< terug

Vermoeden van raciale profilering door politie tijdens Boston marathon

10 mei 2023 (0 reacties)

Burgerrechtadvocaten in Boston vragen om een onafhankelijk onderzoek naar de politiebewaking en de wijze van rechtshandhaving tijdens de marathon van Boston. Een groep van politieagenten uit Newton had een cheergroep de toegang geweigerd tot het parcours van de Boston marathon bij Heartbreak Hill. De advocaten willen weten of er sprake was van raciale profilering

Deze cheergroep bestaat uit leden van de Pioneers Run Crew, een loopgroep van voornamelijk hardlopers met een donkere huidskleur. Deze loopgroep uit Boston, zet elk jaar tijdens de Boston marathon bij Heartbreakhill een tent op. Op die plek worden dan de lopers aangemoedigd op een van de moeilijkste stukken van het parcours. Dit jaar stelde de politie van Newton zich daar op met fietsen om het aanmoedigen te beperken. Volgens de politiewoordvoerders omdat ze drie keer van de Boston Athletic Association had gehoord dat toeschouwers de lopers hinderden, aldus Rick Sobey in de Boston Herald. Politieagenten namen ook posities in achter de tent van de groep.

Voorzitter en CEO Jack Fleming van de B.A.A. gaf drie dagen later een verklaring uit waarin hij erkende dat de organisatoren “beter hun best moeten doen” om een gastvrije omgeving te creëren.

Advocaten voor Burgerrechten richten hun pijlen op de stad Newton. In een brief aan de burgemeester en de politiechef van Newton verklaren de advocaten dat zij verzoeken om juridische bijstand hebben ontvangen van toeschouwers en lopers. In de brief staat: “Verslagen van niet-gekleurde toeschouwers en lopers bevestigen de klachten over raciale profilering, waaronder pogingen om toeschouwers met een zwarte huidskleur te verhinderen de deelnemers aan de marathon toe te juichen . De politie deed dit bij mensen met een zwarte huidskleur, maar niet bij andere toeschouwers.”

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *