< terug

Voorbeschouwing Düsseldorf marathon.Kwartet Nederlanders aan de start

25 april 2019 (0 reacties)

Titelverdediger Tom Gröschel en Anna Hahner, staan weer aan de start van de Düsseldorf marathon. Ze zijn de grote favorieten voor de Duitse titel bij de METRO Marathon Düsseldorf aanstaande zondag 28 april 2019. Fedor Shutov en Peruaanse Jovana de la Cruz zijn de favorieten in de 17e editie van het evenement. Voor een aantal internationale atleten in Düsseldorf is het tevens een mogelijkheid voor de kwalificatie voor de Wereldkampioenschappen, die eind september in Doha plaatsvinden. De internationale kwalificatietijden hiervoor zijn 2:16:00 en 2:37:00 uur.

Sonja Oberem
“Het is mijn bedoeling om de wedstrijd in alle opzichten verder te ontwikkelen,” verklaarde de nieuwe race director Sonja Oberem, die samen met haar team dit jaar voor de eerste keer een halve marathon in het evenement heeft geïntegreerd. De voormalige Duitse top marathonloper die in 1996 als achtste eindigde tijdens de Olympische Spelen in Atlanta, veroverde tijdens het WK 2001 de vijfde plaats en won tevens een bronzen medaille tijdens het EK in München in 2002. Ze kende een persoonlijk record van 2:26:13 uur. Ze neemt dit jaar de positie van racedirector over van de oprichter van de race, Jan Winschermann.

Fedor Shutov
Terwijl Afrikaanse toplopers pas zondag aan de start verschijnen, is de Russische Fedor Shutov favoriet. Hij behoort tot de groep Russische atleten, die ondanks de schorsing tegen de Russische Federatie vanwege het dopingschandaal kunnen beginnen omdat ze regelmatig worden gecontroleerd. De 33-jarige heeft een beste tijd van 2:11:26 uur.

Tom Gröschel
Tom Gröschel (TC Fiko Rostock) is er zondag opnieuw bij hij was vorig jaar de grote verrassing tijdens zijn marathon debuut. Hij werd vorig jaar derde en met 2:15:20 uur direct Duits kampioen. “In tegenstelling tot vorig jaar, toen ik op relatief korte termijn voor de marathon tot een debuut had besloten, heb ik nu deze keer mij zorgvuldig voorbereid”, zegt Tom Gröschel. Hij trainde op grote hoogte in het trainingskamp in Kenia en Flagstaff. “Het is mijn doel om een ​​persoonlijk record te behalen,” zei de 27-jarige. Hij werd afgelopen zomer elfde tijdens het Europees kampioenschap in Berlijn en was daarmee de beste Duitse loper. Op zondag mikt Tom Gröschel op een halve marathon van ongeveer 67:30 minuten en hoopt in de tweede helft een aantal plaatsen goed te maken. Het is ook niet helemaal uitgesloten dat Tom Gröschel zelfs Fedor Shutov in gevaar kan brengen, omdat de Rus de laatste tijd zijn beste tijden niet heeft benaderd. Zijn sterkste nationale rivaal is waarschijnlijk Simon Stützel (LG Region Karlsruhe. Hij heeft een beste tijd van 2:17:51

Concurrentie
Mikhail Krassilov (Kazachstan 2: 16: 08), Ronald Schroër (Nederland 2:16:19), Malcolm Hicks (Nieuw-Zeeland  2: 16: 28) en Luis Orta Millan (Venezuela 2: 16: 30) zijn de tegenstander met een tijd sneller dan 2:17 uur in de wedstrijd. Een verrassing zou de debutant Miguel Amador Montilla (Colombia) kunnen zijn, die een halve marathontijd kent van 66:27 gelopen op de hoogte van Medellin (Columbia) in 2018.

Nederlanders
Voor Nederland maakt Frank Futselaar zijn debuut. Ook starten Paul Zwama en Gert Jan Wassink in Düsseldorf. Zwama liep in 2017 een snelste tijd van  2.18.19. Voor Gert Jan Wassink is het nog langer geleden dat hij zijn snelste tijd in de marathon liep. In 2015 liep hij in Rotterdam een tijd van 2.17.34. In 2012 liep Ronald Schroër zijn snelste tijd van 2.16.19.

Anna Hahner
Anna Hahner (SCC Berlin) keert terug naar de race waar haar marathonloopbaan in 2012 startte. Op dat moment verraste ze met een tijd van 2:30:14 uur, waarmee ze de Olympische limiet met slechts 14 seconden miste. De 29-jarige winnares van de Vienna City Marathon 2014 is veruit de snelste atlete op de startlijst met een beste tijd van 2:26:44 uur.Voor Anna Hahner zal het echter zondag nog niet sneller gaan dan 2:30 uur. Voor de eerste keer sinds haar opgeven in de Tokyo Marathon in februari 2018, keert ze terug naar de klassieke afstand. Drie weken geleden was ze in Berlijn present in de halve marathon met een tijd van 1:15:42 uur. “Ik ben heel blij dat ik weer in Düsseldorf kan starten in de marathon.

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *