< terug

Vier liter water per dag kan al te veel zijn

Twee doden vielen er te betreuren op de Nijmeegse vierdaagse en ongeveer driehonderd mensen werden onwel. Hitte en gebrek aan vocht speelden de deelnemers parten op de dijk bij Lent. Maar vermoedelijk ook een teveel aan water, aldus toxicoloog Donald Uges van het Universitair Medisch Centrum in Groningen.

21 januari 2014 (0 reacties)

Vier liter water per dag kan al te veel zijn

Enkele jaren geleden publiceerde hardloopnieuws al een artikel over het gevaar van water. Lees water is vergif voor marathonlopers


© Flip Slik

Twee doden vielen er te betreuren op de Nijmeegse vierdaagse en ongeveer driehonderd mensen werden onwel. Hitte en gebrek aan vocht speelden de deelnemers parten op de dijk bij Lent. Maar vermoedelijk ook een teveel aan water, aldus toxicoloog Donald Uges van het Universitair Medisch Centrum in Groningen.

Veel water is toch goed onder dergelijke extreme omstandigheden?
De twee doden die bij de Vierdaagse moesten worden betreurd zijn vermoedelijk niet aan oververhitting overleden, maar aan een te veel aan water. Vier liter water per dag is voor de doorsnee mens al te veel. Bij de inname van water moeten bovendien voldoende suikers en zouten worden ingenomen. Gebeurt dat niet, dan zwellen de cellen in ons lichaam op. Miljarden cellen dus. Het bloed raakt verdund, en zenuwbanen raken bekneld. Eerst ontstaan verschijnselen als hoofdpijn en misselijkheid. Wie deze waarschuwingen niet serieus neemt, of onvoldoende herkent, loopt vervolgens grote risicos. Zodra de bloedvaten worden dichtgedrukt, kunnen mensen buiten westen raken, en erger nog: ze kunnen in een coma raken en tenslotte overlijden. Belangrijk is dat men naast de inname van water ook suikers en zouten binnenkrijgt. Mensen moeten er dus altijd wat bij eten of een drankje nemen waar al zouten en suikers in zijn opgelost. Er wordt vermoed dat sommige wandelaars in die extreme hitte verzuimd hebben te eten.

Wat gebeurt er in het lichaam bij een teveel aan water?
De cellen zwellen op. Ze proberen in evenwicht te komen met het omringende bloed dat steeds meer verdund raakt. Als miljarden cellen opzwellen, raken zenuwbanen bekneld, waardoor in eerste instantie hoofdpijn optreedt. Als de cellen ook bloedvaten dichtdrukken, raken mensen buiten westen. Uiteindelijk kunnen mensen in een coma terechtkomen en doodgaan. Water drinken is hip. Veel mensen lopen tegenwoordig met zon flesje rond. Lopen zij risico om te veel water te drinken?‘Als zij er wat bij eten is het risico niet zo groot. Bovendien geeft het lichaam meestal zelf wel aan wanneer de grens is bereikt. Alleen mensen die een marathon of een vierdaagse lopen hebben de neiging de signalen van hun lichaam te negeren om een prestatie neer te zetten. Met alle gevolgen van dien.

Water is toch gezond
Water is inderdaad gezond en goed voor de nieren. Water is vrij van vet, cholesterol en calorieën. En als je wat te veel water hebt ingenomen, reguleert je lichaam dat normaliter automatisch doordat je naar het toillet moet. Mensen die lijnen hebben ook nog wel eens de neiging om meer water te drinken dan goed voor ze is, omdat water het hongergevoel onderdrukt. Een nadeel is ook dan dat je met de afvoer van het overtollige water allerlei nuttige mineralen en voedingsstoffen verliest. Maar mensen die een bovenmatige inspanning leveren, zoals een Vierdaagse of een marathon, negeren vaak de signalen. Die moeten en willen presteren en gaan door. Met de inspanning en met de inname van water. De waterbalans is dan volledig zoek, met alle kwalijke gevolgen van dien.

Watervergiftiging
In februari maakt ook de Telegraaf enkele gevallen bekend. Zo werd de 35 jarige Shaun McNamara vorig jaar september op zijn badkamervloer gevonden. Kort daarvoor had hij heel veel water gedronken. Conclusie: dood door watervergiftiging. In 2007 overleed fitnessinstructeur David Rogers, 22 jaar, nadat hij kort na zijn eerste marathon teveel dronk. Volgens experts zou te veel water drinken ook tot psychische problemen kunnen leiden. Oppassen dus! Verdeel de inname van water over de hele dag. Ga niet door met drinken, als je genoeg hebt, en wissel het af met het drinken van een sapje en neem ook een hapje. De gevolgen kunnen immers anders zeer nadelig voor je uitpakken.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *