympische limiet in Bern

9 maart 2021 (0 reacties)

Komende zondag zal Tom Hendrikse aan de start staan bij het open Zwitsers kampioenschap marathon in Bern. De organisatie geeft internationale atleten de kans om de Olympische limiet van 2:11:30 te lopen. De kansen om wedstrijden te lopen in deze tijd zijn gering, en Tom greep deze kans met beide handen aan. De nog jonge atleet van Team 4 Mijl zal tijdens zijn debuut een gooi gaan doen naar deze limiet. Komende vrijdag reist Tom met coach Eddy Kiemel af naar het Zwitserse Bern. Voordat zij vertrekken hebben wij de kans gepakt om coach en atleet wat vragen te stellen over het proces naar deze wedstrijd.

Tom, hoe en wanneer is het plan ontstaan om een poging te gaan wagen voor de olympische limiet. Kan je vertellen hoe dit is gegaan?

“Na mijn eerste halve marathon op 7 juni is het idee tot stand gekomen om een marathon te lopen. Dit was echter nog heel ver weg en nog helemaal niet zeker. Vanuit dit idee zijn we eerst maar eens gewoon gaan trainen. 2 weken grote omvang, 1 week rust. Toen ik op 20 december een 25 kilometer test liep op tempo 3.05 begon het avontuur. Het gehele traject heb ik in stukken opgedeeld: 25 km test, 3 weken omvang, 33 km test, 3 weken omvang en dan nu de marathon. Het was natuurlijk een groot risico om zoveel te trainen, vandaar dat ik mijn voorbereiding heb opgedeeld in verschillende blokken.”

Er zijn veel mannen die een poging gaan wagen voor de Olympische limiet. Ben je hier veel mee bezig en hoe ga je hiermee om?

“Natuurlijk speelt dit wel in je hoofd, alleen ben ik nog maar 22 met een hele marathon carrière voor mij. De beste marathon lopers mogen richting de spelen. Als ik het limiet loop en niet naar de spelen mag, zorg ik ervoor dat ik bij de volgende Spelen er wel bij ben!”

Het is nog zes dagen tot je marathondebuut. Hoe staat het ervoor met de zenuwen? Heb je vertrouwen in de wedstrijd?

“De zenuwen waren er altijd al wel. Ik heb 2 grote toernooien gelopen dus ik heb wel wat ervaring qua reizen, de do’s and don’ts. Maar in corona periode is alles anders en moet je formulieren, testen en verklaringen afleggen. Dit zorgt wel voor de nodige stress. Gelukkig heb ik een erg goed management team en trainer achter mij staan die dit in goede banen begeleiden. Ik heb erg veel vertrouwen in de wedstrijd. Mijn laatste wedstrijd was mijn 10.000 meter in Leiden. Na zo’n lange periode zonder wedstrijden wil je graag laten zien wat je kunt. Dit zorgt wel voor veel motivatie!”

Je hebt de laatste paar weken meerdere indrukwekkende trainingen laten zien. Uit welke training heb je het meest vertrouwen gehaald, en waarom?

“De 33 kilometer die ik liep in de Onlanden was voor mij de beste training die ik heb gedaan. Het was koud, prachtig weer en erg druk met wandelaars. Ik liet mij nergens door afleiden en focuste mij gewoon op het lopen. Nu ik straks in een wedstrijdsetting zit met wedstrijdspanning en uitgerust benen, heb ik er alle vertrouwen in dat ik een heel eind kan komen richting het Olympische limiet!”

Eddy, Tom is nog relatief jong voor een marathon. Wat heeft jullie doen besluiten om al op 22 jarige leeftijd te beginnen met deze afstand?

“Dat heeft natuurlijk alles met de schoenenkwestie te maken. Het was al duidelijk dat Tom marathonloper zou worden, en nu is zijn debuut een jaartje eerder dan wat in de lijn lag. Leeftijd zegt mij niet zoveel in deze, wel dat we dus een iets minder lange opbouw hebben gehad naar ‘normale’ trainingsvolumes voor de marathon. Daar zat dus wel een risicootje, maar door het in blokken van 3 weken op te knippen en dan weer te kijken of we door zouden gaan hebben we een soort veiligheid gecreëerd. Maar omdat alles van een leien dakje ging is dit nooit aan de orde geweest.”

Op welk moment dacht je zeker te weten dat Tom de limiet gaat lopen volgende week?

“Dat weet je nooit zeker, want het blijft de marathon. Maar toen we in training ruim 33 kilometer in 2.10 tempo (3.05/km) liepen wist ik voor mezelf dat we er voor moesten gaan en dat 2.11.30 zeker moet kunnen. De situatie is echter zo dat dat waarschijnlijk niet goed is en daarom mikken we op 2.10, en dat kan natuurlijk altijd misgaan.”

Wat was de grootste uitdaging voor Tom in de voorbereiding voor de marathon?

“Focus. Tom “ziet alle vogeltjes vliegen” en is heel sensitief voor prikkels. De kunst van de marathon is dat je je niet moet laten afleiden en alleen maar bezig moet zijn met kilometers weglopen. We hebben hier ook in training veel aandacht aan geschonken en ik heb er nu alle vertrouwen in dat hij dat ook in zijn marathon zal laten zien. Maar uiteindelijk is the proof of the pudding in the eating, zoals de Engelsen zo mooi zeggen.”

Wat is Tom’s grote kracht als marathonloper?

“Het gemak waarmee hij trainingsvolumes verwerkt. Aan het eind van elke zware week waarin we meer deden dan ooit, rapporteerde hij dat de lange duurloop beter ging dan ooit. Kortom zijn belastbaarheid voor dit soort trainingen is enorm. Dus dat belooft ook veel goeds voor de toekomst.”


NL atleten
Tom Hendrikse start zondag 14 maart om 10 uur ’s ochtends en hij is te volgen via de volgende link: Khalid Choukoud en ook Ronald Schröer gaan ook in deze marathon van start. De Olympische limiet voor de mannen is 2:11:30. De drie NL atleten in Bern hebben nog geen limiettijd staan. Er worden drie atleten afgevaardigd naar de Olympische marathon. Vier atleten liepen al de limiet. Nageeye is met 2.06.17 wel verzekerd van een plek. Van Nunen is met 2.10.14 bijna verzekerd van een startplaats.Hij loopt geen marathon meer. Koreman (2.11.07) en Futselaar (2.11.30) doen op 11 april in Hamburg een poging nog sneller te zijn. Ook Roy Hoornweg en Benjamin de Haan gaan daar van start zij liepen nog niet eerder een marathon.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *