< terug

Voorbeschouwing NK atletiek

22 juni 2022 (0 reacties)

Met vijf internationale toernooien staat atletiekminnend Nederland aan de vooravond van een bomvolle atletiekzomer. De ASICS NK Atletiek op 24, 25 en 26 juni zal één van de laatste momenten zijn om de Nederlands top nog in actie te zien voor onder andere de WK en EK Atletiek. Wie kroont zich tot Nederlands kampioen en wie grijpt op de valreep nog een ticket voor de WK in Oregon? De ASICS NK Atletiek bieden ook een goede kans om punten te verzamelen voor de World Ranking en daarmee kwalificatie af te dwingen voor de internationale toernooien. Lees verder de voorbeschouwing van de atletiekunie

AV’34 organiseert voor de tweede keer in haar geschiedenis de Nederlandse kampioenschappen outdoor. De accommodatie in het Orderbos wordt voor deze gelegenheid compleet omgebouwd tot atletiekstadion met 1500 zitplaatsen en een foodcourt. Dat wil je toch niet missen? We lichten een aantal onderdelen uit.

Strijd op de sprintnummers

100 meter: vrijdag vanaf 16:20 uur

Op de vrijdagavond zien we de Nederlandse sprinttop in actie op de 100 meter. Bij de mannen heeft Joris van Gool de beste papieren. Dit seizoen is er nog niemand sneller geweest dan zijn tijd van 10,28 seconden. Toch is het geen uitgemaakte zaak dat Van Gool de titel gaat pakken. Elvis Afrifa is dit seizoen bezig aan een bewonderenswaardige opmars. Zijn persoonlijk record staat nu op 10,35 seconden, maar kan het nog harder? Ook Solomon Bockarie, Xavi Mo-Ajok en Churandy Martina behoren tot de kanshebbers.

Joris van Gool
@FBK Games

Dafne Schippers is weer terug! Na een slepende blessure aan haar rug probeert ze haar topvorm weer te vinden. Gaat het haar lukken om zich te kwalificeren voor de WK Atletiek? De limiet staat op 11,15 seconden. Precies gelijk aan haar beste tijd van vorig seizoen. En wat kunnen Jamile Samuel, Leonie van Vliet, Naomi Sedney en de Apeldoornse thuisfavoriet Marije van Hunenstijn? De strijd om de podiumplekken zal ongelofelijk spannend zijn. 

Schippers
FBK games

De concurrentie op de 400 meter is de afgelopen jaren moordend. Het gaat daarom niet alleen om de individuele prijzen, maar ook om het bemachtigen van een plek in het 4×400 meter estafetteteam. Bij de mannen lijkt Liemarvin Bonevacia de onbetwiste nummer één, maar Tony van Diepen rijgt dit seizoen toptijden op de 800 meter aaneen. Wat kan kan hij op de helft van deze afstand? Ook Terrence Agard, Ramsey Angela, Isayah Boers en Jochem Dobber moeten niet uitgevlakt worden. Kunnen zij zorgen voor een verrassing?

Bonevacia

Lieke Klaver en Femke Bol zullen dit weekend niet in actie komen op de 400 meter. Zij kiezen voor de 200 meter. Dit lijkt de weg vrij te maken voor andere dames. Eveline Saalberg bijvoorbeeld. Zij kwam dit jaar al tot meerdere 51’ers op de 400 meter. De vraag is of Eveline wel deelneemt op de 400 meter. Ze staat namelijk ook op de lijst voor de 200 meter. Lisanne de Witte heeft een stroeve aanloop van het seizoen gehad: een hersenschudding door een ongeluk in het krachthonk. Gaat het haar lukken atleten als Andrea Bouma, Laura de Witte en Hanneke Oosterwegel voor te blijven?

Head-2-head op de 110 en 100 meter horden

110/100 meter horden: zondag vanaf 14:00 uur

Zowel bij de mannen als bij de vrouwen lijkt het een duel te gaan worden. Bij de mannen gaat het om Koen Smet en Liam van der Schaaf. Zij hebben bij uitstek de beste papieren om er met de winst van door te gaan. Koen Smet is regerend kampioen. Hij won vorig jaar met twee tiende verschil op Liam van der Schaaf. Het lijkt dit jaar een stuk spannender te gaan worden. Liam heeft dit seizoen in een onderling duel al gewonnen van Koen. Op wie zet jij in?

Ook een mooi affiche bij de dames: Nadine Visser tegen Zoë Sedney . Vrouwen die allebei niet misstaan tussen de wereldtop. Sterker nog, Zoë Sedney liep indoor de WK-finale en Nadine Visser werd in Tokio vijfde. Nadine heeft het eerste gedeelte van het seizoen gemist door een hamstringblessure, maar lijkt op tijd fit voor de NK, WK en EK.  Zoë moet zich nog plaatsen voor de WK (limiet is 12,84 sec.), maar plaatsen op basis van de World Ranking is ook een mogelijkheid. Extra punten als Nederlands kampioen kan ze dus goed gebruiken.

Nadine Visser

Spannende middellange afstand finales

800 meter: series vrijdag vanaf 17:30 uur, finale zaterdag vanaf 15:05 uur

Bij afwezigheid van Tony van Diepen en de geblesseerde Samuel Chapple, lijkt Djoao Lobles op papier de favoriet voor de titel op de 800 meter bij de mannen. Lobles kwam dit seizoen al tot een tijd 1:45,66 minuten. Goed voor de elfde Nederlandse tijd allertijden en de limiet voor de EK Atletiek in München. Van regerend kampioen Maarten Plaum mag verwacht worden dat hij Lobles de nodige tegenstand kan bieden. Met elf deelnemers op de startlijst met een inschrijftijd onder de 1:50,00 minuten beloven ook de series al het nodige spektakel.

Lobles
@Bjorn Paree

Marissa Damink liep dit seizoen met 2:02,38 minuten de snelste seizoenstijd op de 800 meter bij de vrouwen. Dat het met haar vorm wel goed zit bewees ze bij de Diamond League wedstrijd in Oslo waar ze, een week voor de NK, haar persoonlijk record op de 1500 meter aanscherpte. Vorig jaar was het Bregje Sloot die er met de titel vandoor ging. Sloot kwam dit outdoorseizoen echter nog niet in actie vanwege een blessure. Is ze op tijd fit om de strijd om te nationale titel aan te gaan? Suzanne Voorrips is al jaren van de partij in de nationale finales en zal ook dit jaar mikken op een podiumplaats. Ook Amina Maatoug, Anne Knijnenburg en de pas 17-jarige juniorenkampioene Celine van Heerikhuize kunnen op basis van hun prestaties dit seizoen worden aangeduid als medaillekandidaat.

1500 meter: series zaterdag vanaf 16:35 uur, finale zondag vanaf 15:00 uur

Mike Foppen zal niet van start gaan tijdens het NK. De atleet miste tijdens de DL in Parijs de WK limiet en richt zich nu helemaal op het EK atletiek. Hji voelt zich nog niet hersteld van deze krachtsinspanning. Concurrentie op de 1500 meter mogen we onder meer verwachten van Mahadi Abdi Ali en de gebroeders Rick en Robin van Riel.

Op papier lijkt het mogelijk om de 800 en 1500 meter te combineren. Dat is wellicht ook wat Marissa Damink dit weekend voor ogen heeft. Op beide afstanden maakt ze kans op de Nederlandse titel. Ook Maureen Koster heeft uitstekende papieren op de 1500 meter. Ze is met 4:08,77 minuten de snelste Nederlandse van dit seizoen en bewees haar vorm door een week voor de NK haar persoonlijk record op de 5000 meter aan te scherpen. Met een PR van 3:59,79 minuten op de 1500 meter uit 2015 is Koster, na Sifan Hassan, de enige Nederlandse die ooit onder de grens van de vier minuten wist te duiken. Outsider voor de titel zou Diane van Es kunnen zijn, trainingsmaatje van Koster en deelnemer op de Olympische Spelen in Tokio. 

Nog geen tickets? Bestel dan nu jouw kaarten! Hier vind je ook het tijdschema van alle andere onderdelen.

Bron Atletiekunie

Reacties

    Geen reacties.
Al een account, log hier in.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.