< terug

Vijf jaar onregelmatig testen door Spaans antidopingagentschap

26 januari 2024 (0 reacties) Vijf jaar onregelmatig testen door Spaans antidopingagentschap

Volgens een onderzoek van ‘Relevo’ liet het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) Spanje verschillende positieve testen onbestraft. Bovendien gebruikte het nationale antidopingagentschap CELAD verschillende methoden om te voorkomen dat deze positieve tests werden bestraft.

Het onderzoek van ‘Relevo’ legt het gebrek aan transparantie bloot in een zo gevoelige zaak als de strijd tegen doping. Bureaucratische mazen zijn misbruikt om een aantal zaken te verdoezelen. In sommige gevallen wachtte CELAD de maximale tijd die is toegestaan door de regelgeving, een jaar, tussen het openen van de zaak en het informeren van de sporter. Een positief geval uit 2019 waarbij een nationale atleet betrokken was, gemeld door het bovengenoemde verkooppunt, bevestigt deze praktijk.

In dit geval werd de kennisgeving van de sanctie uitgesteld tot de 365ste dag die volgens de regels is toegestaan. In plaats van elektronisch werd de kennisgeving per post verstuurd, waardoor de atlete vertraging opliep. Toen ze de kennisgeving eenmaal had ontvangen, kon de atlete in beroep gaan bij de administratieve rechtbank voor sportzaken (TAD), die haar in het gelijk stelde op grond van het feit dat de kennisgeving van de sanctie na de wettelijke termijn had plaatsgevonden, waardoor er geen straf volgde.

Een ander geval, zoals gemeld door eldiario.es, betrof atleet van het nationale team Patrick Chinedu Ike, die in 2019 positief testte op endogene AAS, norandrosteron en norethiocholanolon. In dit geval stelde CELAD geen onderzoek in, legde de atleet geen sanctie op en stond hem toe om te blijven deelnemen aan wedstrijden. Het Wereldantidopingagentschap (WADA) ondernam geen actie om sancties op te leggen, ook al werd het positieve resultaat gepubliceerd op het profiel van de atleet in het ADAMS-systeem van WADA.

Professional Worldwide Controls (PWC), het bedrijf waaraan het testcontract was gegund, verzamelde monsters van atleten met behulp van één enkele testagent, volgens meer dan 30 documenten die zijn ingediend bij het Ministerie van Onderwijs, Beroepsopleiding en Sport. Om het bedrijf geld te besparen, werkten deze agenten alleen of met mensen die administratief niet bevoegd waren. De echte keurmeesters stonden niet op dezelfde loonlijst als mensen zonder administratieve bevoegdheid.

Na maanden van onderzoek heeft “Relevo” talrijke documenten verkregen die de bewering ondersteunen dat PWC controleurs instrueerde om alleen op bepaalde “missies” – de technische term voor monsterneming – te gaan, vooral wanneer ze niet aan wedstrijden deelnamen. Ze vertrouwden er blijkbaar op dat Muñoz-Guerra, die verantwoordelijk was voor de goedkeuring, deze onregelmatigheid door de vingers zou zien. Dit zou bewijs zijn van de vermeende opzet achter de praktijken van de aannemer.

Bovendien werden interne audits om onregelmatigheden op te sporen genegeerd. Na de ontdekking van mogelijke onregelmatigheden die teruggingen tot 2017, voerde Agustín González, secretaris-generaal van CELAD in 2021, een reeks interne audits uit. Als secretaris-generaal van het agentschap was hij verantwoordelijk voor de maandelijkse betalingen aan PWC met publieke middelen van het Spaanse antidopingagentschap.”

Spanje ligt al tientallen jaren internationaal onder vuur vanwege zijn medeplichtigheid aan doping. Het fiasco van ‘Operación Puerto’, waarbij alleen Italië de wielrenner Alejandro Valverde bestrafte, droeg bij aan de reputatie van Spanje als een land dat deze praktijken niet tolereert, maar er eerder medeplichtig aan is. In 2016 legde het Wereldantidopingagentschap Spanje sancties op omdat het de internationale antidopingregels niet naleefde.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *