< terug

Voorbeschouwing New York marathon

5 november 2022 (0 reacties)

Kenia kan geschiedenis schrijven bij de New York City Marathon van 2022. Als er zondag in Central Park een Keniaan als eerste over de finish komt zijn alle World Marathon Major marathons dit jaar gewonnen door een Keniaan. Nederlandse deelname is er ook. Abdi Nageeye is een van de kanshebbers voor de eindzege. Frank Futselaar gaat ook van start. Bij de dames start Ruth van der Meijden. Zijn laatste succesvolle marathon was 2020 in Valencia.

Zo’n sweep is slechts één keer eerder gelukt, in 2011, toen Geoffrey Mutai overwinningen in Boston en New York combineerde met overwinningen van mede-Kenianen in Londen (Emmanuel Mutai), Berlijn (Patrick Makau) en Chicago (Moses Mosop). Dat was toen de WMM uit slechts vijf races bestond; geen enkel land heeft zes overwinningen behaald sinds Tokio werd toegevoegd in 2013. Maar met Eliud Kipchoge (Tokio, Berlijn), Evans Chebet (Boston), Amos Kipruto (Londen) en Benson Kipruto (Chicago) die de eerste vijf majors van 2022 opeisen, heeft Kenia de kans dit weekend iets ongekends te bereiken.

De race komt echter op een moeilijk moment voor de Oost-Afrikaanse grootmacht op het gebied van afstandlopen, want Kenia zit midden zoals hardloopnieuws gisteren al meldde in een groot dopingprobleem, met in 2022 al 23 geschorste atleten. Daartoe behoren recente winnaars van de World Marathon Majors, zoals Diana Kipyokei (2021 Boston) en Lawrence Cherono (2019 Boston en 2019 Chicago).

In de mannenrace in New York zijn er minder Kenianen dan gewoonlijk. Er zijn er slechts twee in het eliteveld, maar dat zijn toevallig ook de titelverdedigers van twee van Amerika’s meest prestigieuze marathons: Evans Chebet (Boston) en Albert Korir (New York). Afgezien van die twee is het eliteveld bij de mannen een complete mix van nationaliteiten, want de negen beste deelnemers komen uit negen verschillende landen. Tot die groep behoren 2020-kampioen van Londen Shura Kitata uit Ethiopië (2:04:49 pb), de Zuid-Amerikaanse recordhouder Daniel Do Nascimento uit Brazilië (2:04:51 pb) en de Olympische zilveren medaillewinnaar Abdi Nageeye (2:04:56 pb).

Parcoursrecord
Het parcoursrecord bij de mannen is gelopen door Geoffrey Mutai. Hij won in 2011 in 2.05.05

Nederlanders
Abdi Nageeye stapte vorig jaar vlak voor de finish uit bij het WK marathon in Eugene. Nederlands beste marathonloper is gebrand op revanche. Hij wil de prestatie van 2021 verbeteren toen hij met hamstringklachten als vijfde (2.11.39) finishte. Frank Futselaar kon zijn succesvol optreden in Valencia 2020 (PB 2.11.30) geen goed vervolg geven. Hij stapte over naar team Grete Koens en gaat een herstart maken in de marathon. Hij bereidde zich in Nederland voor en liep in de Dam tot Damloop een persoonlijk record van 47.48. Onbekend met New York is hij niet, in 2017 liep hij er de halve marathon.

Dames
De debutante Hellen Obiri van Kenia versus de wereldkampioen Gotytom Gebreslase van Ethiopië. Dat zijn de twee topfavorieten in de vrouwenrace van de New York City Marathon van 2022. Ruth van der Meijden is de Nederlandse deelneemster in New York. Regerend olympisch, New York en Boston kampioen Peres Jepchirchir trok zich op 14 oktober terug, maar omdat het New York is, is er nog steeds een zeer aantrekkelijk deelnemersveld.  Wie zijn de favorieten

2022 was het jaar van de snelle debuuttijden. Gaat Hellen Obiri die fantastische debuuttijden verbeteren: Yalemzerf Yehualaw liep 2:17:23 in Hamburg  en verbeterd het zogenaamde debuutmarathonrecord. Almaz Ayana verbeterde die debuuttijd tot 2:17:20 in Amsterdam. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat Hellen Obiri het record zondag nog verder naar beneden haalt vanwege het moeilijke parcours in New York.

Haar grote concurrente is de wereldkampioene Gotytom Gebreslase. Buiten haar debuut in Osaka in 2018 (een DNF) heeft de 27-jarige Gebreslase nog nooit een slechte marathon gelopen. Ze won vorig jaar in Berlijn in 2:20:09, verbeterde zich tot 2:18:18 in Tokio in maart (3e plaats), en won dit jaar met een nieuw pr de wereldtitel in Eugene (2:18:11).

Lonah Salpeter (2:17:45 pb), de bronzen medaillewinnares van het WK en Israëlisch recordhoudster en 2020 Tokyo Marathon kampioen, gaat ook van de start. Ook Viola Cheptoo, de Amerikaanse recordhoudster Keira D’Amato (2:19:12 pb), drie voormalige Boston-kampioenen – Des Linden, Caroline Rotich en Edna Kiplagat – en voormalig wereldkampioene op de cross country en 5000 meter, Senbere Teferi, zijn van de partij.

Ruth van der Meijden
Geheel tegen haar natuur in stapte Ruth van der Meijden deze zomer uit bij het EK in München. Als haas liep ze de marathon van Eindhoven en wil in New York weer aansluiten bij het goede marathonjaar 2021 toen ze in Enschede met een tijd van 2.29.30 een persoonlijk record liep.

Parcoursrecord
Het parcoursrecord bij de dames is gelopen door Margaret Okayo. Zij won in 2003 in 2.22.31

Live volgen van de marathon
De wedstrijd is vanaf 14.30 te volgen op Eurosport 2 en verder op de zenders van esp.com

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *